Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν S&P και Fitch στην Τουρκία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν S&P και Fitch στην Τουρκία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν S&P και Fitch στην Τουρκία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν S&P και Fitch στην Τουρκία

Για δραστική επιδείνωση των δημοσιονομικών της Τουρκίας προειδοποιεί σήμερα εκ νέου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P, ο οποίος έχει προκαλέσει επανειλημμένα την οργή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τα καμπανάκια του για την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας και τον κατήφορο της λίρας. Προηγήθηκε καμπανάκι του Fitch νωρίς το πρωί.

Ο S&P βαθμολογεί ήδη το αξιόχρεο της γειτονικής χώρας χαμηλότερα από ό,τι οι Moody’s και Fitch, στο BB-, αλλά ο Φρανκ Τζιλ, εκ των κορυφαίων αναλυτών του οίκου, προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να έρθει και νέα υποβάθμιση. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ερωτηθείς εάν ο S&P θα επενεξετάσει τις προοπτικές (outlook), που σήμερα τις χαρακτηρίζει «σταθερές», ο αναλυτής απαντά «πιθανότατα», εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα και τα ομόλογα της χώρας.

Όπως εξηγεί η ανησυχία είναι ότι «η κατάσταση στο ισοζύγιο πληρωμών θα επιδεινωθεί δραστικά και θα αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εικόνα πολύ γρήγορα». Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως επισημαίνει, από το τι ακριβώς θα κάνει η κεντρική τράπεζα- «αν τελικά κάνει κάτι».

Ο μόνος τρόπος, υπογραμμίζει, να βγει η Τουρκία, από αυτή την κατάσταση, είναι να λάβουν άμεσα, αποφασιστική δράση οι αρχές. Οι προειδοποιήσεις του έρχονται την ώρα που η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και τις 4,66 λίρες ανά δολάριο, στον απόηχο της πρωινής ανακοίνωσης του οίκου Fitch ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «αυξάνουν το ενδεχόμενο πολιτικής, που θα θέσει υπό την οικονομία ενόψει των εκλογών του Ιουνίου».

Μιλώντας σε επενδυτές ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψη ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη και τη συνεχή υποτίμηση του νομίσματος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332630-Ton-kodona-toy-kindynoy-kroyoyn-S-P-kai-Fitch-sten-Toyrkia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...