Στο «κόκκινο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές -Φρενάρουν οι πληρωμές

Στο «κόκκινο» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές -Φρενάρουν οι πληρωμές
Αρκετά πίσω, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, έχουν μείνει οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ την ίδια ώρα προστίθενται και νεες οφειλές με ταχύτερο ρυθμό από ότι εξοφλούνται οι παλιές.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η «Καθημερινή», το 2013 είχε καλυφθεί το 12,3% των ληξιπρόθεσμων έναντι 9,3% του 2014. Τα «νέα ληξιπρόθεσμα», όπως αποκαλούνται στο υπουργείο αυτά που σχηματίζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι πληρώνονται τα παλαιά, τροφοδοτούνται από μια έκρηξη της τάξεως του 63% των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Το 81% της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει ήδη διαμορφωθεί ως νέο ληξιπρόθεσμο και αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης η κατηγορία κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου εκτοξεύεται κατά 100%.

Το 91% των νέων ληξιπρόθεσμων που σχηματίζεται και βεβαιώνεται την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2013 αποτελούνταν τον Απρίλιο από βεβαιωμένους φόρους εισοδήματος, περιουσίας, ΦΠΑ, Προστίμων ΚΒΣ και Δανείων. Παράλληλα, η μεγαλύτερη επιβάρυνση στο δείκτη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων προέρχεται από το φόρο περιουσίας των επιτηδευματιών, που υπολογίζεται στο 7,9%. Επιπλέον, «έκρηξη» παρατηρείται- κατά 450%- στις οφειλές από τέλη αυτοκινήτων.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...