Την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του Reuters ζητά η Ε.Ε

Την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του Reuters ζητά η Ε.Ε

Μία από τις πιο αυστηρές ανακοινώσεις έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές της Μιανμάρ ώστε να αφήσουν ελεύθερους δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους από δικαστήριο της Ρανγκούν, βάσει του νόμου περί κρατικών μυστικών.

Η Ε.Ε., που προσφέρει σημαντική οικονομική βοήθεια στη Μιανμάρ, τόνισε ότι η υπόθεση του Ουά Λόουν και του Κέι Σου Όου αποτελεί σημαντικό τεστ δημοκρατίας για τη χώρα, έπειτα από χρόνια διακυβέρνησης από στρατιωτικό καθεστώς.

«Έχοντας ενημερωθεί για τις κατηγορίες εναντίον τους βάσει του νόμου περί κρατικών μυστικών του 1923 εξακολουθούμε να αναμένουμε από τις αρχές της Μιανμάρ να διασφαλίσουν την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και να τους αφήσουν ελεύθερους το συντομότερο δυνατό», τόνισε εκπρόσωπος της Ένωσης, προσθέτοντας ότι απεσταλμένοι της Ε.Ε. ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

«Η Ε.Ε. θεωρεί ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί σημαντικό τεστ για τη δέσμευση της Μιανμάρ στην ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ανάπτυξη δημοκρατικών δεσμών», πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν εξάλλου ότι οι δημοσιογράφοι του Reuters συνελήφθησαν πριν έναν μήνα επειδή έκαναν ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Πολιτεία Ραχίν, την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εξαιτίας των διώξεων του στρατού.

«Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να καταβάλει σοβαρές προσπάθειες ώστε να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την κρίση στην Πολιτεία Ραχίν».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/316937-Ten-apeleytherose-ton-demosiographon-toy-Reuters-zeta-e-E-E ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...