Τα τέσσερα σενάρια της παράταξης Λουκόπολου

Του Β.Καρανικόλα

Η «Εμπρός» αναλύσει και κάνει αποκαλύψεις που θα συζητηθούν

Είναι η παράταξη της δημοτικής αρχής, οπότε μοιραία τα φώτα είναι στραμμένα και πάνω της. Έχοντας καταγράψει μία ευρεία νίκη στις εκλογές του 2014, και με μία καθαρή διαφορά στον πρώτο γύρο της τότε διαδικασίας, θα περίμενε κανείς πως αυτή η θητεία θα είχε αρκετό απόθεμα «αέρα» για τα «πανιά» της. Τούτο ίσχυσε, όμως καθώς σιγά σιγά μπαίνουμε προς τον τελευταίο χρόνο της πενταετίας, τη δική τους ιδιαίτερη σημασία έχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι εν τέλει θα καθορίσουν και το μέλλον της. Για την Ενωτική Πρωτοβουλία ο λόγος, η οποία σήμερα μπαίνει στο μικροσκόπιό μας εξετάζοντας όλα τα δεδομένα για το μέλλον της. Τέσσερα τα πιθανά σενάρια και πάμε να τα δούμε…

Σενάριο 1: Μένει ως έχει και ο Τάκης Λουκόπουλος πάλι υποψήφιος δήμαρχος

Είναι ένα ενδεχόμενο που στη μέση της θητείας συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες. Παρ’ ότι η παράταξη ταλανίστηκε από αρκετά εσωτερικά ζητήματα, η προσωπικότητα του δημάρχου, που ακόμα δεν έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, ήταν και είναι υπολογίσιμη για να συσπειρώσει εκ νέου τη μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών στελεχών της ΕΠ, μαζί με κάποιους καινούργιους φυσικά. Ο Τάκης Λουκόπουλος συνεχίζει να έχει πέρασμα στην πόλη, και το στενό του περιβάλλον το συγκεκριμένο χαρτί θα το παίξει μέχρι τέλους. Το επιχείρημα «κανείς άλλος από την ομάδα δεν μπορεί να συσπειρώσει περισσότερα και δυνατότερα στελέχη, λειτουργώντας ως συγκολλητική ουσία» έχει βάση, και αποτελεί το νούμερο ένα όπλο εκείνων που σήμερα εμφανίζονται ως οπαδοί της ιδέας ο νυν δήμαρχος να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο ίδιος δηλώνει παρών σε κάθε ευκαιρία, ο κύκλος του τροφοδοτεί συνεχώς, με άμεσους και έμμεσους τρόπους, το ότι η ομάδα θα μεγαλώσει, οπότε… Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και το ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (βλ. Γιάννης Ράπτης), έως ώρας, δεν έχει δεχθεί ισχυρή εσωτερική κριτική, τότε το σενάριο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μία πιθανή εκδοχή για το μέλλον της ΕΠ. Ο Τάκης Λουκόπουλος, άλλωστε, είναι ως πρόσωπο εγγυητής και για το πολιτικό μέλλον ορισμένων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.  

Σενάριο 2: Μένει ως έχει με άλλον επικεφαλής

Όταν ξεκινούσε αυτή η θητεία πολλοί θεωρούσαν πως η ΕΠ, με τον Τάκη Λουκόπουλος ως επικεφαλής, έχει ως ημερομηνία λήξης την προκήρυξη των επόμενων εκλογών. Το ενδεχόμενο με το πέρασμα του χρόνου ατόνησε, κι αυτό γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος όλο και περισσότερο εμφανιζόταν, και εμφανίζεται ακόμα, διαθέσιμος για εκ νέου μάχη στον επόμενο εκλογικό στίβο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όμως, πως αυτό δειλά δειλά έχει αρχίσει να αμφισβητείται στο εσωτερικό της παράταξης, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως σε εσωτερικές συζητήσεις ο δήμαρχος δεν έχει αποφύγει και την κριτική για τη στάση του σε πολλά θέματα. Η μη ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών από μέρους του, που άφησε ζητήματα να αιωρούνται, δίνοντας την εντύπωση πως ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα (στην πολιτική δεν είναι απόλυτο αυτό), του καταλογίζεται, έστω και χαμηλόφωνα. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και το ότι θεωρείται κλεισμένος, αν όχι εγκλωβισμένος, σε ένα συγκεκριμένο ύφος παρουσίας, «αποτέλεσμα κακών συμβουλών ή συμβούλων» κατά την άποψη κάποιων στην ομάδα, τότε καταλαβαίνουμε πως ο δήμαρχος δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή στο μέλλον να έρθει μπροστά σε αυτά τα ζητήματα, καλούμενος από στελέχη της παράταξης να δώσει πειστικές απαντήσεις. Όχι απαραίτητα απολογούμενος, αλλά σε κάθε περίπτωση καλούμενος να αλλάξει ένα κλίμα που σήμερα κυοφορείται, και με επιχειρήματα, και που λέει πως «η παράταξη ως έχει είναι σχεδόν καταδικασμένη στο δεύτερο γύρο των εκλογών».

