Τα μνημόνια άφησαν 350.000 νοικοκυριά, δίχως εργαζόμενο!

Παρασκευή 10/06/2016 – 18:36ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΧΑΝΟΝΤΑΙ 170.500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΕΕΙ Η ΓΣΕΕ!                                                          «Μαύρα» είναι τα νούμερα της ανεργίας στην ελληνική αγορά εργασίας, με 350.000 οικογένειες να μην έχουν ούτε ένα εργαζόμενο! Οι δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προβλήματα, όλα επιδεινώθηκαν στην 6τία των μνημονίων, με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που άρχισαν να αποδιοργανώνουν την ελληνική αγορά από το 2010! Το ποσοστό ανεργίας  παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 24%, με την χώρα μας να είναι η αρνητική «πρωταθλήτρια» σε όλη την Ευρώπη. 
Όμως τα συγκεντρωτικά νούμερα δεν δίνουν όλη την εικόνα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ),  αναλύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία από την μάστιγα της ανεργίας.
Δραματική είναι η εικόνα που συντίθεται, με εννέα στους δέκα ανέργους να μην έχουν καμία υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ και 350 χιλιάδες  οικογένειες, να μην έχουν ούτε ένα εργαζόμενο, στο σπίτι! Τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, αποκαλύπτουν πως κάθε χρόνο χάνονται 170.500 θέσεις εργασίας, ενώ πριν τα μνημόνια δημιουργούνταν 58,9 χιλιάδες νέες!  Όλα αυτά οδηγούν την απασχόληση να «κουρευτεί» από 50% το 2008 σε 40% το 2015!
Ανάμεσα σε άλλα, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αποκαλύπτει πως, κάθε άνεργος βρίσκεται χωρίς δουλειά περισσότερο από δυόμισι έτη, κάτι που σημαίνει πως έχει χάσει και το επίδομα ανεργίας. Οι  μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή, μένουν εκτός εργασίας, πάνω από 12 μήνες φτάνει το 73%!
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα, είναι η άνοδος της ανεργίας των νέων, από 18 έως 24 ετών στους οποίους πάνω από τους μισούς είναι άνεργοι! Το ποσοστό φτάνει το 50,4% και εκτός από το άμεσο πρόβλημα της ανεργίας, κρατά τους νέους μακριά από την απαραίτητη εμπειρία που θα τους ζητηθεί όταν αργότερα, καταφέρουν να βρουν εργασίας.
Συγκλονιστικό ποιοτικό στοιχείο, είναι το ότι μόνο ένας στους δέκα ανέργους έχουν κάποια υποστήριξη από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ενώ εννέα στους δέκα βρίσκονται απομονωμένοι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους! Συγκεκριμένα, το 10% λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ενώ τα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων τα λαμβάνει μόνο το 1,5%.
Στα πρώτα δύο μνημόνια, μέχρι το 2014, οι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αυξήθηκαν κατά 45%, ενώ παράλληλα, αυτοί που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, μειώθηκαν κατά 47%!
Η κατάρρευση της αγοράς εργασίας, από την μία δοκιμάζει τον κοινωνικό ιστό και ρίχνει βίαια τους ανέργους στην δύνη της φτώχιας, αλλά από την άλλη, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Οικονομία, καθώς μειώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στις επιχειρήσεις, που όταν βάζουν «λουκέτο», δημιουργούν νέους ανέργους και στερούν πάνω από 7 δισ. ευρώ, από το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε μία δύνη συρρίκνωσης από την μέρα που μπήκε η χώρα στα μνημόνια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...