Στους 16 οι νεκροί και 4 αγνοούμενοι στα λασπόνερα της Μάνδρας

Στους 16 οι νεκροί και 4 αγνοούμενοι στα λασπόνερα της Μάνδρας

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες

Τέλος δεν έχει η τραγωδία στην Μάνδρα όπου ο αριθμός των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας ανέβηκε στους 16, την ώρα που επικρατεί θρίλερ με την τύχη τεσσάρων αγνοουμένων.

Στη μακάβρια λίστα ήρθε να προστεθεί χθες το απόγευμα ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στην υπόγεια κατοικία του, στην περιοχή Γεφυράκι, στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Η σορός του άτυχου πατέρα δύο παιδιών είχε καταπλακωθεί από μπάζα και φερτά υλικά ενώ η λάσπη στο διαμέρισμα – ταφόπλακα έφτανε το 1,5 μέτρο ύψος.

Την ίδια ώρα μεγάλη αγωνία επικρατεί για τέσσερα άτομα που δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για έναν άνδρα ο οποίος είχε πάει για κυνήγι στην θέση Αγία Σωτήρα αλλά έπεσε πάνω στην καταιγίδα το μοιραίο πρωινό. Μαζί του βρισκόταν και ο 54χρονος αδερφός του, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των νεκρών.

Ακόμη, αγνοούνται τρεις οδηγοί, που την ώρα της θεομηνίας κινούνταν στο οδικό δίκτυο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας.

Οι Αρχές χτενίζουν τις πληγείσες περιοχές για τον εντοπισμό τους, εστιάζοντας τις έρευνές τους στις επικίνδυνες ρεματιές και σε αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χείμαρρους.

«Θαύμα» στο βούρκο

Οι επίσημα δηλωμένοι αγνοούμενοι ανέρχονταν αρχικά σε έξι, όμως οι δύο από αυτούς σώθηκαν από θαύμα.

Χθες το μεσημέρι οι Πυροσβέστες εντόπισαν ζωντανό ένας από τους οδηγούς, για τον οποίον είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του. Ο 67χρονος κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερες από 24 ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του, που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κορακά.

Ο άτυχος άνδρας δεν μπορούσε να βγει από το Ι.Χ. καθώς είχαν «φρακάρει» πόρτες και παράθυρα από μπάζα και κλαδιά. Οι διασώστες κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον απεγκλωβίσουν λίγα λεπτά πριν τις 12:00 το μεσημέρι.

Λίγο αργότερα σώος εντοπίστηκε και δεύτερος αγνοούμενος. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο στο Παλαιοχώρι, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι του και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με κανέναν.

Με δημόσια δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων της τραγικής θεομηνίας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ανεπανόρθωτη καταστροφή

Θλίψη, απόγνωση και ένα μεγάλο γιατί πλανάται πάνω από την περιοχή της Μάνδρας που πνίγηκε από τα νερά και θάφτηκε κάτω από τη λάσπη.

Μερικές ώρες έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετές για να καταστρέψουν τους κόπους μιας ζωής των κατοίκων.

Η επόμενη ημέρα τους βρήκε να μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που μια νέα καταιγίδα φούσκωνε τα νερά στην περιοχή.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό περισσότερες από 200 επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές ενώ ζημιές καταγράφονται σε περισσότερα από 300 σπίτια και άλλα τόσα αυτοκίνητα.

Σε κρουαζιερόπλοιο οι άστεγοι πλημμυροπαθείς

Το κρουαζιερόπλοιο Aegean Queen θα διατεθεί για την προσωρινή στέγαση των ανθρώπων τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν ήρθε σε επικοινωνία με την εταιρία Optimum Shipmanagment Services, η οποία προσφέρθηκε και διαθέτει το κρουαζιερόπλοιο της για την ενδεχόμενη προσωρινή στέγαση των ανθρώπων τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. Το πλοίο διαθέτει 364 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 914 άτομα.

Χωρίς ρεύμα 1.000 νοικοκυριά

Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν περίπου 1.000 καταναλωτές, σε διεσπαρμένα σημεία των περιοχών της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι έχουν αποκατασταθεί τα περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Μάνδρας – Ελευσίνας και Νέας Περάμου.

Οι ζημιές που υπέστη το Δίκτυο ήταν πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, καταστρέφοντας περίπου 40 στύλους και προκαλώντας βλάβες σε γραμμές Μέσης Τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμυρίζοντας υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ξηλώνοντας εναέριο υποσταθμό και παρασύροντας υποσταθμό κλειστού τύπου.

