Το «πελατειακό κράτος»

Το «πελατειακό κράτος»

Ως «υστερόγραφο» στη χθεσινή μας αναφορά, για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, σε όσους τα χρησιμοποιούν ως στοιχείο επίκρισης του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας,  έχουμε ένα ερώτημα να υποβάλουμε, προς τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ:

 Τι εννοούν, όταν αναφέρονται, άμεσα ή υπαινικτικά, στην ανάγκη δυναμικότερης στάσης, των δυνάμεων καταστολής, στην περίπλοκη, από πολλές πλευρές, κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, περιλαμβάνουν και την υιοθέτηση της πρότασης, για «κήρυξη στρατιωτικού νόμου», που είχε υποβληθεί από μέλη της τότε κυβέρνησης; Ας πάμε όμως και στα περί «πελατειακού κράτους», που επικαλείται και ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, αποτέλεσε δε ένα από τα επιχειρήματα του, για την καταψήφιση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα συνιστούσαμε σε όποιον ενδιαφερόμενο, να διαβάσει το βιβλίο των καθηγητών Σπύρου Ροκανά και Παντελή Σκλιά, «Η Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2010» (εκδόσεις Λιβάνη), από όπου προκύπτει ότι κατά την περίοδο 1999-2008, «το σύνολο των υπηρετούντων στο δημόσιο τομέα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό». Ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε αναφερθεί, όταν ήταν βουλευτής, σε τηλεοπτική εκπομπή, στις σχετικές αιτιάσεις, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι μεταξύ 2004 και 2009, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήθηκε κατ` ακρίβεια,  κατά 58.257, από τους οποίους όμως, οι 33.500 ήταν οι γνωστοί συμβασιούχοι, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Άρα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι πρωτογενείς προσλήψεις, όπως ονομάζονται, ήταν 24.757.

 Σε ότι δε αφορά, τις 33.500 και το πώς προέκυψαν, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως βουλευτής της ΝΔ, προς τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου του εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια, σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, πως έχει το θέμα. Για τους 129 χιλιάδες συμβασιούχους, που κληροδότησε η κυβέρνηση Σημίτη, στη διάδοχο της, αλλά και την αδράνεια της, μπροστά στην απειλή καταδίκης της χώρας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δημιουργία ενός καθεστώτος «ομηρίας» τους και μονιμοποίηση όσων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όπως υποστήριζε ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν ο κίνδυνος αμετάκλητης καταδίκης της χώρας μας, οδήγησε στη μονιμοποίηση όσων, αποδεδειγμένα, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μοριοδότηση των υπολοίπων και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ. Τη θυμάται την επιστολή ο πρόεδρος της ΝΔ;

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/314511-To-pelateiako-kratos ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...