Τα κόκκινα δάνεια στη συνάντηση Καραμούζη – Λαγκάρντ στο Λονδίνο

Τα κόκκινα δάνεια στη συνάντηση Καραμούζη – Λαγκάρντ στο Λονδίνο

Τέλος στην κόντρα ΔΝΤ – ΕΚΤ

Την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντήσει σήμερα το απόγευμα (18:30), ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνουν οι Financial Times.

Οι εξελίξεις γύρο από το τραπεζικό σύστημα και το θέμα για το ενεργητικό των τραπεζών που έχει ανακινήσει το ΔΝΤ, αναμένεται να βρεθούν τη συζήτηση. Τα  stress tests της Άνοιξης και τα κόκκινα δάνεια, δύσκολα θα λείψουν από τις συζητήσεις στο Λονδίνο.

Η κόντρα  ΔΝΤ – ΕΚΤ, δείχνει να έχει τελειώσει. Αν και αρχικά το Ταμείο, επέμενε ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα χρηματοδότηση 10 δις ευρώ, η σημερινές δηλώσεις  Πολ Τόμσεν έδειξαν ότι οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν συμβιβαστεί  με την πρόταση του Μάριο Ντράγκι τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρωθούν  νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2018 (Άνοιξη).

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου – Τόμσεν που έκλεισαν το θέμα

Όλα δείχνουν ότι η συμβιβαστική πρόταση της ΕΚΤ καλύπτει τις αμφιβολίες του ΔΝΤ. Στη σημερινή του δήλωση, που έγινε στο FT Investment Management Summit, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι  «Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Οι θεσμοί συμφωνούν ότι τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών πρέπει να μειωθούν με ταχύτερους ρυθμούς, από εδώ και πέρα και όπως είπε ο κ. Τόμσεν, «το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, είχε τονίσει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες. Σχετικά με  τις πιέσεις του ΔΝΤ,  ανέφερε πως «μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε», καθώς το Ταμείο θα επικοινωνήσει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για επιτάχυνση των stress tests.

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν αλλάζει κάτι στο χρονοδιάγραμμα των stress tests, θα σπρώξουν τον SSM να βγάλει τα αποτελέσματα πριν το καλοκαίρι, για να ξέρουμε την κατάσταση πριν βγούμε από το πρόγραμμα». Κλείνοντας το θέμα ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή, «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, και αυτό θα βελτιώσει και τη ρευστότητα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303149-Ta-kokkina-daneia-ste-synantese-Karamoyze-Lagkarnt-sto-Londino ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...