Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων η ρύθμιση των χρεών σε Εφορία και Ταμεία!

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων η ρύθμιση των χρεών σε Εφορία και Ταμεία!

Οι δύο αποφάσεις που μέχρι των Οκτώβριο θα σώσουν τις επιχειρήσεις από τα χρέη!

Ρυθμίσεις χρεών για να αντέξουν οι επιχειρήσεις και να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο, με τους θεσμούς! Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, περιμένουν τις δύο τελευταίες αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις και να γλυτώσουν από το «λουκέτο». Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η ρύθμιση, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των θεσμών και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Αν και ο εξωδικαστικός ήδη έχει ξεκινήσει με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις 3εις Αυγούστου, ακόμα εκκρεμούν δύο υπουργικές αποφάσεις που θα ανοίξουν την αυτοματοποιημένη διαδικασία  για οφειλές έως 50.000 ευρώ και την ένταξη των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν τελειώσει μέσα στο μήνα και τα εργαλεία που θα ρυθμίζουν αυτόματα το χρέος, το ρυθμιζόμενο ποσό και το ύψος της δόσης, αναμένεται να ανέβουν στο ίντερνετ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.  Μετά την συμφωνία για τον αυτόματο μηχανισμό υπολογισμού δόσεων και διαγραφών χρέους, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ανάλογο σύστημα ρυθμίσεων, για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν εντάσσονται ως τώρα για τα χρέη αυτά ούτε στον εξωδικαστικό ούτε στο νόμο Κατσέλη.

Αρχές Οκτωβρίου η αυτόματη ρύθμιση των χρεών

Όλα αναμένεται να είναι έτοιμα στις αρχές Οκτωβρίου όταν και  οι επιχειρήσεις με οφειλές έως 50.000 ευρώ,  σε εφορία, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες θα μπορούν να τις ρυθμίσουν με ταχύτητες «εξπρές», σχεδόν αυτόματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια και τα χρέη

 Το θέμα αφορά τα έσοδα του δημοσίου και φέρνει σημαντικές αλλαγές στην αγορά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να κλείσει, χωρίς να περάσει από την «κρησάρα» των δανειστών. Στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ανταλλάσουν στοιχεία και προτάσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ώστε το τελικό σχέδιο για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται μαζικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών προς το δημόσιο, να φέρει και τη σφραγίδα των θεσμών.

Μόνο αφού οι δύο πλευρές φτάσουν σε συμβιβασμό, θα εκδοθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, που θα ενεργοποιήσουν την διαδικασία. Η πρώτη θα αφορά τον τρόπο ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο (Εφορία) και η δεύτερη τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν θα αλλάζουν κάτι στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά θα βάλουν το πλαίσιο της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών έως 50.000 ευρώ, που έχουν επιχειρήσεις. Με το σχέδιο να έχει εγκριθεί σε ανώτερο επίπεδο, η συνεργασία στα τεχνικά κλιμάκια φαίνεται πως είναι καλή και έχουν ήδη λυθεί, τα βασικά ζητήματα του νέου πλαισίου.

Τι θα γίνει με τα χρέη στις τράπεζες

Όμως όπως είναι κατανοητό, οι επιχειρήσεις έχουν χρέη και προς τις τράπεζες και όχι μόνο προς το Δημόσιο και τα Ταμεία.  Το καλό, είναι ότι οι τράπεζες, αναμένεται να αποδεχτούν τους ίδιους κανόνες με το Δημόσιο για την ρύθμιση των οφειλών, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια στις ρυθμίσεις και να γίνουν βιώσιμες. Σε διαφορετική περίπτωση, αν μία επιχείρηση μπορούσε να ρυθμίσει όλες τις άλλες οφειλές της, αλλά όχι και τα χρέη προς τις τράπεζες, τότε όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, θα βρίσκονταν σε κίνδυνο αποτυχίας, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το βάρος και θα βρίσκονταν για ακόμα μία φορά, κάτω από την απειλή του λουκέτου.
 

Στο μικροσκόπιο οι επιχειρήσεις!

Πριν ρυθμιστούν τα χρέη, θα εξετάζεται αναλυτικά η οικονομική θέση του οφειλέτη και θα είναι απαραίτητη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Ε1, Ε2,Ε3, Ε7 και Ε9. Δεδομένου ότι ανάλογα το εισόδημα και τις πραγματικές ανάγκες, θα διαμορφώνονται ο αριθμός και το ύψος των δόσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών στοιχείων.

 «Κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων!

Στα θετικά, η ρύθμιση περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων, αλλά με τον όρο ότι δεν θα πειραχθεί η βασική οφειλή. Αυτό σημαίνει ότι στην συντριπτική πλειονότητα των ρυθμίσεων, οι οφειλέτες θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το κεφάλαιο (βασική οφειλή), ακόμα και αν έχουν ήδη καταβάλει μέρος της, αφού ειδικά για οφειλές προς τράπεζες, αυτό θα θεωρηθεί ως καταβολή τόκων!

Οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης

Η ρύθμιση μπορεί να σώσει μία επιχείρηση, αλλά ακριβώς επειδή περιλαμβάνει κούρεμα οφειλών, έχει σχεδιαστεί για να είναι αυστηρή και να αποτραπεί η κακή χρήση της. Συγκεκριμένα, δεν θα μπορείς να δίνεις ότι θέλεις για κάθε δόση, αλλά το ύψος τους, θα υπολογίζεται με στόχο να απομείνουν αρκετά για να επιβιώσεις και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους.  Συγκεκριμένα, από τα έσοδα πρώτα θα αφαιρούνται έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης και μετά ένα ποσό που αντιστοιχεί στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσης κάθε οφειλέτη. Με βάση το τι απομένει θα υπολογίζεται η δόση.

Ως εδώ, παραμένουν αρκετά περιθώρια ευελιξίας για έναν επιχειρηματία. Δυστυχώς, όπως αναφέραμε παραπάνω, η ρύθμιση θα είναι αυστηρή.  Το ποσό που θα απομένει για να ζήσει ο επιχειρηματίας και η οικογένειά τους, θα μειώνεται ακόμα περισσότερο, αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία που μπορεί να εκμεταλλευτεί οικονομικά (να την νοικιάσει ή να την πουλήσει).

Ο υπολογισμός της ελάχιστης μηνιαίας δόσης

Η δόση, που θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε μήνα, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.  Από την άλλη υπάρχει περιορισμός του αριθμού των δόσεων, ανάλογα το συνολικό ύψος του ρυθμιζόμενου ποσού. Συγκεκριμένα, για χρέη έως 3.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 36 δόσεις, ενώ από 3.000 και πάνω έως 120 δόσεις. Αν βασική οφειλή είναι πάνω από 20.000 ευρώ, τότε μπορεί να γίνει διαγραφή μέρους της, αλλά μόνο αν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/301561-Sto-mikroskopio-ton-technikon-klimakion-e-rythmise-ton-chreon-se-Ephoria-kai-Tameia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...