Στο 4,2% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017!

Στο 4,2% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017!

Ξεπεράστηκαν οι στόχοι για 3η συνεχόμενη χρονιά

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  έφτασε το 4%. Είναι υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου, στόχου που είχε τεθεί, στο 1,75%. Για ακόμα μία χρονιά η ελληνική Οικονομία υπερ αποδίδει πετυχαίνοντας αποτελέσματα που την βγάζουν από το μνημόνιο και γκρεμίζουν τα επιχειρήματα  των δανειστών για ταχύτερη  επιβολή της μείωσης του αφορολόγητου.   Τα έσοδα έφτασαν τα 86,7 δις, και τα 85,271 δις οι δαπάνες. Σύμφωνα  με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  στο τέλος Δεκεμβρίου το χρέος μειώθηκε στα 317,4 δις.

 Παππάς: Δειλό και ανεπαρκές το βήμα του ΔΝΤ προς την αλήθεια

«Πάρα πολύ δειλό και ανεπαρκές το βήμα του ΔΝΤ προς την αλήθεια», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Ο υπουργός, τόνισε ότι μετά την Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας και τις επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, «το νέο στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ έκανε ένα πάρα, πάρα πολύ δειλό και ανεπαρκές βήμα προς την αλήθεια. Βελτίωσε κάπως τις προβλέψεις για το 2018, αλλά αυτό είναι προφανέστατα ανεπαρκές. Δεν τεκμηριώνεται το γιατί και πώς οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι στο επίπεδο που είναι και δεν γίνονται καθαρές και οι προθέσεις για τα μέτρα, με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν και πότε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο «τρίτο πρόγραμμα, το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω -και αμφιβάλλω και αν το ένα είναι μέσα ακριβώς».

Μοσκοβισί: Αποδίδουν οι τεράστιες προσπάθειες της Ελλάδας

Πανηγυρική ήταν η δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ για τα στοιχεία της Eurostat.  Σύμφωνα με τον έμπειρο πολιτικό, «τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά, και το 2017, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους». Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, πολύ καλύτερο από την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής το Νοέμβριο.

Στη δήλωσή του, υπενθυμίζει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 ήταν πάνω από  το 15% του ΑΕΠ και η διαφορά του τότε με το σήμερα είναι μεγάλη.  «Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν», τόνισε.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι».

Ντομπρόβσκις: Στο 4,2% το πλεόνασμα, σημαντική επιτυχία

  Τα καλά νέα για την Ελλάδα, λίγο πριν το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο, επισημαίνει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Λετονός πολιτικός, υπογραμμίζει ότι το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε το 4,2% του ΑΕΠ αντί του στόχου 1,75% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει «Θετικά τα νέα για την Ελλάδα. Τα νέα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους. Το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει φτάσει το 4,2% του ΑΕΠ αντί του στόχου 1,75% του ΑΕΠ. Καλά νέα ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο!»

«Σούπερ» πλεόνασμα έβγαλε το 2017

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat,  το πρωτογενές αποτέλεσμα με βάση τον κανονισμό ESA διαμορφώθηκε σε 4% του ΑΕΠ ή σε 4,2% με βάση το μνημόνιο.  Σε απόλυτους αριθμούς ήταν 7,080 δις ευρώ έναντι 6,709 δις  το 2016.  Παράλληλα, το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 180,8% σε 178,6% και το ΑΕΠ αυξήθηκε   σε 177,335 δις έναντι 174,199 δις το 2016. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 177,335 δισ. ευρώ έναντι 174,199 δισ. ευρώ το 2016.

Το ίδιο διάστημα,, τα έσοδα γενικής κυβέρνησης ήταν οριακά μικρότερα, στα 86,77 δις ευρώ, , από 87,36 δις ευρώ, όπως μειώθηκαν και οι δαπάνες  στα 85,322 δις ευρώ από τα 86,271 δις του 2016.

Τσακαλώτος: Το υπερπλεόνασμα μας δίνει όπλα

 «Καμπανάκι» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας η τέταρτη αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως τις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι «με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις».

Πρόκειται για μία επιτυχία, που κάνει το οικονομικό επιτελείο, να βλέπει περιθώρια επιπλέον ελαφρύνσεων μετά το τέλος του μνημονίου. Συγκεκριμένα, από την οδό Νίκης τονίζεται ότι «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

ΝΔ: Αποτέλεσμα υπερφορολόγησης το πλεόνασμα

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του, επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με το γαλάζιο στέλεχος, «το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και η αδυναμία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχ».

Σχοινάς: Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους – Αποδίδουν οι θυσίες

Για τρίτη διαδοχική χρονιά η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς της στόχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Εurostat για το υπερπλεόνασμα του 4%. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η αναγνώριση του,  εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat για την ελληνική οικονομία, αποδεικνύουν ότι «οι άνευ προηγουμένου θυσίες του ελληνικού λαού, επί χρόνια, τώρα αρχίζουν να αποδίδουν».

Υπέρ φιλόδοξης στρατηγικής για το χρέος, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Χρειάζεται σημαντική μείωση του χρέους για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μετά την εαρινή Συνόδου του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, τόνισε «υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «είμαστε σε μία σημαντική στιγμή, φτάνουμε στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, οι Έλληνες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και πρέπει να κρατήσουμε το μομέντουμ. Πρέπει να αρχίσουμε να μελετάμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος».

Πάντως, η επιτυχία  στην υπέρβαση  του στόχου, αναμένεται να γίνει ένα από τα ατού της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε να αποφευχθεί  η  ταχύτερη εφαρμογή της μείωσης στο αφορολόγητο από το 2019 αντί για το 2020. Παρά την επιτυχία  των τριών τελευταίων  χρόνων, οι στόχοι ανεβαίνουν  σημαντικά  από φέτος. Για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,75% του ΑΕΠ πέρσι αλλά ο στόχος ανεβαίνει  στο 3,5% το 2018.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329537-Sto-4-2-to-protogenes-pleonasma-toy-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...