Τέλος χρόνου, ξεκινά η γ’ αξιολόγηση!

Τέλος χρόνου, ξεκινά η γ’ αξιολόγηση!

Τέλος χρόνου, σήμερα ξεκινά η γ’ αξιολόγηση!

Με την πορεία των εσόδων ξεκινάνε σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές!

 

 Από τα δημοσιονομικά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών σήμερα στο Χίλτον.  Την ελληνική πλευρά, θα εκπροσωπήσει ο αρμόδιος για τα έσοδα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα, για μία εβδομάδα όπου θα αναμένεται να ανοίξουν όλους τους καυτούς φακέλους της αξιολόγησης και μετά, πιθανότερα το Σάββατο, αναμένεται να αναχωρήσουν για τις Βάσεις τους.

 

 Μετά την ανάπαυλα, η τρόικα, θα επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα κοντά στις 6 Νοεμβρίου, ώστε να κλείσουν όλα τα μεγάλα Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Όλες οι πλευρές έχουν θέσει ως στόχο να κλείσει η γ’ αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, αλλά όπως έχει παραδεχτεί ανώτερος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κλείσουν εντός του Ιανουαρίου.

 

 Θα ανοίξει ο «φάκελος» δημοσιονομικά, με τα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισμού, να μπαίνουν κάτω από το «μικροσκόπιο» των δανειστών, που έχουν επιφυλάξεις για την πορεία των εσόδων, την επίτευξη του στόχου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, αλλά και την απόκλιση των 900 εκατ. ευρώ, που βλέπει μερίδα των θεσμών για την επίτευξη των στόχων του 2018.  Όπως έγινε γνωστό, κατά την έναρξη την συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: 15:00 Δημοσιονομικά- επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018 – Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και 17:30  Δημοσιονομικά-διαχείριση –  Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

 

Δύο «σακούλες» γεμάτες προβλήματα!

Σε δύο σημαντικές ομάδες μπορούν να χωριστούν οι προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να κλείσει η γ’  αξιολόγηση. Η πρώτη αφορά θέματα «επικαιρότητας» του προγράμματος, δηλαδή δυσκολίες που έχουν προκύψει ή ενταθεί  το τελευταίο διάστημα, όπως το πότε και πως θα μοιραστεί το Κοινωνικό Μέρισμα , το από πού θα βρεθούν τα λεφτά για την αναβάθμιση των F-16  και πώς θα κλείσει η «τρύπα» των 2,9 δις στα έσοδα! Η δεύτερη ομάδα με δυσκολίες που θα χρειαστεί να ξεπεράσει η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αφορά τα 95 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι στιγμής έχει υποχωρήσει μόνο το 20% των θεμάτων, κάτι που όπως επισημαίνουν πηγές των Βρυξελλών, είναι και η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους θεσμούς. Η Τρίτη αξιολόγηση είναι η πιο σημαντική του προγράμματος, γιατί οι θεσμοί έχουν θέσει ως όρο το κλείσιμο της, για την εκκίνηση της συζήτησης με την κυβέρνηση και κυρίως το ΔΝΤ, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα τρία «αγκάθια» της γ’  αξιολόγησης!

Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευση είναι πολλά και το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για να κλείσει τα 95 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, υπάρχει ακόμα ένα θέμα που φέρνει τριβές στις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών, το Κοινωνικό Μέρισμα.  Σύμφωνα με τα όσα έχει αποκαλύψει ο υπουργός επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει 1.000 ευρώ σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους, αλλά οι θεσμοί φέρονται να έχουν άλλη άποψη.

Η πρόταση της  κυβέρνησης  που θα κατατεθεί στους θεσμούς, αναμένεται σύνθετη, για την διανομή της υπεραπόδοσης του φετινού προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο μέρος της θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με το μνημόνιο, αλλά το υπόλοιπο, να δοθεί ως εφάπαξ παροχή, όπως έγινε και πέρσι. Οι θεσμοί δεν θέλουν να επαναληφθούν οι χειρισμοί της περσινής χρονιάς, που δόθηκε, μονομερώς (χωρίς οκ από τους θεσμούς) στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως οποιαδήποτε διαβούλευση με τις Βρυξέλλες.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τους θεσμούς για αυτή την πρόταση, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις που έχουν δώσει, ώστε το πλεόνασμα να μοιραστεί για την  τόνωση των επενδύσεων, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την στήριξη κοινωνικών ομάδων μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

 Στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα των F-16, όπου αναμένεται το κουαρτέτο να ζητήσει  εξηγήσεις για την οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι αμυντικές δαπάνες μετρούν κανονικά στο έλλειμμα.  Τα πράγματα ίσως έγιναν λίγο χειρότερα, επειδή εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη συμφωνία από τα ΜΜΕ, είναι ότι θέλουν να δουν τα χαρακτηριστικά και τους όρους που περιλαμβάνονται.

Το τρίτο θέμα «επικαιρότητας» το οποίο θα πέσει σήμερα κιόλας στο τραπέζι είναι το δημοσιονομικό.  Η υστέρηση των εσόδων, υποχρέωσε την κυβέρνηση να αλλάξει τα μεγέθη του προϋπολογισμού για φέτος και του χρόνου, σε σχέση  με αυτά στο μεσοπρόθεσμο. Η απόκλιση, αν επιβεβαιωθεί στο τέλος της χρονιάς, θα δημιουργήσει σημαντικο πρόβλημα, καθώς μπορεί το ΔΝΤ, να δηλώνει ικανοποιημένο ακόμα και αν πιάσουμε μόνο 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς για αυτούς είναι το «νούμερο ένα» μέτρο μείωσης του χρέους! Αν δεν έρθει, τότε θα πρέπει οι ίδιοι να παρέμβουν με μέτρα ελάφρυνση του χρέους, ώστε να βγαίνει το σενάριο βιωσιμότητάς του!

Χαρίτσης Η Ελλάδα σε νέα φάση, με μεγάλη αύξηση των ξένων επενδύσεων!

Η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση τόνισε σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζοντας με αριθμούς, τη σαφή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ιδιαίτερα στις ξένες άμεσες επενδύσεις οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016!

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «προβλήματα βεβαίως εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εδώ και δεκαετίες. Τα αντιμετωπίζουμε σε όλα τα επίπεδα: Πρόσφατα, συστήσαμε διυπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων. Η επιτροπή αυτή ξεμπλόκαρε σε λίγες μόλις εβδομάδες επενδύσεις ύψους 670 εκατ. ευρώ οι οποίες είχαν βαλτώσει με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/306524-Telos-chronoy-xekina-e-g-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...