Την Τρίτη τα τελικά στοιχεία για τα τεστ αντοχής των τραπεζών

Την Τρίτη τα τελικά στοιχεία για τα τεστ αντοχής των τραπεζών

Μεγάλο ενδιαφέρον από θεσμούς, κυβέρνηση και αγορά, συγκεντρώνουν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτιμά ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, κάτι που δυσκόλευε τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, που βλέπει μεγάλη πρόοδο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει ο εποπτικός βραχίονας (SSM – Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) της ΕΚΤ, επιβεβαιώσουν τους τεχνοκράτες του Ταμείου, τότε το Ταμείο θα αποκτήσει βάση για να επιμείνει σε νέα μέτρα. Από την άλλη πλευρά, αν η ΕΚΤ ανακοινώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες, έχουν περάσει τα τεστ με επιτυχία, τότε, αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές θέσεις περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα. Μία εξέλιξη που φαίνεται να επιθυμούν και οι Βρυξέλλες.

Η αντίστροφή μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για τις συστημικές τράπεζες, καθώς προς τα μέσα του μήνα, οι διοικήσεις θα έχουν μια σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Στις 3 Απριλίου,  θα κατατεθούν και τα τελευταία στοιχεία στην ΕΚΤ, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων πληροφοριών.

Στην Αθήνα, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι το ελληνικό σύστημα τα έβγαλε πέρα, ακόμα και στα δύσκολα τεστ αντοχής των προηγούμενων δύο ετών. Οπότε τώρα, μετά την σημαντική βελτίωση του 2017 και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια, θεωρείται ότι μπορούν να περάσουν με καλούς βαθμούς από τη δοκιμασία της Φρανκφούρτης.

Με αυτά τα οριστικά στοιχεία, ο SSM, θα βγάλει τα τελικά νούμερα για το πόσο υποχωρεί η κεφαλαιακή επάρκεια, ανά τράπεζα, με όλα τα σενάρια. Οι διεθνείς αναλυτές, επικεντρώνονται στο βασικό και το δυσμενές σενάριο, που θα επηρεάσουν και τις σύστασης της ΕΚΤ.

Σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού CNBC αναφέρθηκε στις μεγάλες συνέπειες που θα επιφέρουν στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες αν τα stress test δεν βγάλουν θετικά αποτελέσματα, τονίζοντας παράλληλα πως την ίδια ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την καθαρή έξοδο που θέλει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής στην AXIA Ventures Group, Τζόνας Φλοριάνι, δήλωσε στο CNBC πως υπάρχουν φόβοι πως οι ρυθμιστικές αρχές θα εντοπίσουν προβλήματα σε τουλάχιστον μία ή δύο συστημικές τράπεζες της Ελλάδας που θα περάσουν τα τεστ αντοχής νωρίτερα άλλες ευρωπαϊκές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/327212-Ten-Trite-ta-telika-stoicheia-gia-ta-test-antoches-ton-trapezon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...