Ταϊλάνδη: Σε εξέλιξη η τρίτη επιχείρηση διάσωσης των παιδιών

Ταϊλάνδη: Σε εξέλιξη η τρίτη επιχείρηση διάσωσης των παιδιών

H τελευταία φάση της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης και των υπολοίπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους,  ξεκίνησε στις 10:08 το πρωί τοπική ώρα, όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές.

19 δύτες μπήκαν στη σπηλιά,  ενώ ξέσπασαν χειροκροτήματα όταν ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού της επιχείρησης και τοπικής κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν ανακοίνωσε ότι θα γίνει μια αποστολή για τη διάσωση των παιδιών, αλλά και του 25χρονου προπονητή τους.
Ευτυχώς, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας, οι συνθήκες μέσα στη σπηλιά δεν έχουν αλλάξει πολύ. 

Η πρόταση του Έλον Μασκ «δεν είναι πρακτική» γι’ αυτή την αποστολή

Ερωτηθείς ο Οσατανακόρν κατά πόσον μπορεί να αξιοποιηθεί η πρόταση του Έλον Μασκ απάντησε ότι αναγνωρίζει την προθυμία του ιδρυτή της SpaceX και της ομάδας του και τη βοήθεια προσφέρουν,τονίζοντας, ωστόσο, ότι «ο εξοπλισμός που έφεραν μαζί τους δεν είναι πρακτικός γι’ αυτή την αποστολή». «Ακόμη κι αν ο εξοπλισμός τους είναι προηγμένος τεχνολογικά, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αποστολή μας για να μεταφερθεί στη σπηλιά», είπε.

Αν όλα πάνε καλά δεν θα υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι μέσα στο σπήλαιο όταν τελειώσει η μέρα

«Είδατε τη βροχή και ίσως αναρωτιέστε, αλλά οι προετοιμασίες για την τρίτη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί», είπε ο Οσατανακόρν. Κι αποκάλυψε ότι κι άλλοι διασώστες θα μπουν στο σπήλαιο στη διάρκεια της ημέρας. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η σημερινή επιχείρηση θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα και από τη χθεσινή.

«Την πρώτη μέρα χρειαστήκαμε 11 ώρες, χθες χρειαστήκαμε εννιά και ελπίζουμε σήμερα να το κάνουμε το ίδιο γρήγορα ή και ακόμη ταχύτερα. Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε τα τέσσερα παιδιά, τον γιατρό και τους βατραχανθρώπους που έχουν μείνει μαζί τους να βγαίνουν έξω. Τέσσερα συν ένας ο προπονητής, σύνολο πέντε. Δώστε μας χρόνο να δουλέψουμε, παρακαλώ. Η σημερινή αποστολή είναι πιο απαιτητική από τις δύο προηγούμενες», πρόσθεσε.

Αναρρώνουν οι απεγκλωβισμένοι

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα πρώτα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν, ηλικίας 12-16 ετών, μπορούν πλέον να τρώνε κανονική τροφή. Τα δύο εξ’ αυτών έχουν πιθανώς λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά σε γενικές γραμμές και τα οκτώ παιδιά είναι σε καλή κατάσταση υγείας και «χαμογελούν», είπε. Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά είναι ποδοσφαιριστές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όλοι τους έχουν ακμαίο ηθικό κι είναι χαρούμενοι που βγήκαν έξω. Αλλά θα τους εξετάσει και ψυχίατρος».

Θα περάσουν τουλάχιστον επτά μέρες προτού τα παιδιά μπορέσουν να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι Αρχές δεν επέτρεψαν στις οικογένειές τους να τα δουν για το φόβο κάποιας μόλυνσης και στην αρχή τους έδιναν μόνον μια κρέμα με ρύζι, μέχρι να συνέλθει το πεπτικό τους σύστημα μετά από τόσες μέρες ασιτίας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/336942-Tailande-Se-exelixe-e-trite-epicheirese-diasoses-ton-paidion ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...