Σώζουμε την Ελλάδα γκρεμίζουμε το σάπιο σύστημα

Σώζουμε την Ελλάδα γκρεμίζουμε το σάπιο σύστημα

Που μας οδήγησε στη χρεοκοπία

Που μας οδήγησε στη χρεοκοπία – Μανιφέστο Αλέξη για τη νέα εποχή, μετά το τέλος των Μνημονίων

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ για τη νέα εποχή που έρχεται για τη χώρα μετά το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων συνιστά η βαρυσήμαντη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιγράφοντας τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες ξεκαθάρισε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχιση του μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος ή βρόμικη έξοδος.

Υπάρχει μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος που είναι σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης.

Αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου το οποίο επικεντρώνεται στους ακόλουθους στόχους:

  1. Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας, την εργασία μέσα από επενδύσεις, στις τεχνολογίες και στην καινοτομία.
  2. Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
  3. Την ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της οικονομίας όπως μεταφορές ενέργειας του αγροτικού τομέα, της μεταποίησης των υποδομών, της ψηφιακής οικονομίας και του τουρισμού που αποτελεί ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Με δριμύτητα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο μαύρο μέτωπο που έχει συγκροτήσει το παλιό διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Μίλησε για απόπειρα αποσταθεροποίησης από τη ΝΔ και τους συμμάχους της ακόμα και με μοχλό ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συνέδεσε την τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το παλιό πολιτικό επιχειρηματικό και εκδοτικό σύστημα.

Μίλησε για επιχείρηση παλινόρθωσης που επιδιώκουν Μητσοτάκης, Βενιζέλος και Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με οργανωμένα συμφέροντα τα οποία επιβίωναν με τη διαπλοκή και τη συναλλαγή και φέρουν τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας.

Έχουν συγκροτήσει ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα στην προσπάθειά τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος.

Εκδοτικά συγκροτήματα, Μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Να τελειώσουμε με τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να γκρεμίσει ολοκληρωτικά το σύστημα της διαπλοκής και της συναλλαγής. Μίλησε για ισχυρά πλήγματα στις κατεστημένες δομές διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Από τις μεγάλες και πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μέχρι τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης και εταιρειών συνδεδεμένων με πολιτικά πρόσωπα και υποθέσεις θαλασσοδανείων.

Τη δέσμευσή μας για καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα την υπηρετήσουμε μέχρι το τέλος γιατί αυτό αξίζει στον ελληνικό λαό των αμέτρητων θυσιών και στερήσεων. Να ικανοποιήσουμε το αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια. Να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος που οικοδόμησε ένα παρακράτος οικονομικού εγκλήματος και έπαιξε τεράστιο ρόλο στον ηθικό εκφυλισμό αλλά και στη χρεοκοπία της χώρας πριν οχτώ χρόνια.

 

 

 

Τα καταφέραμε

 

Περιγράφοντας τις δυσκολίες της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας – τόσο σε επίπεδο δανειστών όσο και σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης- μέχρι τη στιγμή που πλέον η Ελλάδα, παρουσιάζει, μετά από 8 χρόνια, το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και στοχοπροσήλωσης «Τα καταφέραμε εκεί οι άλλοι απέτυχαν» είπε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πέτυχε διπλό στόχο καθώς επήλθε οικονομική ανάκαμψη στη χώρα και ταυτόχρονα υιοθετήθηκαν μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης με τον πλέον καθαρό τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση που ενισχύει το κοινωνικό κράτος και προστατεύει τον κόσμο της εργασίας και στο σύστημα διαπλοκής και ψευδών ειδήσεων, βάζοντας στο κάδρο τον πρόεδρο της ΝΔ, και τα συγκροτήματα τύπου που τον εξυπηρετούν. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη μάχη κατά της διαφθοράς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα την κερδίσει, όπως κέρδισε και τη μάχη στο μέτωπο της οικονομίας.

Για την οικονομία και την ανάπτυξη

«Καταφέρνουμε να πετύχουμε εκεί που τρείς κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμά, να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία και να ξανανοίξουμε μετά από οκτώ χρόνια τη πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Συνυπολογίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια είτε μέσω πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει είτε μέσω όσων πρόκειται να υλοποιηθούν (σ.σ έχουν παρουσιαστεί στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια), ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η χώρα από τώρα και έως το τέλος του προγράμματος. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ούτε η επιτυχής ολοκλήρωση υπήρξε αυτονόητη εξέλιξη. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας. Ούτε η ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές». Ωστόσο, πρόσθεσε πως έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και δε πρέπει να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας. Χαρακτήρισε πάντως ιστορικής σημασίας τις εξελίξεις αφού επιτρέπουν στη χώρα να επιστρέψει σε ένα καθεστώς κανονικότητας. Περιέγραψε την επόμενη μέρα, σημειώνοντας πως δεν θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα και θα παραμένουμε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους «προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός που πάντως τόνισε πως είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα. Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τις φωνές εκείνες που όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν συνέχεια της αυστηρής επιτροπείας μέσα από έναν μηχανισμό, παρόμοιο του μνημονίου, αλλά «με το αμπαλάζ της πιστοληπτικής γραμμής. Γιατί λέει το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ώριμο να ορίσει τις πολιτικές που είναι ορθές για τη χώρα» ήταν το δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού συμπληρώνοντας «Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι απόψεις σαν αυτές μοιάζουν να αποτελούν μια πιο εκλεπτυσμένη και πιο σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού». «Υπάρχει μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς όμως, επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τους κάλεσε να θυμηθούν πόσο δυσεπίλυτη φάνταζε η εξίσωση αφενός να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές και αφετέρου «να μην διαρραγούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και τις οποίες θέλουμε να εκφράζουμε». «Καταφέρνουμε, το μείζον, να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και «τα μέτρα στήριξης των αποκλεισμένων, των εργαζομένων, των ανέργων, εκείνων που μας έχουν πραγματικά ανάγκη». Ειδικά για την κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως σιγά σιγά μετά από οχτώ χρόνια δυσκολιών και απαισιοδοξίας οι πολίτες ξαναβρίσκουν «τον τρόπο, δειλά και είναι λογικό, να είναι ξανά αισιόδοξοι». «Ξαναβρίσκουν τον τρόπο να έχουν προσδοκίες. Και αυτό είναι δική μας επιτυχία» είπε.

