Συνελήφθη και απελάθηκε ο Σαακασβίλι

Συνελήφθη και απελάθηκε ο Σαακασβίλι

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, τέως πρόεδρος της Γεωργίας που στη συνέχεια έφυγε στην Ουκρανία και κατηγορήθηκε για απόπειρα πραξικοπήματος με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ουκρανική υπηκοότητα, συνελήφθη και πάλι τη Δευτέρα και απελάθηκε στην Πολωνία.

«Το πρόσωπο αυτό βρισκόταν παράνομα σε ουκρανικό έδαφος, γι’ αυτό απελάθηκε στη χώρα από την οποία ήρθε, παραβιάζοντας την ουκρανική νομοθεσία», όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συνοριοφυλακή.

Το κόμμα που έχει ιδρύσει ο κ. Σαακασβίλι στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ηγέτης του συνελήφθη σε εστιατόριο, στο κέντρο του Κιέβου, από ένστολους που δεν έφεραν διακριτικά. Στην επίσημη σελίδα του Μ. Σαακασβίλι στο Fabebook, αλλά και σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, τον απήγαγαν «άγνωστοι μασκοφόροι» που επέβαιναν σε τρία λευκά ημιφορτηγά.

Ο Μ. Σαακασβίλι, που αρχικά ήταν στενός σύμμαχος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στη συνέχεια έγινε ένας από τους σφοδρότερους πολέμιούς του. Τον περασμένο Ιούλιο ο Π. Ποροσένκο τού αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα που του είχε παραχωρήσει το 2015.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ο Μ. Σαακασβίλι μπήκε δια της βίας στην Ουκρανία, από την Πολωνία όπου βρισκόταν έως τότε, με τη βοήθεια πολλών εκατοντάδων υποστηρικτών του. Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο στο Κίεβο, αλλά αφέθηκε πολύ γρήγορα ελεύθερος. Κατηγορήθηκε τότε ότι επιχείρησε «να καταλάβει δια της βίας την εξουσία» οργανώνοντας διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές, τις κινητοποιήσεις αυτές χρηματοδοτούσε το περιβάλλον του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ανατράπηκε το 2014.

Ο 49χρονος Μ. Σαακασβίλι υπήρξε πρόεδρος της πατρίδας του, της Γεωργίας, για 9 χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2013. Έφυγε στην Ουκρανία μετά τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα του και ο Π. Ποροσένκο τον διόρισε κυβερνήτη (2015-16) της επαρχίας της Οδησσού, αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του και κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για εκτεταμένη διαφθορά.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/321243-Synelephthe-kai-apelatheke-o-Saakasbili ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...