Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας – Όλες οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας – Όλες οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

(Live)

«Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετά και τις επαφές που είχε στη Σόφια με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.

Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκεται τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τον ενημέρωσε για την πορεία διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Απαραίτητη προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς»

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

«Η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις»

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”».

«Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό», τονίζει η ανακοίνωση  και διευκρινίζει ότι:

«1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Αλ.Τσίπρας: Κενές περιεχομένου οι προτάσεις για το ονοματολογικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τον ενημέρωσε για την πορεία διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Αναφερόμενος σε όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι “κενή περιεχομένου” η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύγχρονη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/332050-Zontana-e-episkepse- ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...