Στην περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές δείξουν προς ένα διαφορετικό δρόμο από το πρώτο σενάριο, «δεν είναι λογικό να πάει μία ομάδα προς την ήττα εις γνώση της» λέει χαρακτηριστικά συνομιλητής μας, και που κοινά αποφασιστεί πως ο Τάκης Λουκόπουλος έκλεισε τον κύκλο του προσφέροντας το καλύτερο δυνατό που αυτός μπορούσε, τότε δύο πρόσωπα αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα ονόματα αυτών… Θωμάς Κοτρωνιάς και  Γιώργος Σιαμαντάς, με κανέναν από τους δύο να μην λέει «όχι» στο ενδεχόμενο να πάρει τα ηνία τής ομάδας στα χέρια του, έχοντάς την μάλιστα σχεδόν συντεταγμένη πίσω του, και τον Τάκη Λουκόπουλο παρών στις διαδικασίες, συμβάλλοντας στην ομαλή μετάβαση προς την επόμενη μέρα.

Σενάριο 3: Μία ομάδα αποσπάται αλλά η ΕΠ παραμένει

Το σενάριο αυτό  λαμβάνει χώρα ως συνέχεια του δεύτερου, και στην περίπτωση που ο δήμαρχος δεν «πείσει» για το ότι το καράβι θα αλλάξει ρότα. Το εντέχνως μεταδιδόμενο κλίμα πως «όλα πάνε καλά», δεν περνά εδώ και αρκετό καιρό στο εσωτερικό της παράταξης, και εκείνοι που το αμφισβητούν έχουν αρχίσει να «βρίσκονται» πολιτικά όλο και περισσότερο μεταξύ τους. Έχοντας αυτή τη στιγμή θέσει επί τάπητος πολλά από τα παραπάνω δεδομένα, είναι αληθές πως σήμερα στην ΕΠ υπάρχει ομάδα στελεχών που συζητά, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της, για το που πάει το «άρμα». Θεωρώντας πως ο δήμαρχος είναι έως και «δέσμιος» τακτικισμών που κάνουν κακό στην εικόνα τόσο του ιδίου, όσο και της ομάδας γενικότερα, δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη «συνάντηση στελεχών» θεωρεί έως και εκ των έσω τροφοδοτούμενη τη για μεγάλο χρονικό διάστημα εσωτερική διαμάχη μεταξύ στελεχών, καθώς το διαίρει… εξασφαλίζει πολλές φορές το βασίλευε.

