Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας

FAS: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει 400.000 πρόσφυγες από την Τουρκία για να στεγανοποιήσει τα σύνορά της και δίνει στην Τουρκία 3 δισεκατομμύρια ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία αναμένεται να δεχτεί να συνδράμει τις προσπάθειες της Ένωσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με ανταλλάγματα τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο επικαλείται το Reuters, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν να ξεκινήσουν την αναθέρμανση των σχέσεων τους και την εμβάθυνση της συνεργασίας τους με το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 που αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και σχετίζεται με την οικονομική και νομισματική ένωση.

Όμως, ανοίγει όπως φαίνεται και η πόρτα και για άλλα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας «χωρίς προκατάληψη στις θέσεις των κρατών μελών».

Αυτό σημαίνει πως δίνεται το «πράσινο φως» για την πλήρη επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χωρίς όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προκαταβάλει τη σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται, επίσης να υπάρξουν στην αναθεώρηση του καθεστώτος της βίζας, καθώς οι δύο πλευρές δεσμεύονται να έχουν ολοκληρώσει την συνθήκη επαναπροώθησης τον Ιούνιο του 2016 αλλά και η Τουρκία να επιταχύνει τις διαδικασίες εκπλήρωσης όλων των συνθηκών για να αρθεί το καθεστώς της βίζας.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση προόδου της Τουρκίας μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
Πολύπλευρη αύξηση επικοινωνίας καταγράφεται και στο θέμα της αντιτρομοκρατίας, όπου το προσχέδιο της ανακοίνωσης τονίζει πως αναγνωρίζεται η ανάγκη αύξησης της συνεργασίας των δύο πλευρών, χαρακτηρίζοντας την ως «ευρεία» και «προς το παρόν όχι πλήρως αξιοποιημένη».

Για την αύξηση της συνεργασίας στην αντιτρομοκράτια και τον συγχρονισμό της δράσης τους, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία θεσμοθετούν τακτικές Συνόδους δύο φορές το χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται ακόμη να ενισχύσει την Τουρκία χρηματικά, για την καλύτερη αντιμετώπιση των τεράστιων μεταναστευτικών ροών που δέχεται (το προσχέδιο της ανακοίνωσης σημειώνει πως πάνω από 2.2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί στη Τουρκία και η Τουρκία έχει ξοδέψει πάνω από 8 δισεκατομμύρια), με «αρχικό ποσό τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ», χωρίς αναφορά, όμως, ως προς το κατά πόσο η βοήθεια αυτή θα επαναλαμβάνεται σε βάθος χρόνου.  

FAS: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει 400.000 πρόσφυγες από την Τουρκία για να στεγανοποιήσει τα σύνορά της

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ομάδα, η οποία απαρτίζεται από εννέα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και θα συνεδριάσει πριν από την αποψινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, θα υποβάλει πρόταση για «ελάφρυνση» της Τουρκίας από 400.000 πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη FAS, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα εισηγηθούν στην Άγκυρα να πάρουν 400.000 από τους άνω των δύο εκατομμυρίων πρόσφυγες που έρχονται για το τρέχον έτος μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Η Γερμανία θα αναλάβει, τονίζεται, το μεγαλύτερο βάρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την απόφασή της να ενισχύσει την συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», θα συμβάλει σημαντικά και η Γαλλία.

Πάντως, επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματευτών, η FAS διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, εν μέρει λόγω και των επικείμενων τοπικών εκλογών στην Γαλλία, αλλά θα δοθεί εντολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να επεξεργαστεί σχέδιο κατανομής ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Επίσης, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα.

Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης.

«Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας.

Ακόμα, η FAS επισημαίνει ότι η Άγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα μεταφέρει εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω της κυπριακής αντίστασης».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...