Τί είπαν ΔΝΤ-Βερολίνο στην «τριπλή» συνάντηση για το χρέος στο Παρίσι

Τί είπαν ΔΝΤ-Βερολίνο στην «τριπλή» συνάντηση για το χρέος στο Παρίσι

 Πρόοδο στις συζητήσεις για το χρέος σημείωσαν οι Θεσμοί, μετά τη διπλή συνεδρίαση του Washigton Group και το EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκαν εχθές στο Παρίσι. Μπορεί η πρώτη συνάντηση του  άτυπου συμβουλίου των θεσμών να μην έβγαλε λευκό καπνό, αλλά, υπήρχε αρκετή πρόοδος ώστε η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί και το απόγευμα.  Την συνάντηση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε, στο απογευματινό Washigton Group θα συμμετάσχει ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Αθήνας Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται αναφορικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να στηριχθούν από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και σχετικά με την ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις γίνονται με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος. Ως απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αναφέρθηκε στη δεύτερη συνεδρίαση του Washigton Group σήμερα το απόγευμα, μετά τις πρωινές άκαρπες συζητήσεις.

Εχθές ήταν η πρώτη φορά που ο αξιωματούχος του ΔΝΤ,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να μην μετέχει ως επίσημος χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. «Ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος», είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την προοπτική ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που θα διασφαλίζει την πρέπουσα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ακολουθώντας τους δικούς του κανόνες επιδιώκει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Παρά τις διαφορές του Ταμείου με το Βερολίνο, το ΔΝΤ, δεν φαίνεται να αποκρανύτεται οριστικά από την παρακολούθηση της ελληνικής Οικονομίας. Όπως είπε, ο ίδιος, ακόμη και υπό το σενάριο που το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα- προγραμματικής παρακολούθησης, της έκθεσης του άρθρου 4 και των τακτικών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Σχετικά με το αν το ΔΝΤ, θα βάλει την υπογραφή του σε μία ανάλυση για το χρέος (DSA), που θα το θεωρεί βιώσιμο,  ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμπεριλάβει την ανάλυση αυτή στην έκθεση του άρθρου 4 που θα καταρτίσει για την Ελλάδα και την οποία θα δημοσιοποιήσει στο προσεχές διάστημα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εμπεριέχεται στην έκθεση, καθώς είναι ένα κομμάτι της αξιολόγησης», ανέφερε σχετικά.

Το πρωί οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, προσπάθησαν να καλύψουν το χάσμα ΔΝΤ – Βερολίνου στο θέμα του χρέους ώστε η συμφωνία να κατατεθεί στη συνεδρίαση του EWG, που πεπίσης πραγματοποιείται σήμερα για να  προετοιμάσει regroup  της 21ης Ιουνίου.  H σύνοδος του Euroworking Group που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Παρίσι, εκτός από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συζήτησε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και την επάρκεια προόδου στο πεδίο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα της εκταμίευσης του 1 δις ευρώ, βρίσκεται σε καλό δρόμο και  αναμένεται να υπάρξει σχετικά θετική αποτίμηση από την Ευρώπη. Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου του ESM.  Παράλληλα στο θέμα των προαπαιτούμενων, οι θεσμοί θα προβούν σε νέα αποτίμηση της προόδου στις 15 Ιουνίου, αφού το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια με το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο, τόνισε ότι  «Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 με ισχυρά αποθέματα ασφαλείας, με μια ρύθμιση του χρέους που αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τις 21 Ιουνίου».  Ο υπουργός τόνισε ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια με έναν τρόπο συμφωνημένο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ένα σχέδιο που διασφαλίζει την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων και προβλέπει ότι από το 2019 και μετά δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που θα αυξάνει χρόνο με το χρόνο, ένα περιθώριο δηλαδή για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και για ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και του κοινωνικού κράτους».

Νίκος Παππάς: Από το 2015 θέλουμε λύση χωρίς το ΔΝΤ

 Η παραμονή του ΔΝΤ σαν τεχνικός σύμβουλος το βάζει σε μια θέση που δεν θα μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα, και αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. «Είναι και κάποιοι βέβαια» συμπλήρωσε ο Ν. Παππάς «που νομίζουν ότι μόνο εν μέσω κρίσης οικονομικής και κοινωνικής μπορούν να επιβάλλουν την ατζέντα τους για αυτό και το θέλουν εδώ για να επιβάλει λύσεις που αποδείχθηκαν ότι είναι αποτυχημένες στο παρελθόν».

Ο κ. Παππάς μιλώντας από τη Σύρο όπου βρίσκεται και αναφερόμενος στην ομαλή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, επισήμανε ότι «είναι και το μόνο που δεν εκτροχιάστηκε και κατάφερε να μειώσει την ανεργία κ.λπ. Ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου, μέσα σε δυσμενείς διεθνείς συσχετισμούς και με δεσμεύσεις που δεν θα θέλαμε αλλά είχαμε αναλάβει χάριν της συμφωνίας, προχωρά και ολοκληρώνεται» ανέφερε. H ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι που κρατούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους, επιθυμούν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς προληπτικές γραμμές στήριξης, και αυτός είναι και ο καθοριστικός παράγοντας, ανέφερε ο υπουργός.

Αισιοδοξία στην Αθήνα για την ελάφρυνση χρέους

Στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία  για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο που θα καταστήσουν αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της ΕΕ και ένα ταμειακό απόθεμα.

Έλληνας αξιωματούχος, δήλωσε σχετικά ότι «Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019. Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων».

Βελτιωμένο το πρωτογενές πλεόνασμα

Τέλος, βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ενώ, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει βελτιωμένο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 654 εκατ. σε ετήσια βάση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/334057-Ti-eipan-DNT-Berolino-sten-triple-synantese-gia-to-chreos-sto-Parisi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...