Τι αλλάζει στις συντάξεις μετά την νέα απόφαση του ΣτΕ

Τι αλλάζει στις συντάξεις μετά την νέα απόφαση του ΣτΕ

Η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στις αποδοχές των συνταξιούχων.  Αν και καλά – καλά δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι, ειδικοί του Ασφαλιστικού, επισημαίνουν ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ που θα  αφορούν τις συντάξεις, αποφασίζοντας ότι οι μειώσεις που έχουν γίνει είναι αντισυνταγματικές. Αυτό θα σήμαινε αύξηση των συντάξεων, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Παράλληλα η απόφαση οδηγεί σε μείωση των εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες. Αυτό που τονίζουν γνώστες των εξελίξεων, είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι αναδιανεμητικό. Αυτό σημαίνει, σε απλούς όρους, ότι οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές που συγκεντρώνει ο ΕΦΚΑ, κάθε μήνα. Αν αυξηθούν οι συντάξεις, θα πρέπει να αυξηθούν και οι εισφορές, ενώ αν αντίθετα μειωθούν οι εισφορές θα πρέπει να μειωθούν και οι συντάξεις.

Βέβαια, η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το ΣτΕ, θα κάνει αλλαγές με νέα διάσκεψη της Ολομέλειάς του το επόμενο διάστημα. Τότε θα αποτυπωθεί όλο το σκεπτικό, για τις διατάξεις που κρίνονται τελικώς αντισυνταγματικές και θα εξεταστεί να μην υπάρξει αναδρομική εφαρμογή της απόφασης.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνταξιούχοι δέχτηκαν μία άδικη και σκληρή επίθεση μέσα στα χρόνια των μνημονίων, όμως μετά την «σφαγή» στα αποθεματικά των Ταμείων, την αύξηση της ανεργίας και την μείωση των μισθών (άρα και των εισφορών), δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρώνονται οι συντάξεις που είχαν υπολογιστεί με τον προμνημονιακό τρόπο. Ακόμα και μετά το μνημόνιο, οι όποιες προσαρμογές προς τα πάνω, θα είναι μικρές και σταδιακές. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο από όλα τους θεσμούς, είναι ότι μετά το μνημόνιο η χώρα θα κάνει πισωγύρισμα, ανατρέποντας τα μέτρα της οκταετίας. Για αυτό και επιμένουν σε αυστηρότερη επιτήρηση. Φοβούνται ότι καθώς βαδίζουμε σε προεκλογική περίοδο, μπορεί να ξεκινήσει η παροχολογία από τα κόμματα εξουσίας και στο κυνήγι της εκλογής, να ανατραπούν όλες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα μαύρα χρόνια των μνημονίων…

Ακόμα περισσότερο, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ήταν από τους βασικούς πυλώνες των μνημονίων. Αν ανατραπεί τώρα, μπορεί να μπει σε κίνδυνο ολόκληρη η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την επιτροπεία και τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αν και φέρνουν θετικά μηνύματα για τους επιστήμονες, τους ένστολους και τους συνταξιούχους, δημιουργεί έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να «γεννήσει» λεφτά για καλυφθούν οι αυξήσεις των συντάξεων και οι μειώσεις των εισφορών. Σε αυτό το στάδιο που οι θεσμοί παρακολουθούν σαν «γεράκια» κάθε αλλαγή στα δημοσιονομικά, το εγχείρημα θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, εκφράζεται αισιοδοξία, ότι οι αποφάσεις θα μπορούν να ενσωματωθούν στον Ασφαλιστικό νόμο με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως δήλωσε ο εμπνευστής του νόμου Γιώργος Κατρούγκαλος. Από το υπουργείο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ΕΦΚΑ.

Όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η απόφαση για τις εισφορές αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές και στα ποσά των συντάξεων. Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει η ελάχιστη εισφορά και τα ποσά θα παραμείνουν  167 ευρώ που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, 100 ευρώ το μήνα οι αγρότες, 200 ευρώ οι γιατροί και φαρμακοποιοί και τέλος τα 220 ευρώ για μηχανικούς και δικηγόρους.

Από την άλλη πλευρά, θα επανεξεταστούν οι εισφορές για εισοδήματα από 22.000 έως 70.000 ευρώ. Το σχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο είναι οι φόροι και οι εισφορές να φτάνουν έως το 55% του εισοδήματος, από 75% σήμερα.

Πάντως η απόφαση της Δικαιοσύνης φέρνει αλλαγές. Θα μειωθούν αναπόφευκτα οι εισφορές για τα υψηλά εισοδήματα και θα αλλάξει και το μίγμα των μειώσεων στις συντάξεις που καθορίστηκαν μεν με όριο το 18% αλλά είναι αμφίβολο αν θα μείνει σε αυτό το ποσοστό και δεν ανέβει στο 20%, λόγω μείωσης εισφορών και εσόδων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/328638-Ti-allazei-stis-syntaxeis-meta-ten-nea-apophase-toy-StE ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...