Το παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση ποιους δεν ήθελε για υπουργούς ο Αλ. Τσίπρας

Το παρασκήνιο για τη νέα κυβέρνηση ποιους δεν ήθελε για υπουργούς ο Αλ. Τσίπρας

Μικρές αλλαγές και πολλές καραμπόλες είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε εχθές το βράδυ από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Η αποχώρηση του Νίκου Βούτση από το υπουργείο Εσωτερικών προκάλεσε αλλαγές σε κορυφαία κυβερνητικά πόστα, εκτός των λεγόμενων οικονομικών υπουργείων.

Έτσι στη θέση του κ. Βούτση τελικά τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή εξέφραζε την επιθυμία να παραμείνει στο Υγείας, ενώ αρνήθηκε την θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Βαρύνουσας σημασίας όμως είναι και η επιλογή του κ. Βούτση στη θέση της απερχόμενης Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Βούτσης αναμένεται να λειτουργήσει ως ο “αντι – Ζωή” Πρόεδρος της Βουλής, με λιγότερες συγκρούσεις, κολλήματα στις διαδικασίες και, φυσικά, με αγαστή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον κ. Βούτση, ιδίως για τον τρόπο που ακολουθήθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την πρώτη θητεία του Αλέξη Τσιπρα εκεί.

Αναταραχή στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκάλεσε η επιθυμία του Νίκου Νικολόπουλου, βουλευτή Αχαΐας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, να υπουργοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επικοινωνίες που είχε ο κ. Καμμένος με τον Αλέξη Τσίπρα του ζήτησε να τοποθετήσει τον κ. Νίκο Νικολόπουλο αρχικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε δεύτερη επικοινωνία στο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην θέση που κατείχε μέχρι πριν την κυβέρνηση ο Παύλος Χαϊκάλης. Και τις δύο φορές η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν αρνητική. Εξηγήσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου δεν δόθηκαν, ωστόσο εικάζεται βάσιμα ότι δεν έχει ξεχαστεί η παλιά επίθεση του κ. Νικολόπουλου στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας συναντά την επιφύλαξη των Ευρωπαίων για την συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ, θα ήταν παρακινδυνευμένο το να βάλει στην κυβέρνηση ένα πρόσωπο που έχει προκαλέσει στο παρελθόν.

Στο υπουργικό σχήμα δεν περιελήφθησαν ούτε οι δύο κυρίες Χριστίνα Ξουλίδου και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αντίθετα δόθηκαν θέσεις στα ίδια πρόσωπα που ήταν την προηγούμενη φορά -Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια, Τέρενς Κουίκ- με την προσθήκη και του κ. Δημήτρη Καμμένου. Πάντως χθες από νωρίς ήταν αποδέκτης αιτημάτων και παραπόνων ο πρόεδρος της ΑΝΕΛ, για τον οποίο οι συνεργάτες του που μίλησαν μαζί του έλεγαν ότι ήταν εκνευρισμένος, πιθανόν λόγω της πίεσης που δεχόταν και των αρνήσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Επίσης, στην Όλγα Γεγοβασιλη προτάθηκε το υπουργείο Υγείας, κάτι που αρνήθηκε και έτσι παρέμεινε στη θέση της κυβερνητική εκπροσώπου.

Αποχωρώντας ο κ. Βούτσης από το υπουργείο Εσωτερικών, ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν για αντικαταστάτη του ήταν και του Γιώργου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο και η μετακίνηση του υπουργού Εργασιας στη Βουλή.

Η υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη και ιδίως η τοποθέτηση του ως επικεφαλής στο υπουργείο Παιδείας ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της κυβερνητικής σύνθεσης. Ο Αριστείδης Μπαλτάς είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα ευρείες αντιδράσεις για μια σειρά από απόψεις του. Η μετακίνηση του απονευρώνει τις επιθέσεις. Άλλωστε μετά την μετακίνηση του κ. Βούτση στη Βουλή, η κυβέρνηση έχανε έναν βασικό και χρήσιμο υπουργό, που αντέκρουε τις επιθέσεις τις αντιπολίτευσης, από τα υπουργικά έδρανα. Αυτόν τον ρόλο αναμένεται να τον διαδραματήσει από τούδε και στο εξής ο Νίκος Φίλης.

Ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ήταν μέχρι πριν τις εκλογές στο υπουργείο Πολιτισμού, μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς γνωρίζει καλά τα θέματα του υπουργείου, αλλά διατηρεί και πολύ καλές σχέσεις με τον Νίκο Κοτζια.

Επιπλέον ο Τέρενς Κουίκ γραφει το protothema.gr εξέφρασε τη επιθυμία να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Προστασιας του Πολίτη, ωστόσο η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας ήταν η αιτία που ο κ. Τσιπρας δεν ικανοποίησε το αίτημά του.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...