Το Δημόσιο πλήρωσε 94 εκατ. σε ιδιώτες τον Ιανουάριο

Το Δημόσιο πλήρωσε 94 εκατ. σε ιδιώτες τον Ιανουάριο

Στα 3,1 δις μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου – Μειώθηκαν κατά 94 εκατ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου τον Ιανουάριο

Σημαντική μείωση, κατά 94 εκατ. ευρώ, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες δείχνουν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον Ιανουάριο. Μειώθηκαν σε 2,443 δις ευρώ, από 2,537 δις ευρώ στο τέλος του 2017.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δίνουν την αναλυτική εικόνα των οφειλών, όπου για ακόμα μία φορά πρωταθλητής είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα χρέη των ταμείων μειώθηκαν στα 1,432 δις ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου από 1,514 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανήλθαν σε 225 εκατ. ευρώ, από 22 εκατ.  ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι οφειλές των νοσοκομείων μειώθηκαν σε 326 εκατ.  από 486 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου έπεσαν στα 348 εκατ.  ευρώ από 301 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, οι οποίες επίσης περιορίστηκαν σε 692 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, έναντι 765 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Συνολικά οι οφειλές του δημοσίου, μαζί με τις επιστροφές φόρου, έφτασαν τα 3,1 δις τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω αριθμοί πρέπει να μηδενιστούν έως το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο. Ήδη, το Eurogroup, έχει εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δις ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. θα κατευθυνθούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Απρίλιο θα έρθει η δεύτερη υποδόση με άλλο 1 δις ευρώ, το οποίο θα πάει ολόκληρο για τον ίδιο σκοπό.  Στην εξόφληση αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η τελευταία δόση του προγράμματος, των 11,4 δις ευρώ που θα εκταμιευτεί μετά το τέλος της δ’ αξιολόγησης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/325744-To-Demosio-plerose-94-ekat-se-idiotes-ton-Ianoyario ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...