Την Πέμπτη το κρίσιμο Euro Working Group για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο

Την Πέμπτη το κρίσιμο Euro Working Group για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για το κλίμα στην αξιολόγηση

Ανεβαίνουν και πάλι οι ρυθμοί στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών, που είχε επιβραδυνθεί λόγω του Πάσχα. Σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Την Πέμπτη, συνεδριάζει το EuroWorking Group, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, την πρόοδο που έχει καταγραφεί, από την κυβέρνηση, στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης. Η σύσκεψη, θα σηματοδοτήσει και ένα πυκνό σε εξελίξεις δεκαπενθήμερο, με την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (20-22 Απριλίου) το άτυπο Eurogroup της Σόφιας. Εκεί αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι όλα τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να προχωρήσουν στην Σύνοδο της Ουάσιγκτον, καθώς εκεί θα ανοίξει τα χαρτιά του το Ταμείο. Εν τω μεταξύ, Βρυξέλλες παραμένουν προσηλωμένες στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στο Eurogroup του Ιουνίου, θα είναι δυνατή η επίτευξη της τελικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Τσακαλώτος: Οι αγορές προεξοφλούν καθαρή έξοδο

 Ο αγορές προεξοφλούν την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που περιγράφει την εποπτεία της επόμενης ημέρας ως ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, στον κορμό του οποίου είναι όλα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός είπε ότι  «Το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου) είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα  (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό κλπ). Όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν, αλλά δεν αφορούν νέους όρους».

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες για το κλείσιμο της εποχής των μνημονίων. «Τώρα υπάρχει ένας κλυδωνισμός στις αγορές, λόγω του εμπορικού πολέμου.  Οι  αγορές, όμως, σχεδόν προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζουμε, ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό μας ολιστικό σχέδιο, που θα είναι αξιόπιστο τόσο  στις αγορές όσο και στην ελληνική κοινωνία».

Απαντώντας σχετικά με το αν η  διαφθορά συνέβαλε στο δρόμο προς τη χρεοκοπία, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι συστατικό στοιχείο για μας η αντιμετώπιση του πελατειακού συστήματος. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς γιατί είχε μεγάλο κόστος αυτή η διαφθορά, αλλά και για λόγους πολιτικούς. Διότι όταν υπάρχει πελατειακό σύστημα αυτό υπονομεύει την οριζόντια οργάνωση των πολιτών και ο καθένας ψάχνει να βρει δόντι!».

ΝΔ: Η κυβέρνηση αφήνει πίσω πλούσιο λεξικό πολιτικής εξαπάτησης

Σε απάντηση της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «Εμπλουτίζεται το λεξικό της συριζαϊκής διαλέκτου, Τρόικα → Θεσμοί, Μνημόνιο→ Συμφωνία, Kolotoumba → Αναγκαίος συμβιβασμός κι από σήμερα, νέο λήμμα που εισήγαγε ο κ. Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια → Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Τελικά αυτή η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει πίσω της μόνο φόρους και χρέη, αλλά και ένα πλούσιο λεξικό πολιτικής εξαπάτησης».

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις

 Εκτός συνόρων, με το ελληνικό πρόγραμμα να θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιηθεί για έναν άλλο κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Γερμανό τεχνοκράτη, η ευρωζώνη κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε συμβιβασμούς προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ζώνη του ευρώ.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι το πολιτικό momentum έχει αρχίσει να χάνεται, καθώς οι κυβερνήσεις εμμένουν στις αντιθέσεις τους όσον αφορά την διαμόρφωση μιας τραπεζικής ένωσης και την δημιουργία νέων εργαλείων στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «τον Δεκέμβριο, η Ευρώπη φαινόταν ότι έκανε ακριβώς αυτό: αξιοποιούσε το momentum. Ωστόσο, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, δεν είμαι πια σίγουρος για αυτό. Φαίνεται πως περισσότερο χάνουμε το momentum, παρά το αξιοποιούμε».

 Σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις Regling έρχονται μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ευρωζώνης, Valdis Dombrovskis, πως οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εισέρχονται σε “ένα κρίσιμο στάδιο”. Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα συμβάλει σημαντικά στην ηρεμία της Ευρωζώνης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328166-Ten-Pempte-to-krisimo-Euro-Working-Group-gia-ten-epomene-emera-meta-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...