Τεχνική συμφωνία στις 24 Μαΐου θέλουν κυβέρνηση και θεσμοί

Τεχνική συμφωνία στις 24 Μαΐου θέλουν κυβέρνηση και θεσμοί

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος, έως το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπου Αθήνα και θεσμοί έχουν στόχο να καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την ελάφρυνση του χρέους.

Πως η χώρα βαδίζει προς μια συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «τα σενάρια περί παράτασης του προγράμματος, πιστοληπτικής γραμμής, νέων μέτρων και επιπλέον λιτότητας έχουν διαψευστεί και βαδίζουμε προς μια συμφωνία στις 21 Ιουνίου που θα επισφραγίσει την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζει την κεντρική ιδέα του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από το ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να βασιστεί στη συντριβή της εργασίας».

Ν.Παππάς: Η Ελλάδα επιστρέφει στον αστερισμό της κανονικότητας

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι  όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει. Από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα μπει στον αστερισμό της κανονικότητας», ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή κατέβασε τα πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι γίνεται κριτική από κάποιους που πλάσαραν ως σωτηρία την προληπτική γραμμή στήριξης. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της, έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής (κοινωνικό μέρισμα, μείωση ανεργίας κλπ), τονίζοντας ότι δεν «θα μπούμε από τη μία μέρα από την κόλαση στον παράδεισο». Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν, (αύξηση κατώτερου μισθού, κοινωνική πολιτική κ.α.), υπογραμμίζοντας ότι όσο καλύτερα είναι τα οικονομικά της χώρας, τόσο θα έχει δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης.

Για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ ως προς το χρέος, ο Νίκος Παππάς είπε ότι από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει ευρωπαϊκή λύση στο θέμα και πρόσθεσε ότι η θέση του Ταμείου για την αναδιάρθωση του χρέους θα ήταν χρήσιμη μόνο εάν το ΔΝΤ σοβαρέψει τους υπολογισμούς του. Επίσης, προέταξε ως καλύτερη λύση την γαλλική πρόταση, με την οποία μπαίνει ρήτρα ανάπτυξης στη ρύθμιση του χρέους. Κλείνοντας το θέμα, ο υπουργός χαρακτήρισε αντιευρωπαϊκή στάση τη θέση ότι με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η Ελλάδα εξασφαλίζει καλύτερα επιτόκια.

 «Ο στόχος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Ιουνίου παραμένει σταθερός», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Realnews o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «H τρέχουσα αξιολόγηση μπορεί να είναι η τέταρτη στη σειρά αλλά, το βασικότερο, είναι η τελευταία του προγράμματος. Ως εκ τούτου θα πρέπει η συνολική δουλειά να έχει γίνει στην ώρα της». «Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αυτό το γνωρίζουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης».

Die Zeit: Η Γερμανία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα 

Ο Πρωθυπουργός έχει παρουσιάζει το σχέδιό του για την εποχή μετά το καλοκαίρι και είναι ώρα οι θεσμοί να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ώστε να βγει μία για πάντα από την εποχή των μνημονίων, επισημαίνουν Γερμανοί αναλυτές με την εφημερίδα Die Zeit να επισημαίνει ότι «οι πιστωτές θα πρέπει να δείξουν «αλληλεγγύη» για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. Η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την έκκληση αν θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση της ευρωπαϊκής ιδέας», γράφει η γερμανική εφημερίδα».

Οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι οι περαιτέρω έλεγχοι του προϋπολογισμού από το εξωτερικό δεν είναι επιθυμητοί. «Όλη η χώρα έχει μάθει από αυτήν την κρίση. Τώρα είναι η ώρα αντί μόνο εξαναγκασμού να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους Έλληνες και να τους μεταβιβαστεί η ευθύνη, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Φτάνει πια με τους ελέγχους στην Ελλάδα

 Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει και πως  μετά από μετά από οκτώ χρόνια και τρία μνημόνια, το τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα θα λήξει σύντομα. Οι συντάκτες, σημειώνουν ότι πλέον μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους. «Έτσι όμως η χώρα δεν θα γίνεται ποτέ κυρίαρχη… Αρκετά πια», τονίζουν.  Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει η ανακούφιση της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό το έχουν υποσχεθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά η υπόσχεση τηρείται μόνο σε μικρή κλίμακα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/330257-Technike-symphonia-stis-24-Maioy-theloyn-kybernese-kai-thesmoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...