Στους 18 οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στην Αίγυπτο

Στους 18 οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στην Αίγυπτο
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση ενός οκταώροφου κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κάιρο, ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα και πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των απωλειών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, στρατιώτες και περίοικοι αναζητούσαν όλο το πρωί επιζώντες στα συντρίμμια του κτιρίου, στη Ματαρίγια, μια φτωχή και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη συνοικία της πρωτεύουσας της Αιγύπτου. Σοροί απομακρύνονταν καλυμμένες πάνω σε φορεία και μεταφέρονταν σε ασθενοφόρα που περίμεναν, ενώ μπουλντόζες απομάκρυναν συντρίμμια.

Ο Άχμεντ Φάουζι, ένας δημοτικός αξιωματούχος, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου ότι μόλις τέσσερις άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια. Η κατάρρευση, πρόσθεσε, προκλήθηκε όταν έγιναν εργασίες χωρίς άδεια στην ταράτσα του κτιρίου για την επέκτασή του.

Αυτού του είδους τα συμβάντα δεν είναι ασυνήθιστα στην Αίγυπτο, όπου τα παλιά κτίρια συχνά παραμελούνται και τα νεόδμητα συχνά ανοικοδομούνται χωρίς τις απαραίτητες άδειες ή την τήρηση του πολεοδομικού κανονισμού, που αυξάνει το κόστος τους.

Ένα στέλεχος της πολιτικής προστασίας δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA ότι οι αρχές απομάκρυναν προληπτικά τους κατοίκους τεσσάρων κοντινών κτιρίων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα υπέστη ζημιές.

Οι μισοτελειωμένες πολυκατοικίες, πολλές αυθαίρετες, που ήδη αποτελούσαν πρόβλημα επί των ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τριάμισι ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την ανατροπή του αυταρχικού ηγέτη της χώρας αυτής μετά την εξέγερση εναντίον του. Το πρόβλημα είναι πιο πιεστικό στην πρωτεύουσα των 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι 86 εκατ. άνθρωποι που αποτελούν τον πληθυσμό της Αιγύπτου —είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον Αραβικό κόσμο— συνωστίζονται στη μικρή έκταση της χώρας που δεν καλύπτεται από έρημο, ιδίως σε στενές λωρίδες γης στις όχθες του Νείλου και στο Δέλτα του ποταμού.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν διαμηνύσει πως τα κτίρια που αναγείρονται παράνομα πλάι στον Νείλο και τους παραποτάμους του ώστε να προστατεύονται τα κανάλια που είναι απολύτως απαραίτητα για τις καλλιέργειες.

Ο υπουργός Στέγασης της Αιγύπτου Μουστάφα Μαντμπούλι είπε πάντως τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να βοηθήσει πολίτες να αποπερατώνουν μισοτελειωμένες κατοικίες, ακόμη κι αν δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη άδεια, υπό προϋποθέσεις.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...