Το σχέδιο του Υπ. Εργασίας που κάνει τα «μπλοκάκια»… μισθωτούς!

Το σχέδιο του Υπ. Εργασίας που κάνει τα «μπλοκάκια»… μισθωτούς!

Επιδότηση 350 ευρώ το μήνα σε όσους εργοδότες μετατρέψουν  τα «μπλοκάκια» σε μισθωτούς! Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που πήρε ΦΕΚ, είναι η πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά.  

Το θέμα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που αναγκάζονται να εργαστούν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ενώ στην ουσία παρέχουν σταθερή εργασία μισθωτού. Το υπουργείο Εργασίας, αντιμετωπίζει το πρόβλημα, με ένα νέο σχέδιο, που δημοσιεύτηκε εχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ με 156,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2020.

Αφορά 40.000 εργαζόμενους όπου θα προσληφθούν από τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται και οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιδότηση έως 350 ευρώ κάθε μήνα, για κάθε περίπτωση, για την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών. Τα 350 ευρώ αφορούν εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με την  υπουργική απόφαση, προβλέπεται ότι το ανώτατο όριο επιχορήγησης για το Δώρο Χριστουγέννων θα φτάνει τα 350 ευρώ και το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας σε 175 ευρώ.

Πρακτικά, τα «μπλοκάκια» θα γίνουν μισθωτοί και για να μην αντιδράσουν οι εργοδότες που  θα επιβαρυνθούν με τις αυξημένες εισφορές, θα λάβουν επιδότηση έως 350 ευρώ θα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για 12 μήνες. Η διάρκεια του προγράμματος θα φτάσει τους 18 μήνες, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, μετά το 12μηνο θα υπάρχει η δέσμευση του εργοδότη  να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας. Δηλαδή δεν θα μπορεί μία επιχείρηση να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα για ένα έτος και μετά να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. Σύμφωνα με το υπουργείο το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι.

Δέσμευση για σταθερό αριθμό θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις

Αν λόγω αλλαγής των συνθηκών, οι επιχειρήσεις χρειαστεί να μειώσουν το προσωπικό που υπήρχε πριν την επιδότηση, τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσουν μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών. Αν και το πρόγραμμα, θεωρείται «σανίδα σωτηρίας» για πολύ μεγάλο ποσοστό από τα 150.000 μπλοκάκια, υπάρχει η δέσμευση, ότι οι επιχορηγούμενοι δεν πρέπει να ασκούν άλλο επάγγελμα ή να έχουν άλλη δραστηριότητα. Αυτό γίνεται για να ξεχωρίσουν οι πραγματικά «μισθωτοί», από όσους είναι όντως ελεύθεροι επαγγελματίες. Στην περίπτωση που έχουν άλλη δραστηριότητα τότε πρώτα θα κόβεται η επιχορήγηση και στη συνέχεια, θα ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα της επιδότησης!

Προϋποθέσεις – εξαιρέσεις για την ένταξη επιχειρήσεων  
Εκτός από τους εργαζόμενους, προϋποθέσεις υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα αποκλείονται οι επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων υπάρχουν εκκρεμότητες ανάκτησης από μέρους του δημοσίου άλλων κρατικών ενισχύσεων. Εκτός θα είναι και όσες δραστηριοποιούνται στην αλιεία, τα νυχτερινά κέντρα, σε εποχικές επιχειρήσεις κ.ά.
 

Ποια «μπλοκάκια», μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι όσοι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εργάζονται, το πολύ,  σε δύο  εργοδότες κατά ανώτατο όριο, ασφαλιζόμενοι πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αρκεί:
-Η ασφάλιση τους εντάσσεται στη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016
-Η σύμβαση με τις αντισυμβαλλόμενες δικαιούχους επιχειρήσεις της παραπάνω παραγράφου, βρίσκεται σε ισχύ και έχει αναρτηθεί στην ειδική πλατφόρμα του δια δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
-Μετατραπεί η παραπάνω σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
-Δεν παρείχαν εξαρτημένη εργασία στον ίδιο εργοδότη το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304795-To-schedio-toy-Yp-Ergasias-poy-kanei-ta-mplokakia-misthotoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...