Συλλήψεις για πλιάτσικο

Στο αστυνομικό τμήμα της Μάνδρας μεταφέρθηκαν το πρωί τέσσερις Ρομά, οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να κάνουν πλιάτσικο σε εταιρία της περιοχής.

Οι δράστες εντοπίστηκαν  μέσα σε επιχείρηση που υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες να αφαιρούν ψυγεία και άλλες συσκευές. Μάλιστα είχαν παρκάρει κοντά στην εταιρεία και δύο φορτηγά στα οποία θα μετέφεραν τα κλοπιμαία.

Διευκολύνσεις από ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ αναστέλλονται μέχρι το τέλος του έτους οι διακοπές της ηλεκτροδότησης στους δοκιμαζόμενους δήμους της Αττικής, ενώ θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών «ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συμπαράστασης στους κατοίκους που επλήγησαν».

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ συμβάλει ενεργά στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Μάνδρα Αττικής, αν και δεν βρίσκεται στην κυριότητά της, αλλά στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Από την πρώτη στιγμή, η ΕΥΔΑΠ με αποστολή τεχνικών κλιμακίων, υλικών και μηχανημάτων συνδράμει στις προσπάθειες των υπαλλήλων του Δήμου προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες του δημοτικού δικτύου ύδρευσης.

Επιπλέον, το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής όσο και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη και λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία.

Φάρμακα και υπνόσακοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στη Μάνδρα μεταβεί χθες κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου παρέδωσε φάρμακα και υπνόσακους στο γραφείο κοινωνικής μέριμνας του δήμου, ενώ έδωσε και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας στον τοπικό πληθυσμό.

Κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής προκειμένου να αποτιμήσει την έκταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα ιατρεία, ενώ πρόκειται να αποστείλει φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Ο ΙΣΑ αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ιατρών, προκειμένου να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι καταστροφές στους επαγγελματικούς τους χώρους και να ενισχυθεί η υγειονομική κάλυψη των περιοχών.

Την λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας μετά τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα και την κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε.

Τα μέτρα αφορούν στη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης και την ασφάλεια των τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγέντων περιοχών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση (τηλ. Επικοινωνίας: 210 6828350).

Ειδική γραμμή βοήθειας από την ΚΕΔΕ

Τηλεφωνική γραμμή έθεσε σε λειτουργία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την αναφορά προβλημάτων από την κακοκαιρία, καθώς και την καταγραφή αιτημάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2132147513, όπου θα λειτουργεί ειδικό κέντρο στην ΚΕΔΕ, έως αύριο,  9 το πρωί με 9 το βράδυ.

Τα αιτήματα και τα προβλήματα που θα επισημαίνονται, θα προωθούνται στους κατάλληλους φορείς προκειμένου να επιλυθούν.

Εκατοντάδες μηχανικοί στην περιοχή

Στο σημείο βρίσκεται το σύνολο των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και των άλλων φορέων του έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υποδομών, περίπου 300 άτομα, για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Μάνδρας.

Πολλοί από τους μηχανικούς βρίσκονται ήδη στο κέντρο επιχειρήσεων του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας και οι υπόλοιποι είναι σε 24ωρη επιφυλακή δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, σημειώνοντας ότι «η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα μόλις όμως ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις ανεύρεσης τυχόν εγκλωβισμένων».

Επίσης, όπως είπε ο κ. Δέδες, έχουν τεθεί στη διάθεση των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας από τις εργοληπτικές εταιρείες όλα τα μηχανήματα που έχουν διαθέσιμα και ήδη εργάζονται στις πληγείσες περιοχές. Τα μηχανήματά τους έχουν κινητοποιήσει και οι τρεις μεγάλες εταιρείες παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων: Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός και Αττική Οδός.

Μέτρα ανακούφισης

Άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες στη Δυτική Αττική και στη Σύμη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές, θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:

·       Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).

·       Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

·       Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η Δούρου

«Να αποδοθούν ευθύνες» για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών ζητά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
 
Όπως δήλωσε η περιφερειάρχης, η ίδια υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».

Όπως είπε, το έργο για να ανοίξουν τα μπαζωμένα ρέματα του Δήμου Μάνδρας, κόστους 11 εκατ. ευρώ, το έχει εντάξει η Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ αλλά χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει.

Μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει να γκρεμιστούν αυθαίρετα στην περιοχή «αλλά αν το κάνω θα με πάνε στο αυτόφωρο».

«Κάποιος πρέπει να πάρει το πολιτικό κόστος για την διάνοιξη των ρεμάτων και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα», υπογράμμισε η κ. Δούρου.

Παυλόπουλος: «Ο λαός μας αντέχει και θα αντέξει»

«Ο λαός μας αντέχει και θα αντέξει» ήταν το μήνυμα του  Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αναφερόμενος στην τραγωδία που έπληξε τη δυτική Αττική.

Υποδεχόμενος τον παγκόσμιο πρωταθλητή στους κρίκους Λευτέρη Πετρούνια, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι επέλεξε να μην αναβάλει τη συνάντηση επικαλούμενος τη μέρα πένθους «γιατί η εδώ παρουσία σου σηματοδοτεί πολλά», είπε απευθυνόμενος στον αθλητή.

Και πρόσθεσε: «Σε μια μέρα πένθους που χειμάζεται, ένα κομμάτι των συμπολιτών μας εδώ δίπλα στην δυτική Αττική, εσύ, οι συναθλητές σου, αυτή η γενιά που έχει δώσει τόσα, δείχνει ότι ο Λαός μας αντέχει και θα αντέξει. Όσο υπάρχουν άνθρωποι όπως εσείς, άνθρωποι που εκφράζουν την αριστεία σε μια αρμονική σύνθεση των επιδόσεων και του ήθους, θα αντέξουμε. Αρκεί να πάρει καθένας από τη νέα γενιά αλλά και από τους μεγαλύτερους το δικό σας παράδειγμα».

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος είχε επικοινωνήσει με

τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειο Καπέλιο, τον οποίο συνεχάρη για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής στη Δυτική Αττική και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους.

Κλειστά σχολεία και Ειρηνοδικεία

Με απόφαση της Περιφέρειας κλειστά θα μείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, αναστέλλεται έως και την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών των Ειρηνοδικείων Μεγάρων και Ελευσίνας, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών στη δυτική Αττική.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κοντά στους πληγέντες

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εις αυτήν την συγκλονιστικήν στιγμήν διά τους κατοίκους της Αττικής η Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως ευρίσκεται κοντά εις τας οικογενείας των θυμάτων και εις τους πληγέντας με την στοργή και την προσευχή της και παρακαλεί τον Δημιουργόν και Προνοητήν του παντός να επουλώση τας πληγάς των και να φυλάττη την περιοχήν και όλην την Ελλάδα από κάθε περαιτέρω κίνδυνον και απειλήν. Παραλλήλως, παρακαλεί όλα τα τέκνα της να σέβωνται και να προστατεύουν το φυσικόν περιβάλλον που είναι ο κοινός οίκος μας και να μη το καταστρέφουν ή το επιβαρύνουν πέραν της λογικής και εν μέτρω χρήσεως αυτού. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως γνωστόν, επί δεκαετίας, αγωνίζεται προς αυτήν την κατεύθυνσιν της ευαισθητοποιήσεως των ανθρώπων και καλεί όλους εις συστράτευσιν επί τω κοινώ αγαθώ».

Ιερώνυμος: Κινητοποίηση της Εκκλησίας για την Μάνδρα

Συγκλονισμένος «από την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες, από την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική. Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων και οι σκέψεις μου είναι μαζί με τους οικείους τους, αλλά και με όλους τους κατοίκους της περιοχής που, όπως φαίνεται, θα περάσουν ένα ακόμη δύσκολο βράδυ» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ιερώνυμος.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην “Αποστολή” να συνεργαστεί με την Ι. Μητρόπολη Μεγάρων, προκειμένου να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας. Ήδη από το πρωί ο γενικός διευθυντής της “Αποστολής” κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας έχει επικοινωνήσει με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων κ. Κωνσταντίνο για να συντονίσουν τις δράσεις τους και να επουλώσουν τις πληγές των αδελφών μας» σημειώνει ο κ. Ιερώνυμος.

Μετά την «Ευρυδίκη» ο… «Ζήνωνας»

Κακοκαιρία με το όνομα «Ευρυδίκη» σαρώνει ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς ακολουθεί ο… «Ζήνωνας».

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Από τον μεσογειακό κυκλώνα με τα τροπικά χαρακτηριστικά θα επηρεαστούν κυρίως το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/310014-Stoys-16-oi-nekroi-kai-4-agnooymenoi-sta-lasponera-tes-Mandras ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...