Το ΔΝΤ έκανε πίσω για τις τράπεζες και ανοίγει το δρόμο για την 3η αξιολόγηση!

Το ΔΝΤ έκανε πίσω για τις τράπεζες και ανοίγει το δρόμο για την 3η αξιολόγηση!

Έξοδο από το μνημόνιο βλέπει για την Ελλάδα ο Κλ. Ρέγκλινγκ! Τράπεζες και ληξιπρόθεσμα απασχόλησαν το  EuroWorking Group

 «Τα βρήκαν» ΔΝΤ και ΕΚΤ, στο θέμα των ελληνικών τραπεζών και το Ταμείο, απέσυρε το αίτημά του για έναν «έξτρα» έλεγχο στο ενεργητικό τους (AQR).  Έλεγχος που θα μπορούσε να μπλοκάρει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να φέρει επιπλοκές που ενδεχομένως να καθυστερούσαν την έξοδο από το μνημόνιο! Αν και μπροστά στις κάμερες οι αξιωματούχοι των δύο θεσμών, ήταν φειδωλοί στα όσα έλεγαν, παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, έβαλαν τέλος στον κίνδυνο, με τα θετικά αποτελέσματα να έγιναν αισθητά από την πρώτη κιόλας μέρα, καθώς εχθές το χρηματιστήριο, έβαλε τέλος στον «κατήφορο», αυξάνοντας κατά 2,46% την αξία του και με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει στις 754,76 μονάδες.

 

Το «αλισβερίσι» ΔΝΤ – ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Μετά τις δηλώσεις του Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που ξεκαθάριζε ότι μόνο η Φρανκφούρτη αποφασίζει για το πότε και πως θα γίνουν οι έλεγχοι σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά ανοίγοντας παράλληλα το παράθυρο για ένα έμμεσο συμβιβασμό με το Ταμείο, ξεκίνησαν οι συζητήσεις, που τελικά θα έφερναν την συμφωνία των δύο πλευρών.  Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι το θέμα θα κλείσει έως την Παρασκευή και ότι δεν θα χρειαστεί αυστηρότερος έλεγχος στις τράπεζες, κάτι που στη συνέχεια επιβεβαίωσε διαρροή από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, που έφτιαξαν θετικό κλίμα στην αγορά.

Την συμφωνία σφράγισε η δήλωση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος δημοσίως απεδέχθη την πρόταση υποστηρίζοντας παράλληλα  ότι δεν υπάρχει θέμα με τις ελληνικές τράπεζες.

Τόμσεν: Δεν υπάρχει θέμα με τις ελληνικές τράπεζες

Στη δήλωσή του, που έγινε εχθές στο «FT Investment Management Summit», ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι  «Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Οι θεσμοί συμφωνούν ότι τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών πρέπει να μειωθούν με ταχύτερους ρυθμούς, από εδώ και πέρα και όπως είπε ο κ. Τόμσεν, «το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη».

Η συμφωνία

Από την Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ σταματά κάθε έμμεση αμφισβήτηση από το ΔΝΤ και αποκαθιστά το κύρος της ως η μόνη κυρίαρχη δύναμη στην εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Έτσι γλυτώνει από την πραγματική απειλή για την Ευρώπη, που δεν είναι οι ελληνικές τράπεζες, αλλά το τι θα γινόταν αν το ΔΝΤ προχωρούσε στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που σύμφωνα με ις εκτιμήσεις του χρειάζονται συνολικά, νέα κεφάλαια ύψους 200 δις  ευρώ! Ένα «κουτί της Πανδώρας», που κανείς δεν θέλει να ανοίξει!

Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο, «παγώνοντας» την απαίτησή του για AQR στις τράπεζες, μέχρι και την ολοκλήρωση των stress test την άνοιξη του 2018, δίνει χρόνο στην Ευρωζώνη να λύσει το πρόβλημα, ενώ παράλληλα παραμένει μέσα στην Ευρώπη.  Στα θετικά για το Ταμείο, είναι και ότι εξασφάλισε να συμπεριληφθούν και στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, κάτι σαν μικρό AQR, στα προγραμματισμένα τεστς που θα γίνουν το 2018.

Για τις ελληνικές τράπεζες, τα κέρδη είναι σημαντικά. Ήδη ανατράπηκε το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που έβλεπαν τις μετοχές τους να χάνουν την αξία τους και παράλληλα κερδίζουν χρόνο για να αποδείξουν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται το 2018.

Τα 3 καυτά, ελληνικά θέματα, του EuroWorking Group

 

Φυσικά έπεσε στο τραπέζι του EuroWorking Group  η συμφωνία ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις τράπεζες, που δίνει ανάσα σε όλους τους εμπλεκόμενους και αφαιρεί το μεγάλο βάρος που είχε πέσει πάνω στην γ’  αξιολόγηση. Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και την πορεία των ληξιπρόθεσμων, αλλά και για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα και αναμένεται να περιλαμβάνει επιβαρύνσεις 530 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση, προετοίμασε το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ενώ τα άλλα θέματα, π.χ. το κεφάλαιο Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, μάλλον πάνε για αργότερα.

Αγώνας δρόμου για να πέσουν 1,2 δις ευρώ στην αγορά

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την ταχύτητα με την οποία συνεχίζεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς είναι προτεραιότητα για την καταβολή της εκκρεμούσας β’  υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να πληρωθούν συνολικά 1,2 δις ευρώ, αλλά προς το παρόν στα χέρια των ιδιωτών έχουν φτάσει περίπου 500 εκατ.. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον Ιούλιο και περιορισμένες πληρωμές ενώ από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι πληρωμές φάνηκαν ήταν μόνο 415 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Βέβαια είναι νωρίς ακόμα για κρίσεις, καθώς δεν έχουν βγει όλα τα στοιχεία αλλά σε κάθε περίπτωση, ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, αλλιώς τα 800 εκατ. χάνονται και επιστρέφουν στα ταμεία του ESM. Από το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξοι ότι ο στόχος θα επιτευχθεί εγκαίρως.

Ρέγκλινγκ: Καλές οι πιθανότητες εξόδου από το μνημόνιο

Τις καλές πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, μέτρησε ο Επικεφαλής του Eurogroup Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ESM, στο Λουξεμβούργο, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς ο ίδιος ήταν στις Βρυξέλλες για το EWG.

Αναφερόμενος στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, έστειλε το μήνυμα ότι αν γίνουν όσα έχουν συμφωνηθεί η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο ESM προετοιμάζεται για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί.

«Εάν διαπιστωθεί πως έχουν εφαρμοστεί, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτεί κανονικά τις ανάγκες της μετά το τέλος του προγράμματος και να γίνει το πέμπτο success story μεταξύ των χωρών που έχει χρηματοδοτήσει ο ESM», δήλωσε ο Γερμανός.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303177-To-DNT-ekane-piso-gia-tis-trapezes-kai-anoigei-to-dromo-gia-ten-3e-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...