Εδώ λοιπόν δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα κομβικό χρονικό σημείο όπου η συγκεκριμένη «συνάντηση», κορυφαίων μάλιστα στελεχών, θα αποφασίσει πως η παράταξη αυτή δεν έχει κάτι περισσότερο να δώσει με αυτή της τη μορφή, καταθέτοντας τη δική της εναλλακτική πολιτική πρόταση. Μιλάμε φυσικά για την απόσπασή της από την ΕΠ, πράγμα που εάν συμβεί μπορούμε σχεδόν με βεβαιότητα να αναφέρουμε πως θα αφαιρέσει από το υπάρχον ενεργό πολιτικό προσωπικό της ομάδας τουλάχιστον έξι με εφτά συμβούλους. Στο ερώτημα «τι γίνεται μετά με την παράταξη;» ένα πιθανό σενάριο είναι να παραμείνει ενεργή, ανανεώνοντας, αναγκαζόμενη φυσικά, σε πολύ μεγάλο ποσοστό το στελεχιακό της δυναμικό, αναζητώντας όμως νέο επικεφαλής. Θα φάνταζε σχεδόν απίθανο ο δήμαρχος του 60%, με κοντά στο 35% στον πρώτο γύρο, να κατέβει στις εκλογές καταγράφοντας πολύ μικρότερο ποσοστό, κινδυνεύοντας σοβαρά πλέον ακόμα και να μπει στο δεύτερο γύρο. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, η αλλαγή σκυτάλης θα είχε επίσης δύο πιθανούς αποδέκτες, με το Γιώργο Σιαμαντά να είναι ο ένας, και τον Κώστα Καρακώστα ο άλλος (που είναι άραγε ο Θ. Κοτρωνιάς στην περίπτωση αυτή;), και αφού φυσικά η νέα ομάδα αποκτήσει σχεδόν αποκλειστικά χαρακτηριστικά ΣΥΡΙΖΑ.

Σενάριο 4: Μία ομάδα αποσπάται και η ΕΠ διαλύεται

Εδώ είμαστε στο κομβικό χρονικό σημείο όπου η ομάδα στελεχών στο εσωτερικό της Πρωτοβουλίας κάνει την έξοδό της, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, εκτιμώντας πως η κοινωνία επιθυμεί μία άλλη πολιτική- αυτοδιοικητική πρόταση. Ως συνέχεια αυτού του γεγονότος, και με βάση τα όσα αναλύσαμε στο τρίτο σενάριο ο Τάκης Λουκόπουλος ολοκληρώνει τον κύκλο του, και η Ενωτική Πρωτοβουλία ρίχνει την αυλαία της. Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει πως όλο το υπόλοιπο δυναμικό θα πάει στο σπίτι του, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα βρεθεί στέγη για εκείνους που το επιθυμούν. Όμως η συγκεκριμένη παράταξη πως μπορεί να έχει μέλλον ως παράταξη, αν προσπαθήσουμε να τη σκεφτούμε λίγο χωρίς τον Τάκη Λουκόπουλο και χωρίς μερικά από τα πιο δυνατά της μέλη, που στις εκλογές του 2014 της έδωσαν αρκετό από τον ψηφοθηρικό της αέρα.

Οι τρεις της ομάδας

Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω, θέτει αναγκαστικά ένα ερώτημα για τον αφηγητή τους (εμένα δηλαδή), το οποίο έχει ως εξής: Πως μπορούμε να διακρίνουμε το ότι η συγκεκριμένη παράθεση των σεναρίων δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας αυτού που τα γράφει, αλλά όντος υπαρκτά σενάρια που μπορεί να δούμε μπροστά μας να εξελίσσονται; Απολύτως σωστό το ερώτημα, και η απάντηση έχει ως εξής (ξεκινώντας και αυτή με ένα ερώτημα): Είναι υπαρκτή, σήμερα, στο εσωτερικό της Πρωτοβουλίας η «πολιτική συνάντηση» στελεχών, που αναφέρεται ως ο πλέον κομβικός παράγοντας; Αν «ναι», τότε δε μιλάμε για εξέταση φανταστικών σεναρίων, αλλά για ανάλυση πραγματικών δεδομένων. Και απαντώ λοιπόν πως, ναι, η συνάντηση αυτή είναι δεδομένη, με κύριους εκφραστές της τρία στελέχη που κατά το παρελθόν δεν είχαν τις καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις, και που όμως πλέον, εδώ και περίπου δύο μήνες, έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι μοιραζόμενοι τους προβληματισμούς τους. Θωμάς Κοτρωνιάς, Ανδρέας Κοτσανάς και Γιάννης Σύψας συγχρονίζονται όλο και περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχοντας μαζί τους, σε ένα πιο διευρυμένο κύκλο, κάποια ακόμα στελέχη της παράταξης. Αν με ρωτούσατε, αυτό από μόνο τους θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση, σήμερα τουλάχιστον, ένα από τα παραπάνω σενάρια…

Το σταματώ εδώ, έστω και απότομα, δείχνοντάς σας μόνο ως δείγμα την πρόσφατη συζήτηση που έλαβε χώρα στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση. Σύντομα περισσότερα…

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...