ΤΕΕ: Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική

ΤΕΕ: Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης να ενταχθεί σε μία ενιαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική

Η ανάγκη συναίνεσης και συμφωνίας, μεταξύ Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ΤΕΕ για την προώθηση των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στη χώρα ήταν από τα βασικά μηνύματα της παρουσίασης της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του ΤΕΕ για τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, με τίτλο: «ONEclickLIS – μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας». Πρωτοβουλία  του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, που έθεσε υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος  τίμησε με την παρουσία του την ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με ομιλητές τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και τον  Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018 στην Παλαιά Βουλή.

 1

Γιώργος Στασινός:   Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης  βασικό εργαλείο για την υλοποίηση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή πρόταση του ΤΕΕ για τον νέο ενιαίο ψηφιακό χάρτη τόνισε ότι «αυτή τη μεταρρύθμιση ουσιαστικά τη θέλει ο κάθε πολίτης που ταλαιπωρείται στις υπηρεσίες.  Τη θέλει η αγορά που δυσκολεύεται να αδειοδοτήσει μια επένδυση.  Τη χρειάζεται στην πραγματικότητα η πατρίδα. Μπορεί να αποτελέσει μια μεταρρύθμιση κοινό τόπο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις δείχνοντας και στους πολίτες ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει η ωριμότητα του πολιτικού προσωπικού για κοινή πορεία και συνεννόηση. Μπορεί επιτέλους να είναι μια εθνική πρωτοβουλία και να μην είναι μια μνημονιακή υποχρέωση όπως έχουμε συνηθίσει. Μπορεί, τέλος, να είναι μια πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνεται ως ένα σύγχρονο και βασικό εργαλείο για την υλοποίηση ενός ζητήματος που συζητάμε σήμερα της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

Ο ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ και ονομάζεται «ONEclickLIS», θα είναι κοινός για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες, και θα περιέχει όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης. Στόχος του «ONEclickLIS», είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από τον υπολογιστή του, να πάρει λοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται ή όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που θέλει. Η μεταρρύθμιση αυτή που προτείνει το ΤΕΕ, όπως τόνισε ο Γιώργος Στασινός, «ίσως είναι σημαντικότερη και από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αφού θα βοηθήσει να «ξεκολλήσουν» επενδύσεις ετών και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη».

Γιώργος Σταθάκης: «Εθνική στρατηγική αποτελεί η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών»

«Εθνική στρατηγική και προτεραιότητα της Κυβέρνησης» αποτελεί η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «ONEclickL.I.S.» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην Παλιά Βουλή. Ο Υπουργός ΠΕΝ μεταφέροντας χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση ανέδειξε ταυτοχρόνως τη σημασία τόσο της πρότασης του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για τον ενιαίο Ψηφιακό χάρτη, όσο και την αποτελεσματικότητα του ΤΕΕ στην δημιουργία και λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών. Όσον αφορά τους «οικοδεσπότες» του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Με το ΤΕΕ υπάρχει στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Αποτελεί φορέα που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση σημαντικών ηλεκτρονικών και ψηφιακών δραστηριοτήτων. Τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, την έκδοση οικοδομικών αδειών (τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση), την πλατφόρμα επιλογής των ελεγκτών δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και την ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων μετά την 28/7 του 2011».

1

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η πρωτοβουλία του ΤΕΕ μπορεί να αποτελέσει άλμα στο μέλλον

«Η αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΤΕΕ «ONEclickLIS-μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας»  που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός  μπορεί να αποτελέσει ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον» τόνισε κατά την ομιλία του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η «πολύ σημαντική πρόταση» του Προέδρου του ΤΕΕ «θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε στη χώρα μας, δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις. Αλλά είναι πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που κάνουν τη ζωή των πολιτών ευκολότερη και απλούστερη».

Σωκράτης Φάμελλος: «Η πρόταση του ΤΕΕ έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί και προωθεί το υπουργείο  για ψηφιοποίηση»

«Έχουμε μία ταυτότητα απόψεων και πιθανά και ταυτότητα εργαλείων» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο διαλογικής συζήτησης με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Ειδικότερα ο Σωκράτης Φάμελλος  σημείωσε  πως πρόταση του ΤΕΕ έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί και προωθεί το υπουργείο  για ψηφιοποίηση. Αναφέροντας ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί στο 32% της χώρας και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Επίσης ανάφερε πως τα όρια των περιοχών NATURA έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο κτηματολόγιο.

Την εκδήλωση του ΤΕΕ παρουσίασε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Τόπας, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού και υποβολής ερωτήσεων στην διαλογική συζήτηση, με συνομιλητές τους Σωκράτη Φάμελλο και Γιώργο Στασινό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/326089-TEE-O-eniaios-psephiakos-chartes-na-entachthei-se-mia-eniaia-ethnike-anaptyxiake-strategike ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...