Συμμαχία κατά της φοροδιαφυγής με τις φορολογικές διοικήσεις γειτονικών κρατών θέλει ο Γ. Πιτσιλής!

Συμμαχία κατά της φοροδιαφυγής με τις φορολογικές διοικήσεις γειτονικών κρατών θέλει ο Γ. Πιτσιλής!

Έτοιμος για μία συμμαχία φορολογικών αρχών, κατά της φοροδιαφυγής φαίνεται ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής! Όπως αποκάλυψε κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, «προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε τη Βουλγαρία και να συναντηθούμε με την ομόλογό μου και το επιτελείο της, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα στενότερη συνεργασία  στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών μας». Επόμενος σταθμός, περισσότεροι «σύμμαχοι». Όπως προσέθεσε ο ίδιος,  «παράλληλα, προγραμματίζουμε στο προσεχές διάστημα συναντήσεις και με τις διοικήσεις και άλλων γειτονικών χωρών».

Η ημερίδα, είχε θέμα, «Μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος – Δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού – Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσιών Εσόδων» και όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, είναι «κοινό μυστικό ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, «ήδη έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ».

Ο μηχανισμός ήδη κινείται και όπως είπε, τόσο για αυτές, όσο και για όποιες άλλες υποθέσεις προκύψουν, «έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείρισή τους, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών».

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, υπάρχουν σύμμαχοι. Όπως είπε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, βρίσκεται «σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων».  Όμως ιδιαίτερη σημασία, έχει η συνεργασία και των φορολογικών αρχών των άλλων χωρών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, «το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών – μελών».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303691-Symmachia-kata-tes-phorodiaphyges-me-tis-phorologikes-dioikeseis-geitonikon-kraton-thelei-o-G-Pitsiles ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...