Στο σκαμνί χωρίς παραγραφή οι κλεφτοπολιτικοί

Στο σκαμνί χωρίς παραγραφή οι κλεφτοπολιτικοί

Δικαίωση Παπαγγελόπουλου το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για Novartis – Τέλος στο καθεστώς ασυλίας που εξασφάλιζε ο νόμος-πλυντήριο περί ευθύνης υπουργών

ΕΝΑ φαύλο καθεστώς που παρείχε ασυλία σε όλους τους κλέφτες πολιτικούς που εκμεταλλεύονταν το νόμο – πλυντήριο περί ευθύνης υπουργών γκρεμίστηκε στην κυριολεξία από τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Με την επιμονή του την κατάρτιση και τη βαθιά γνώση σε ζητήματα Δικαιοσύνης κατάφερε να κάνει κουρελόχαρτο το νόμο που προσέφερε ασυλία στο παλιό διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Οι απατεώνες πολιτικοί θα οδηγούνται πλέον στο σκαμνί για να λογοδοτούν αφού δεν ισχύει καμία παραγραφή για αδικήματα δωροδοκίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Αντίθετα τα δύο αυτά κακουργήματα δεν υπόκεινται σε καμία παραγραφή όσα χρόνια και αν έχουν παρέλθει από τη διάπραξή τους. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πανικό στο παλιό πολιτικό σύστημα που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, τη συναλλαγή και τη διαπλοκή.

Γιατί αν εντοπιστούν ύποπτοι λογαριασμοί ακόμα και από βρόμικες συναλλαγές που έγιναν και πριν είκοσι ή τριάντα χρόνια οι κλεφτοπολιτικοί θα παραπέμπονται να δικαστούν για κακούργημα και θα αντιμετωπίζουν ποινές πολυετούς κάθειρξης ακόμα και ισόβια.

 

Δικαίωση Παπαγγελόπουλου

 

Το δόγμα Παπαγγελόπουλου ακολουθεί η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis και ουσιαστικά για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, παρακάμπτει τον νόμο «περί μη ευθύνης» υπουργών, αυτό το νομικό έκτρωμα που απάλλαξε όλους τους μιζαδόρους, και στέλνει στο σκαμνί της δικαιοσύνης, τους επίορκους υπουργούς που τα άρπαξαν. Η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis  κατέληξε πως είναι αναρμόδια να προχωρήσει σε διώξεις για την υπόθεση ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Η εισήγησή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι η επαναδιαβίβαση της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Επιτροπή έκρινε ότι θα περιγραφόμενα αδικήματα δωροδοκίας – δωροληψίας δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή και μπορούν να διερευνηθούν από την τακτική δικαιοσύνη. Δηλαδή η Δικαιοσύνη για πρώτη φορά θα έχει δικαίωμα να διερευνήσει τα αδικήματα της δωροδοκίας και όχι μόνο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως έγινε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Το δόγμα Παπαγγελόπουλου

Το δρόμο είχε δείξει ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος πριν από 2 χρόνια σε συνέντευξή του (και στη Βουλή πολλές φορές) είχε επισημάνει πως  η δωροδοκία υπουργού δεν ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα και δεν δύναται ως εκ τούτου να παραγραφεί.  Συγκεκριμένα για το ζήτημα, της παραγραφής, είχε πει ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αφορά πράξεις πολιτικών προσώπων που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και όχι οποιαδήποτε άλλη πράξη» και πρόσθεσε: «Δεν μου περνά από το μυαλό ότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού η δωροδοκία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη». Να σημειωθεί δε πως η άποψη αυτή συνάδει με παρόμοιες απόψεις που έχουν εκφράσει επιφανείς νομικοί και συνταγματολόγοι, με κορυφαίο τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, ο κ. Παυλόπουλος τόσο ως βουλευτής όσο και ως υπουργός υποστήριζε σταθερά, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή, ότι το ειδικό προστατευτικό καθεστώς για τους υπουργούς ισχύει μόνο για ποινικά αδικήματα που τελέσθηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Όταν δηλαδή η αρμοδιότητα χρησιμοποιήθηκε από τους υπουργούς προσχηματικά για να διευκολύνει την τέλεση του ποινικού αδικήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το προστατευτικό καθεστώς του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως έχει επισημάνει ο κ. Παυλόπουλος, καλύπτει μόνο ποινικά αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος και η απιστία περί την υπηρεσία, που συνδέονται άμεσα με την άσκηση καθηκόντων εκ μέρους των υπουργών και σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη δωροδοκία, ενεργητική και παθητική, πολύ περισσότερο δε το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

 Το πόρισμα

Ενδιαφέρον θα έχει το τελικό πόρισμα της επιτροπής για το οποίο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση την Τρίτη 24 Απριλίου. Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες συνεδριάσεις έτσι και για την επικείμενη συνεδρίαση θα απευθυνθεί πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Επιτροπής να προσέλθουν και η πρόσκληση θα περιλαμβάνει ειδική αναφορά με την οποία θα καλούνται τα κόμματα, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, να έχουν παραδώσει στη Γραμματεία τις πορισματικές τους θέσεις. Στόχος είναι την ερχόμενη Τρίτη η Ειδική Επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της με την έγκριση του πορίσματος. Πάντως δεδομένου ότι Επιτροπή έχει προθεσμία να παραδώσει το πόρισμά της ως τις 27 Απριλίου, δεν αποκλείεται και μια ακόμη συνεδρίαση μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Το πολιτικό σκεπτικό που θα συνοδεύει την σημερινή απόφαση της Ειδικής Επιτροπής, και αύριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιο αναλυτικά, εστιάζει στο ότι «η σημερινή απόφαση είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και το δρόμο και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου. Δηλαδή να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε εκείνοι που είναι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι και εκείνοι ενδεχομένως είναι ένοχοι να δικαστούν όπως πρέπει να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι είναι εκείνο που κάνει την κυβερνητική πλειοψηφία να εκτιμά ότι ο στόχος της μπορεί να σταθεί παρά τη νομολογία του Αρείου Πάγου (σ.σ. στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι το αδίκημα δωροληψίας – δωροδοκίας εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα), ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι «στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, υπάρχει όντως μια νομολογία ισχυρή διότι είναι από το δικαστικό συμβούλιο, αλλά η νομολογία, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν είναι νόμος και δεν υποκαθιστά το δικαίωμα κάθε δικαστηρίου να αποφανθεί». Η νομολογία είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί υποχρέωση οποιουδήποτε δικαιοδοτικού οργάνου, όπως είναι η ειδική επιτροπή, να την δεχθεί και να ακολουθήσει την ίδια άποψη, είπε επίσης ο κ. Δρίτσας.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/329063-Sto-skamni-choris-paragraphe-oi-klephtopolitikoi ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...