Το «Ψηλά από τη γέφυρα» στο Εθνικό Θέατρο

Το «Ψηλά από τη γέφυρα» στο Εθνικό Θέατρο

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

Δυναμικά επανέρχεται ο Γιώργος Κιμούλης στην πρώτη μας κρατική σκηνή. Και σίγουρα, όπως πάντα εδώ και πολλά χρόνια, θα μας χαρίσει ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ σε ένα διαχρονικό θεατρικό. Ο Αμερικανός συγγραφέας Άρθουρ Μίλλερ με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Ο λόγος για το κλασικό πλέον έργο του «Ψηλά από τη γέφυρα», ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του εικοστού αιώνα, που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το  Εθνικό Θέατρο.  

Η παράσταση θα παρουσιάζεται από  τις 15 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή, με τον Γιώργο Κιμούλη, μέσα από τη διεισδυτική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη.  Oι δυο τους συνυπογράφουν και τη μετάφραση του έργου.

“Κεντρικό θέμα του έργου, το ανομολόγητο ερωτικό πάθος του Εντι Καρμπόνε για την νεαρή ανιψιά της γυναίκας του, πάθος που πυροδοτεί την εσωτερική σύγκρουση που συγκλονίζει τον ήρωα και τελικά τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του.», λέει ο Γιώργος Κιμούλης και προσθέτει: «Το πάθος σαν υπέρβαση και σαν αδιέξοδο, σαν δημιουργική και καταστροφική δύναμη, σαν προδοσία και σαν θάνατος, ορίζει την ανθρώπινη μοίρα από την αρχαιότητα και τον Αισχύλο, μέχρι σήμερα.”

δφγδφγ

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά ως μονόπρακτο στο Θέατρο Coronet του Μπρόντγουέι τον Σεπτέμβριο του 1955. Ο Μίλλερ το ξαναδούλεψε δίνοντάς του δίπρακτη μορφή για τον Πίτερ Μπρουκ που ανέβασε το έργο στο Γουέστ Εντ στο Λονδίνο (1956).

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 σε μια ιταλοαμερικανική γειτονιά του Μπρούκλiν. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που είχε διηγηθεί στον Μίλλερ ένας δικηγόρος, ο οποίος ζωντανεύει στο έργο μέσα από τον χαρακτήρα του κύριου Αλφιέρι (δικηγόρος και αφηγητής). Τραγικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο φορτοεκφορτωτής Έντι Καρμπόνε, που ζει με τη γυναίκα του Μπέατρις και την ορφανή ανιψιά του Κάθριν, στην οποία φέρεται υπερπροστατευτικά μην αφήνοντάς την να ωριμάσει και να εργαστεί προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της. Ένα βράδυ, ο Έντι επιστρέφει στο σπίτι και ανακοινώνει ότι οι εξάδελφοι της συζύγου του από τη Σικελία, Μάρκο και Ροντόλφο, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ως παράνομοι μετανάστες αναζητώντας την τύχη τους στη γη της ελευθερίας. Ο Έντι δέχεται να τους φιλοξενήσει, αλλά, όταν ο Ροντόλφο ερωτεύεται την Κάθριν, βλέπει το ειδύλλιό τους με καχυποψία και έρχεται σε ρήξη με τη σύζυγό του και με τους Μάρκο και Ροντόλφο. Η κατάσταση εκτραχύνεται όταν ο Έντι ανακαλύπτει ότι η Κάθριν και ο Ροντόλφο σκοπεύουν να παντρευτούν. Μεθυσμένος και αλλόφρων, φιλά με πάθος τον Ροντόλφο σε μια παρανοϊκή προσπάθεια να αποδείξει στην ανιψιά του, την Κάθριν, ότι ο αγαπημένος της είναι ομοφυλόφιλος. Στη συνέχεια, φιλά ξαφνικά και την Κάθριν, πράξη που κάνει τη σύζυγό του να υποψιαστεί ότι ο Έντι είναι ερωτευμένος μαζί της. Ο Έντι δε θα διστάσει να προχωρήσει στην εσχάτη προδοσία: καταγγέλλει τον Ροντόλφο και τον Μάρκο στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Τα δύο αδέλφια συλλαμβάνονται, αλλά αποφυλακίζονται με εγγύηση χάρη στη διαμεσολάβηση του δικηγόρου Αλφιέρι. Ο Ροντόλφο σχεδιάζει να παντρευτεί αμέσως την Κάθριν προκειμένου να νομιμοποιήσει την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέλλον του Μάρκο, όμως, προδιαγράφεται δυσοίωνο. Όταν βγαίνει από τη φυλακή, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Έντι. Τον προκαλεί δημοσίως κατηγορώντας τον ως καταδότη. Ο καβγάς τους θα έχει τραγικό τέλος, και όλοι θα διαπιστώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο ακριβό είναι το τίμημα της ελευθερίας.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά ως μονόπρακτο στο Θέατρο Coronet του Μπρόντγουέι τον Σεπτέμβριο του 1955. Ο Μίλλερ το ξαναδούλεψε δίνοντάς του δίπρακτη μορφή για τον Πίτερ Μπρουκ που ανέβασε το έργο στο West End στο Λονδίνο (1956).

φδσδ

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης – Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνοθεσία-διασκευή: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου

Βίντεο: Γιώργος Ζώης

Βοηθός Σκηνογράφος: Τότα Πρίτσα

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

 

Διανομή:

Γιώργος Κιμούλης:  Έντι Καρμπόνε

Μαρία Κεχαγιόγλου: Μπέατρις

Νίκος Χατζόπουλος: Αλφιέρι

Ηλιάνα Μαυρομάτη: Κάθριν

Στάθης Παναγιωτίδης: Μάρκο

Αλέξανδρος Μαυρόπουλος: Ροντόλφο

Κώστας Φαλελάκης: Μάικ

Πάρις Θωμόπουλος: Λούις

Τάσος Πυργιέρης: Τόνυ Μπερέλι

Νικόλας Χανακούλας: Αστυνόμος Α’

Ίλια Αλγκάερ: Αστυνόμος Β’  

Κώστας Κοράκης:  κ. Λιπάρι

Θάλεια Γρίβα: κα Λιπάρι

Γιώργος Ματζιάρης: Παράνομος Α’

Αναστάσης Συμεών Λαουλάκος:  Παράνομος Β’  

Μουσικός Επί Σκηνής: Χρήστος Καλκάνης

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

δφσδφσ

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/321222-To-PSela-apo-te-gephyra-sto-Ethniko-THeatro ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...