Το σχέδιο για επενδύσεις 20 δις ευρώ την επόμενη τριετία!

Το σχέδιο για επενδύσεις 20 δις ευρώ την επόμενη τριετία!

Την ανάταση της ελληνικής αφοράς που θα στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και μέσα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ) για έργα ύψους 7 δις ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία που έχουν στόχο να πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ.

Από το 1,6 δις ευρώ του 2016, οι υπογραφές χρηματοδοτήσεων ανεβαίνουν στα περίπου 2 δις  ευρώ το 2017, ανέφερε σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΤΕπ και επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της τράπεζας στην Ελλάδα, Νίκολας Τζένετ.

Η στήριξη της ΕΤΕπ στην ελληνική Οικονομία, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα και ο κ. Τζένετ  τονίζει ότι «έχουμε χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις, μεγαλύτερες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και, σε συνεργασία με τις τράπεζες-εταίρους μας, έχουμε εγκρίνει ρεκόρ χρηματοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στοEuro2day.gr, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην αξιοποίηση του Πακέτου Γιούνκερ από την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «οι επιδόσεις υπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) είναι ιδιαίτερα δυναμικές.

 Η Επιτροπή Επενδύσεων του Ταμείου έχει ήδη εγκρίνει δέκα δράσεις που θα επενδύουν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αυτές οι δράσεις θα κινητοποιήσουν νέες επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ».

Παπαδημητρίου: Το 2017 αποτελεί κομβικό σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

 Oι γενικές θετικές εξελίξεις στην οικονομία που δίνουν τον τόνο και την προοπτική στην Περιφέρεια μας επιτρέπουν να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τοποθέτησή του στο 8ο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Δυτική Αττική.

 Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2017 αποτελεί κομβικό σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θέτει τις βάσεις οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία το 2018 οπότε λήγει και το Πρόγραμμα. Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ έχουν αναγορεύσει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων διεθνώς.

 Η επενδυτική αναγέννηση της χώρας αποτελεί προϊόν και επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) με «πυξίδα» ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης.

 Όπως επισήμανε ο υπουργός, στηρίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

Χαρίτσης: Ετοιμάζουμε έργα 7 δις ευρώ την επόμενη 3τία

Για την επόμενη τριετία «δρομολογούμε με την ΕΤΕπ ένα pipe line έργων ύψους 7 δισ. ευρώ που αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. Ευρώ», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, στη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Στην δήλωση του, ο υπουργός αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στρατηγικός εταίρος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να διοχετεύσουμε επαρκή ρευστότητα στην οικονομία και να χρηματοδοτήσουμε τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η χώρα».

Μία συνεργασία που φέρνει και τη γρήγορη ενεργοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ από την Ελλάδα που σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «μας έφερε στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου, με συμβάσεις που μεταφράζονται σε 5,5 δις ευρώ νέες επενδύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕπ, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο Γιούνκερ και αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ετοιμάζεται «πακέτο» 256 δις για χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ευρώπη

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) θα κινητοποιήσει 256,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, που αφορούν χρηματοδότηση 51,1 δις ευρώ στα 28 κράτη μέλη. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις θα ωφεληθούν περίπου 539.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο μερίδιο, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της, θα λάβει η Ελλάδα.

Ήδη από το 2016 έχουν συμφωνηθεί με την τράπεζα έργα ύψους 5 δις  ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Οι συμφωνίες έφεραν επιπλέον 2 δις ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/314071-To-schedio-gia-ependyseis-20-dis-eyro-ten-epomene-trietia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...