Στις 29 Νοεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί!

Στις 29 Νοεμβρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί!

Συμφωνία κυβέρνησης – Συμβολαιογράφων για τους πλειστηριασμούς!

 

Στις 29 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μετά από συμφωνία κυβέρνησης και συμβολαιογράφων! Μετά από ευρεία διυπουργική σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων των συμβολαιογράφων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανέλαβε τη βεβαιότητα ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν ό0πως προβλεπόταν εξαρχής,  στις 29 Νοεμβρίου.  Από την πλευρά της κυβέρνησης παρόντες ήταν και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσέθεσε ότι «τα βρήκαμε» με τους συμβολαιογράφους, οι σύλλογοι των οποίων πρέπει να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να σταματήσουν την αποχή τους. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σχετικά με το πώς πήγε η σύσκεψη, είναι ότι «πήγε πολύ καλά». Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συνεργασίας και σχηματίσθηκε κοινή πεποίθηση ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο ζήτημα της διενέργειας των πλειστηριασμών».

Ο πρόεδρος του συλλόγου των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας από την πλευρά του, είπε ότι «είναι κοινή πεποίθηση ότι πάμε για λύση» και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αρχίσουν στις 29 του μηνός.  Οι συμβολαιογράφοι θεωρούν ότι έλαβαν από την κυβέρνηση απόλυτες διασφαλίσεις και πως με την αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, δεν θα κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γενικές συνελεύσεις με θέμα την αναστολή της αποχής θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν ξεχωρίσει τις υποθέσεις που αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκτός πλειστηριασμών θα παραμείνουν τα ακίνητα που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη και όσα είναι αξίας κάτω από 300.000 ευρώ.  Αυτό οδηγεί τις τράπεζες στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και υποθέσεις που αφορούν οφειλές επιχειρήσεων.  Οι τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται σε  πίεση χρόνου, καθώς πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες μείωσης του αριθμού των κόκκινων δανείων που έχουν στην κατοχή τους, ώστε να επιτύχουν τους στόχους του 2019.

 

 Στις 27 Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί αναμένεται η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.  Για τους θεσμούς, το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών θεωρείται από τα κορυφαία της γ’ αξιολόγησης. Ειδικά για το ΔΝΤ, που έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες.

 

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι:

Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

 

Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ως άνω ομάδας εργασίας.

 

Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων  πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/309826-Stis-29-Noembrioy-xekinoyn-oi-elektronikoi-pleisteriasmoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...