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου

Για το στρατηγικό σχέδιο της χώρας, το οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup της 27ης Απριλίου είπε ότι κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας, ωστόσο έχει το πρόσημο της κυβέρνησης της Αριστεράς. Οι άξονες όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν:

– Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

– Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

– Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας: Των μεταφορών και των logistics, της ενέργειας, του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας και του τουρισμού που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Εξάλλου, το σχέδιο προβλέπει:

– Την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς τις οποίες ελλείπουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για τη συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων.

– Την οικοδόμηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας, ανταποδοτικού και αποτελεσματικού που θα μπορεί να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την ευημερία του συνόλου του πληθυσμού.

«Με αυτές, λοιπόν, τις προτεραιότητες προσερχόμαστε στην τελική διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση και την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Με ρεαλιστικό, πιστεύω, ορίζοντα το Eurogroup της 21ης του Ιούνη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης βρίσκονται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και η τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα».

Επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντας της έλλειψη πολιτικού σθένους και αδυναμία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Θα περίμενε κανείς ότι δεν θα έψαχνε ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν το ίδιο το μέλλον, τη θέση και τις προοπτικές της χώρας και του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και χρέωσε στη ΝΔ υπονομευτική στάση σε βάρος της χώρας. Αυτή η υπονομευτική τακτική από την πρώτη στιγμή που εξέλεγε πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης σκιαγραφείται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τον πιο σαφή τρόπο στον φανατικό λόγο κάποιων συγκεκριμένων εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος που έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του.«Σκιαγραφείται για παράδειγμα στις πολιτικές αναλύσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Διότι αυτοί εξακολουθούν, αν και αφανώς, να καθορίζουν την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα της επιχείρησης παλινόρθωσης» είπε ο πρωθυπουργός. «Και αυτό που ζητάνε με σαφήνεια και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει είναι τη δημιουργία ενός Αντισύριζα μετώπου και έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε εκδοτικά συγκροτήματα «μέσα ψευδούς ενημέρωσης» όπως είπε. «Διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, και μάλιστα πετυχημένοι, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν» πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στρατηγική τους καθορίζεται από έναν δικαιολογημένο φόβο «τον φόβο ότι αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει. Θα καταφέρει παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια των διάφορων παραθεσμικών κέντρων και δικτύων εξουσίας που οικοδομήθηκαν στη μεταπολίτευση και γιγαντώθηκαν την περίοδο της τερατογένεσης του 2012-2015».

«Μάχη κατά της διαφθοράς»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση «θα καταφέρει να επιτύχει ισχυρά πλήγματα στις κατεστημένες δομές διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών ελίτ». «Από τις μεγάλες και πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος, μέχρι τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης offshore και εταιρειών συνδεδεμένων με πολιτικά πρόσωπα και τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων. Και από τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στα δημόσια έργα και τη σαπίλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την υπόθεση Novartis και την υπόθεση του ναρκοπλοίου Νoor1, που διακινούσε δυο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε τον Κινέζο» σημείωσε. «Εμείς μιλάμε σοβαρά, ούτε παίζουμε, ούτε φοβόμαστε. Ούτε ντιλάρουμε, όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι» συνέχισε και δεσμεύτηκε για καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς. «Θα την υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος διότι αυτό αξίζει στον ελληνικό λαό των αμέτρητων θυσιών και στερήσεων. Να ικανοποιήσουμε το αίτημα του για δικαιοσύνη και διαφάνεια. Να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικοδόμηση ενός παρακράτους οικονομικού εγκλήματος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στον ηθικό εκφυλισμό αλλά και στην χρεοκοπία της χώρας πριν οχτώ χρόνια» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. «Δεν μας τρομάζει και αυτή η τεράστια κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους, οι διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η ομερτά των μέσων ενημέρωσης και η καθημερινή διαδικτυακή προπαγάνδα υπεράσπισης του πιο σάπιου τμήματος του πολιτικού προσωπικού. Όσους δήθεν δημοσιογράφους και αν κινητοποιήσουν, όσες offshore κι αν αξιοποιήσουν για να χρηματοδοτεί ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις τους και τα εφημερίδες της παραδημοσιογραφίας, όσα ψέματα και αν πουν, όσα δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει και τη μάχη αυτοί θα την κερδίσουμε. Όπως κερδίσαμε και τη μάχη της οικονομίας. Και είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να την κερδίσουμε και δεν θα κάνουμε πίσω» κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/329596-Sozoyme-ten-Ellada-gkremizoyme-to-sapio-systema ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...