Την αίσια έκβαση για την υπόθεση του Ελληνικού αναμένει η κυβέρνηση

Την αίσια έκβαση για την υπόθεση του Ελληνικού αναμένει η κυβέρνηση

Με αγωνία αναμένει εντός της ημέρας η κυβέρνησης, την απόφαση από την κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προκειμένου να ανάψει ανάψει το «πράσινο φως» για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ υπάρχουν τρία βασικά θέματα: της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, της κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου,δεν συνεπάγεται ότι περιορίζει τη δόμηση και άρα δεν φαίνεται να θέτει εμπόδια στο επενδυτικό σχέδιο στην περίπτωση που προκριθεί κάτι τέτοιο.

Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί και το ΚΑΣ κηρύξει σε αρχαιολογικό χώρο την έκταση, από κει και πέρα μπορεί να οριοθετηθεί- ενδεχομένως με νομοθέτηση- το «σφίξιμο» των προθεσμιών για τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται. Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια  δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

 

Φίλης: Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΚΑΣ

«Δεν πρέπει να δυσφημούμε τον κλάδο των αρχαιολόγων και την αρχαιολογική υπηρεσία που διαχρονικά δίνουν μια μάχη με βάση επιστημονικές αρχές για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Δεν πρέπει να τους θεωρούμε ύποπτους» τόνισε ο κ. Φίλης σε συνέντευξή του στον Αnt1, ρωτώντας παράλληλα τον Δημήτρη Σταμάτη αν η Νέα Δημοκρατία  ζητά να μην τηρείται ο νόμος.

Ο κ. Φίλης επιτέθηκε στη ΝΔ για τη δημαγωγία στην οποία δυστυχώς επιδίδεται και έχει ως στόχο τους αρχαιολόγους: «Είμαστε εναντίον μιας δημαγωγίας που εκπορεύεται από τη ΝΔ σύμφωνα με την οποία οι αρχαιολόγοι είναι κατά των επενδύσεων. Αντίθετα οι αρχαιολόγοι δίνουν υπεραξία στις επενδύσεις», ανέφερε. «Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση της γ. γραμματέως του ΚΑΣ διότι διαφωνεί με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου. Ας μιλήσει και ο επενδυτής. Τώρα ακούμε τη ΝΔ να μιλάει εξ ονόματος του επενδυτή» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει τι σημαίνουν επενδύσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Αλλάξαμε το νόμο για το Ελληνικό τον ψηφίσαμε και θα τον εφαρμόσουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος». Τέλος ο κ. Φίλης εξήγησε ότι ο νόμος θα πρέπει να τηρηθεί. «Να κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικός και να δοθεί η οικοδομική άδεια και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία». «Με εμπιστοσύνη αναμένουμε την απόφαση του ΚΑΣ καθώς συμμετέχουν αρχαιολόγοι με μεγάλη εμπειρία» πρόσθεσε κλείνοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/303684-Ten-aisia-ekbase-gia-ten-ypothese-toy-Ellenikoy-anamenei-e-kybernese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...