Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα!

Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα!

Οι θεσμοί επιστρέφουν στις 23 του μήνα και η διαπραγμάτευση ξεκινά! Προς το παρόν, σήμερα, σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τον ρόλο του ESM, την τραπεζική ενοποίηση και τη διαχείριση κρίσεων. Σε μία συνεδρίαση του Eurogroup, με ειδικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν η τελευταία για τον εμπειρότερο της ομάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και μία από τις τελευταίες για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που όπως αποκάλυψε θα αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup τον Ιανουάριο, καθώς θα αναλάβει άλλος το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας.

Αν και το ελληνικό θέμα δεν ήταν στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου, ήταν και… παρά ήταν στην συνέντευξη Τύπου, καθώς εκεί τα θέματα δεν ορίζουν τα μέλη του Eurogroup, αλλά οι εκπρόσωποι του Τύπου με τις ερωτήσεις τους. Δεχόμενοι «βροχή» ερωτήσεων, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί,  αναφέρθηκαν επανειλημμένως στην Τρίτη αξιολόγηση και το  τέλος του ελληνικού προγράμματος.  

«Κρίσιμο να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, ώστε για να αρχίσει η προετοιμασία για έξοδο από το πρόγραμμα»,  είπε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, «δεν θα επηρεάσουν την Ελλάδα, οι γερμανικές εκλογές» διαβεβαίωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου για την έναρξη των διαδικασιών γ’ αξιολόγησης. Μία αξιολόγηση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους στις αγορές που σχεδιάζει η κυβέρνηση αλλά και την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σχετικά, ότι  «η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει».

Ντάισελμπλουμ: Αποχωρώ στα μέσα Ιανουαρίου 

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία, φέρνει την αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ  από το «τιμόνι» του Eurogroup. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, θα αποχωρήσει από τη θέση του ως ολλανδός υπουργός Οικονομικών στις 23 Οκτωβρίου, άρα από τα μέσα Ιανουαρίου θα αλλάξει και ο Πρόεδρος του συμβουλίου.

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου αποκάλυψε ότι αν και αφήνει το υπουργείο του μέσα στον Οκτώβριο, υπήρξε  ομόφωνη στήριξη στο να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup ως τα μέσα Ιανουαρίου. Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup, ο οποίος θα προΐσταται στη συνάντηση του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου

Λεμέρ: Ο Ντάισελμπλουμ πρέπει να παραμείνει Πρόεδρος μέχρι τον Ιανουάριο

Θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το τέλος της θητείας του στα μέσα Ιανουαρίου, ακόμη και αν δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο ΛεΜερ.

 Σύμφωνα με το Reuters, εισερχόμενος στην συνεδρίαση έδειξε την στήριξή του στην παραμονή  Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι «Καταλαβαίνω ότι ο Γερούν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο βολική και λογική επιλογή για τo Eurogroup». Αυτό καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «το Eurogroup χρειάζεται σταθερότητα, έχουμε έναν πολύ καλό πρόεδρο … εάν θέλει να παραμείνει στη θέση του μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για όλα τα μέλη του Eurogroup»

Συμφωνία για τον νέο ρόλο του ESM

Οι υπουργοί έφτασαν σήμερα, σε συμφωνία για τον ρόλο του ESM σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τραπεζική ολοκλήρωση, αλλά και το πώς θα κινείται ο νέος ESM στις πιθανές μελλοντικές κρίσεις.  Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί συζήτησαν το μέλλον του ESM, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο θα το ξαναπιάσουν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, είπε ότι  «θα το ξανασυζητήσουμε τον άλλο μήνα στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, σήμερα συζητήσαμε το ρόλο του».

Επίσης για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, για τη διαχείριση κρίσεων και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης  σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και θέματα διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί, έφτασαν σήμερα σε μία ισχυρή συμφωνία ότι ο ESM θα πρέπει να λειτουργήσει στο τρέχον πλαίσιο, την τρέχουσα συστατική συνθήκη, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές αργότερα. 

Τα αποτελέσματα του Eurogroup

Στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναφέρεται ότι οι υπουργοί αναφέρθηκαν στα εξής θέματα:

 Εμβάθυνση της ΟΝΕ: ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η Ευρωομάδα εξέτασε τους ενδεχόμενους μελλοντικούς ρόλους και καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στο πλαίσιο της τρέχουσας ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Αυτή η αρχική συζήτηση επικεντρώθηκε στον πιθανό ρόλο του ΕΜΣ στη διαχείριση κρίσεων και σε σχέση με την τραπεζική ένωση, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτός ο πιθανός νέος ρόλος θα επηρέαζε τη δομή διακυβέρνησής του και τη θέση του στο πλαίσιο της εγκατάστασης της ΟΝΕ.

Θεματικές συζητήσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση: χρηματοδότηση περικοπών φόρου εργασίας

Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν τις βέλτιστες εθνικές πρακτικές για τη χρηματοδότηση περικοπών φόρου εργασίας. Η Ευρωομάδα αναμένεται να συζητήσει το θέμα ξανά αργότερα εντός του έτους, στο πλαίσιο της ετήσιας επισκόπησης των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το επόμενο έτος.

Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας συνιστάται στη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, της ετήσιας διαδικασίας συντονισμού της πολιτικής της ΕΕ. Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη ζώνη του ευρώ είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και η μείωση της μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο τρόπος χρηματοδότησης των περικοπών φόρου εργασίας είναι επομένως ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς ο φόρος εργασίας συνιστά σημαντικό μερίδιο των δημόσιων εσόδων σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Αποστολή παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενημέρωσαν την Ευρωομάδα για τα αποτελέσματα της έκτης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από τις 26 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2017.

 Τα κύρια πορίσματα της αποστολής ήταν θετικά. Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Πορτογαλίας συνεχίζει να βελτιώνεται και η μεσομακροπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους παραμένει ευνοϊκή.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304628-Stis-23-Oktobrioy-epistrephoyn-oi-daneistes-sten-Athena ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...