Τα 6 κέρδη της Ελλάδας από τη συμφωνία για το χρέος

Τα 6 κέρδη της Ελλάδας από τη συμφωνία για το χρέος

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που οι θεσμοί μειώνουν το χρέος της Ελλάδας, όμως είναι η πρώτη φορά, που η ελληνική αποστολή βγαίνει από Eurogroup, κερδίζοντας περισσότερα από όσα ζητούσε! Ο φόβος των αγορών, μαζί με την ισχυρή πίεση Κομισιόν και θεσμών, υπερκέρασαν τις αντιστάσεις της Γερμανικής κυβέρνησης και ο κ. Όλαφ Σολτς υπέγραψε μία συμφωνία με σημαντικά κέρδη για την ελληνική Οικονομία.

Πρώτον, είναι τα 10 χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032. Δηλαδή περισσότερος χρόνος για την ελληνική Οικονομία να ανασυνταχθεί και να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους, ώστε να όταν ξεκινήσουν οι μεγάλες πληρωμές δόσεων, να μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς να χρειαστούν μεγάλες πιέσεις στην φορολογική βάση, που πλέον έχει εξαντλήσει την φοροδοτική της ικανότητα.

Παράλληλα, προβλέπεται 10ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δις ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.

Ισχυρή θα είναι η επόμενη και τελευταία εκταμίευση από το πρόγραμμα, που θα φτάσει τα 15 δις ευρώ. Ποσό που θα αυξήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, δηλαδή το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δις ευρώ. Το απόθεμα έχει ήδη τις προηγούμενες δόσει του ESM και τα χρήματα που έχουμε αντλήσει από τις εξόδους στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων. Άρα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο την βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με αναλύσεις, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις.

 Στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, θα συμβάλει και η επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δις που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων είναι η επίτευξη των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup.  Προβλέπεται η επιστροφή 1,2 δις ευρώ ετησίως για κάλυψη είτε αναπτυξιακών είτε χρηματοδοτικών δαπανών, δίνει τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% αλλά θα έχουμε ετησίως επιστροφή 1,2 δις ευρώ.

Η μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ανάκαμψη, είναι ο εσωτερικός εχθρός. Αν η ίδια η χώρα αντί να χρησιμοποιήσει τις θετικές εξελίξεις για την ανάταση της Οικονομίας, αποπροσανατολιστεί από την παρανόηση ότι η παρακολούθηση της ελληνικής Οικονομίας, από τους θεσμούς είναι ένα νέο μνημόνιο. Δεν έχει νέα μέτρα, δεν έχει άλλα δανεικά. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αφορούν κυρίως τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που για τεχνικούς λόγους δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου και δράσεις του Αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης.

Από κυβερνητικές πηγές, στο ερώτημα αν πρόκειται για νέο μνημόνιο, η απάντηση ήταν «σαφώς όχι». Αυτό καθώς η πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022. Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων. Σημειωτέων ότι πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μία ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

 Επίσης η διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.

Με τη συμφωνία, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για τα επόμενα χρόνια να αφοσιωθεί χωρίς το βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους σε αναπτυξιακές πολιτικές, να πάρει δημοσιονομική ανάσα ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεο μας εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές.  Η συμφωνία αυτή επομένως βάζει οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα, εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης

Αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση είναι ότι «με δύο λόγια η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές.  Το παραπάνω, δε σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας.  Σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα. Σημαίνει ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σημαίνει ότι ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τον ελληνικό λαό».

Κομισιόν: Οι θυσίες του ελληνικού λαού απέδωσαν καρπούς

Την ικανοποίησή της για τη συνολική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται ότι τα  διάφορα στοιχεία της συμφωνίας αυτής, ως σύνολο, θα αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση τον Αύγουστο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Για τη συμφωνία, η Κομισιόν, επισημαίνει ότι περιλαμβάνει μια αξιόπιστη δέσμη μέτρων που θα διαβεβαιώσουν τους εταίρους και τους επενδυτές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές και επιτρέποντας στην Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια.

Παράλληλα, η συμφωνία επιτρέπει επίσης την εκταμίευση ποσού 15 δις Ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για τη δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας το οποίο θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή τονίζει ότι «οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων απέδωσαν πραγματικά, απτά αποτελέσματα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, εδραιώνοντας την θέση της στην καρδιά της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Μοσκοβισί: Τέλος η κρίση για την Ελλάδα

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «η συμφωνία του Eurogroup επιτυγχάνει αυτό που έχουμε ζητήσει: ένα αξιόπιστο και εκ των προτέρων σύνολο μέτρων που θα ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια και θα δώσει διαβεβαιώσεις προς όλους τους εταίρους και τους επενδυτές. Μετά από οκτώ χρόνια, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα και, συμβολικά, και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Σήμερα, αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο».

 

Βερολίνο: Καλό μήνυμα για Ελλάδα και ευρωζώνη

Θετικό ήταν και το μήνυμα που έστειλε η Γερμανική κυβέρνησης, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, να δηλώνει ότι «είναι ένα καλό μήνυμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη». Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η κ. Ντέμερ επεσήμανε πως ήταν «σημαντικά» και βοήθησαν αυτές τις χώρες να επιστρέψουν στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με την ίδια, τα προγράμματα αυτά δεν βοήθησαν μόνο τα μεμονωμένα κράτη αλλά συνέβαλαν και στη σταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Ελλάδα κατέβαλε «μεγάλες προσπάθειες ώστε να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, έκανε μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, «επέδειξαν επανειλημμένα σε υψηλό βαθμό την αλληλεγγύη τους με το να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την πορεία.»

Σολτς: Ισχυρό μήνυμα για αλληλεγγύης

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ως «ισχυρό μήνυμα για την αλληλεγγύη στην Ευρώπη». Με ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Σολτς τονίζει επιπλέον ότι «σύντομα η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια».

Λεμέρ: Δίκαιη η συμφωνία για την Ελλάδα

Αποφασιστική, και φιλόδοξη χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. «Αποφασιστική συμφωνία για την Ελλάδα. Γυρίζει επιτέλους σελίδα μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων στήριξης», τόνισε ο κ. Λεμέρ σε tweet του. Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, «η τελική συμφωνία είναι δίκαιη και φιλόδοξη. Θα στηρίξει τη χώρα στη νέα αυτή περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα καλό νέο για τους Έλληνες και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335418-Ta-6-kerde-tes-Elladas-apo-te-symphonia-gia-to-chreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...