Στη τελική ευθεία η εκκένωση του Πειραιά από τους πρόσφυγες

Στη τελική ευθεία η εκκένωση του Πειραιά από τους πρόσφυγες

Κατηγορία

phpanos
Παρασκευή 15/04/2016 – 16:50

Πρόσφυγες

Καταγραφή όλων και αποτροπή εισόδου σε άτομα από άλλες δομές φιλοξενίας

Στην τελική ευθεία έχει μπει η επιχείρηση οριστικής εκκένωσης του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν 3.700 άτομα, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί αισθητά την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα είναι έτοιμες περισσότερες από 1.000 θέσεις φιλοξενίας στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Εκεί θα μεταφερθούν αποκλειστικά άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Πειραιά.

Οι άνδρες του λιμενικού προσπαθούν να ελέγχουν όλους τους χώρους του λιμένα προκειμένου να αποτρέψουν τη μετακίνηση προσφύγων από άλλες δομές φιλοξενίας της Αττικής, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μετακίνηση ατόμων, από άλλα κέντρα διαμονής, προς το λιμάνι του Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το πρωί ξεκίνησε διαδικασία σφράγισης των εγγράφων ταυτοποίησης που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, ενώ για μία ακόμα ημέρα στις πύλες του λιμανιού, υπήρχε επιτήρηση από ένστολους. Κλειστή παραμένει και η πύλη στον προβλήτα που δένουν τα πλοία για τις Κυκλάδες απέναντι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία από οδηγό πούλμαν, την εμφάνισή τους έκαναν πάλι οι γνωστοί «αλληλέγγυοι» που απέτρεψαν πρόσφυγες από το να επιβιβαστούν στα τρία λεωφορεία με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας στη Μαλακάσα και τα Οινόφυτα.

Χθες, στο λιμάνι κατέπλευσαν δύο πλοία μεταφέροντας μόλις 22 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, το επιβατηγό οχηματαγωγό «Αριάδνη» αποβίβασε 13 άτομα από τη Μυτιλήνη και το

«Superfast XII» 6 άτομα από τη Λέρο και 3 από την Κω.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης μια ακόμη νύχτα έντασης στην Πέτρινη Αποθήκη, όπου Αφγανοί συνεπλάκησαν άγρια την ώρα του συσσιτίου ενώ βγήκαν και μαχαίρια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο θώρακα και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ένας 16χρονος Αφγανός.

Ο άτυχος νεαρός νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου ενώ συνελήφθη ένας ακόμα ομοεθνής του. Όπως είπαν Αφγανοί που παραμένουν και στις τρεις αποθήκες του λιμανιού, φοβούνται ειδικά αργά τη νύχτα και τα ξημερώματα την πρόκληση επεισοδίων από μετανάστες που μεθούν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών.

53.666 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Σε 53.666 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις ήταν 107 το τελευταίο 24ωρο και ο συνολικός αριθμός των ξεριζωμένων στα νησιά ανέρχεται σε 7.216.

Στη νότια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 300, ενώ στην Αττική φιλοξενούνται 14.795 άνθρωποι, από τους οποίους οι 3.770 στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην κεντρική Ελλάδα, βρίσκονται 2.048 εγκλωβισμένοι την ώρα που στο camp της Ειδομένης βρίσκονται 10.392 ψυχές και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.237, ενώ συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.269.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων

Κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων σε πρόσφυγες εξαρθρώθηκε από το Λιμεναρχείο Χίου.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τρία άτομα πακιστανικής καταγωγής, ο πρώτος εξ αυτών τα ξημερώματα της Πέμπτης στο λιμάνι κατά την άφιξή του με το πλοίο από Πειραιά, ο οποίος φέρεται ότι μετέφερε την «παραγγελία» των δελτίων.  Ο δεύτερος συνελήφθη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και είχε τον ρόλο του παραλήπτη στη Χίο, που θα προμήθευε τα πλαστά δελτία σε οικεία του πρόσωπα.  Ο τρίτος φέρεται πως είναι εκ των ατόμων, που θα χρησιμοποιούσε ένα από τα πλαστά δελτία.

Τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν δελτία αλλοδαπού αιτήσαντος ασύλου, με τα οποία οι κάτοχοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός νησιού χωρίς προβλήματα.

Μήνυση αστυνομικών

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι εκτίθεται η ζωή των αστυνομικών που βρίσκονται στην Ειδομένη σε κίνδυνο, λόγω της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης στον καταυλισμό.

«Μέχρι σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που παραμένουν στην Ειδομένη δεν υπόκεινται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο» καταγγέλλουν οι αστυνομικοί.

Και προσθέτουν: «Η εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας ή της φυματίωσης, αλλά και άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού που υπάρχει, είναι θέμα ελαχίστου χρόνου».

Ιερώνυμος: «Το προσφυγικό είναι πρόβλημα όλων»

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώτος από τους τρεις Ιεράρχες που βρίσκονται στη Λέσβο σε μια προσπάθεια στήριξης των εξαθλιωμένων προσφύγων, αλλά και των δοκιμαζόμενων τοπικών κοινωνιών.

Ακολούθησε  το βράδυ η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα το πρωί καταφθάνει ο Πάπας Φραγκίσκος με απευθείας πτήση από τη Ρώμη.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σε μια πρώτη δήλωσή του, ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε. «Στόχος μας» είπε «είναι, το πρόβλημα που έχουμε να το διεθνοποιήσουμε. Να δείξουμε πως δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, ή ακόμα και μόνο των Ευρωπαίων, αλλά όλης της ανθρωπότητας».

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας στο νησί της Λέσβου είναι δρακόντεια ενόψει της επίσκεψης του Ποντίφικα. Εκτός από την τοπική αστυνομική δύναμη, στη Λέσβο βρίσκονται ήδη 400 αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, περιπολικά, δυνάμεις της ομάδας «Ζ» καθώς και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Παρέμβαση Ομπάμα

Συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Αννόβερο στις 23 Απριλίου θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στην ατζέντα της συνάντησης πρόκειται να βρεθεί μεταξύ άλλων και το προσφυγικό ζήτημα

Ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, οι Αμερικανοί ζήτησαν από την Ελλάδα να εμπλακούν  στη δραστηριότητα της Νατοϊκής συμμαχίας στο ανατολικό Αιγαίο με εναέρια και πλωτά μέσα, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία, σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να απεμπλακούν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...