Το τέλος της γ’ αξιολόγησης φέρνει νέα έξοδο στις αγορές!

Το τέλος της γ’ αξιολόγησης φέρνει νέα έξοδο στις αγορές!

Με 7ετές και 3ετές ομόλογα θα βγει η Ελλάδα στις αγορές  

Έτοιμο είναι το πλάνο για τις νέες εξόδους στις αγορές, που θα φέρουν την απαραίτητη ρευστότητα για την επόμενη ημέρα από την λήξη του μνημονίου. Με έναν ή δύο τίτλους, το οικονομικό επιτελείο, στοχεύει στην άντληση περίπου 6 δις ευρώ.

Το κλίμα στις αγορές είναι θετικό για μία νέα ελληνική έκδοση, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις τιμές των ομολόγων να βελτιώνονται. Σήμερα, η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά είχε αυξηθεί στις 93,25 μονάδες βάσης και η απόδοση υποχώρησε κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,59% (κλείσιμο Πέμπτης 4,83%), όπως έδειξε η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος.  

Κυβέρνηση και θεσμοί, φαίνεται να έχουν στόχο να εκμεταλλευτούν τα θετικά μηνύματα από το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης στο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου και η έκδοση ομολόγου αναμένεται από το τέλος Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναμένεται να προχωρήσει την διαδικασία αμέσως αφού λάβει την εντολή από την κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν ότι εκδοθεί επταετής τίτλος, με επιτόκιο μικρότερο του 4% με το τέλος της γ’ αξιολόγησης και τριετής τίτλος, με επιτόκιο έως 3%, με την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την περίοδο Μάιος- Ιούνιος.

Οι αποδόσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αν είναι υψηλότερες από τους στόχους, τότε ο δανεισμός θα είναι πολύ ακριβός, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να καταστεί σχεδόν ασύμφορη και να χρειαστούν είτε νέες εκδόσεις ή εναλλακτική χρηματοδότηση. Με την ελληνική Οικονομία να δείχνει σημάδια βελτίωσης και να παραμένει στον δρόμο της ανάπτυξης, με κάθε νέα έξοδο οι αποδόσεις είναι όλο και μικρότερες. Στόχος είναι μετά την έξοδο από το μνημόνιο, να πέσουν κοντά στο 3% μέσα στο 2018 ή στις αρχές του 2019.

«Μαξιλάρι» ρευστότητας 15-16 δις ευρώ

 Η έξοδος από το μνημόνιο, εκτός από την έξοδο από την επιτροπεία, σημαίνει ότι κλείνει και η κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης από τον ESM, που με επιτόκιο κάτω της μονάδας, είναι η πιο φτηνή πηγή χρηματοδότησης. Από τον Αύγουστο και μετά, η χώρα θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές, κάτι που είναι η συνήθης πρακτική για τις περισσότερες χώρες. Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν αποφασίσει στην δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας ύψους 15-16 δις ευρώ που θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση για το επόμενο έτος. Αυτά θα αντληθούν από τις αγορές τα 6 δις ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 9 δις ευρώ που θα έρθουν από τα αδιάθετα κονδύλια του δανείου (ESM). Αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δώδεκα μηνών. Το 2019 οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 19 δις ευρώ.

Σχετικά, το Bloomberg είχε επισημάνει ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «buffer» ρευστότητας για την περίοδο μετά το μνημόνιο και να διασφαλίσει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Ενίσχυση από την ΕΚΤ με ένταξη στο QE

 Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, δεν θεωρείται πλέον ως «κλειδί» για την ελληνική Οικονομία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποβαθμίσει την σημασία του,  με δηλώσεις του στο αμερικανικό CNBC. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι το ελληνικό αξιόχρεο, αναμένεται να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης μετά την έξοδο από το μνημόνιο και νωρίτερα με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα μέσα στο 2018.

 Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην Φρανκφούρτη, αλλά κανείς δεν βιάζεται. Το μέγεθος της ενίσχυσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια που θα έχει το πρόγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα λειτουργεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν η χώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα των 2,5 τρις ευρώ, αυτό θα γίνει μία φορά και σε περιορισμένο βαθμό.  Ακόμα και αν το πρόγραμμα λήξει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/312959-To-telos-tes-g-axiologeses-phernei-nea-exodo-stis-agores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...