«Το ψήφισμα του ΕΚ για τους δύο στρατιωτικούς δείχνει την αξία που έχει η εθνική συνεννόηση»

«Το ψήφισμα του ΕΚ για τους δύο στρατιωτικούς δείχνει την αξία που έχει η εθνική συνεννόηση»

«Σε μία σπάνια ομοφωνία του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι με ευθύνη της κλείνει την πόρτα προς την Ευρώπη, παραβιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα ομοψυχίας προς την Ελλάδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας την κατά συντριπτική πλειοψηφία (607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές) υιοθέτηση του ψηφίσματος για την «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία».

«Δείχνει αυτό το ψήφισμα, με την άψογη -ανεξαρτήτως κόμματος- συνεργασία των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την επίτευξή του, την αξία που έχει η εθνική συνεννόηση, η ομοψυχία και η σοβαρότητα για την επίτευξη στόχων, που σχετίζονται με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης. «Είναι αυτονόητο», συνέχισε, «ότι στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της προκλητικότητας της τουρκικής ηγεσίας, η εθνική συνεννόηση, ομοψυχία, η σοβαρότητα, η αποφυγή μικροπολιτικών παιγνίων και εμφύλιων διχασμών είναι μονόδρομος και για τη συνέχεια και επίσης είναι αυτονόητο ότι αυτό που πετύχαμε, παρότι είναι σημαντικό -είναι όπλο στα χέρια και της Ελλάδας και της Ευρώπης- από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζεται συνέχεια και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια, μέχρις ότου επιτύχουμε τον στόχο μας, την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Σχετικά με την ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε: «Η επίσπευση των εκλογών προϊδεάζει για τη συνέχιση αυτής της επιθετικής ρητορικής από πλευράς της ηγεσίας Ερντογάν, λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά έχει και ένα καλό, ότι έχει ημερομηνία λήξης σε δύο μήνες αυτή η προεκλογικής σκοπιμότητας ένταση. Θα ήταν χειρότερο αν αυτό κρατούσε μέχρι το τέλος του 2019, όταν ήταν οι συνταγματικές προθεσμίες […] Ας κάνουν τις εκλογές τους, εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να τους διευκολύνουμε πέφτοντας στις παγίδες τους και στις προβοκάτσιες τους στην προεκλογική τους ρητορική». «Έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία το γεγονός ότι η θέση της Ελλάδας στα θέματα αυτά έχει γίνει επίσημα πια και θέση της Ευρώπης» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής, γνωστοποιώντας πως για τη συνέχεια και ο ίδιος ζήτησε «πρόσωπο με πρόσωπο από τον Γιούνκερ μέτρα, πρωτοβουλίες, πιέσεις, κλιμάκωση των πιέσεων προς την ηγεσία Ερντογάν, για να συμμορφωθεί και να υπάρξει αποκλιμάκωση της επιθετικότητας».

“Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες από τα πιο επίσημα χείλη”

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις συζητήσεις για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, και για τα σενάρια της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Χθες είχαμε ομοβροντία επίσημων δηλώσεων, από τον πρόεδρο του Eurogroup τον κ. Σεντένο και από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Μοσκοβισί ότι δεν συζητούμε παράταση του προγράμματος και επισήμως από την Κομισιόν στο briefing ότι εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση του προγράμματος στις προγραμματισμένες προθεσμίες. Αυτή είναι και η ελληνική θέση και επιπλέον οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, με τις οποίες αναθεωρεί προς τα πάνω θεαματικά τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα πέρυσι, φέτος και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022-2023, οδηγούν το ΔΝΤ να συγκλίνει με τις προβλέψεις και της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης, ενταφιάζουν τα σενάρια περί δήθεν πιέσεων του ΔΝΤ να εφαρμοστούν πρόωρα τα μέτρα του 2020 από το 2019 και η ίδια η Λαγκάρντ χθες έδωσε εύσημα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και πέρα από τις προβλέψεις που είχε το ΔΝΤ».

«Αυτό που τώρα πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της Αθήνας να κινδυνολογούν -τους διαψεύδουν τα πιο επίσημα χείλη των δανειστών και από την Ευρώπη και από το ΔΝΤ- και να ανεβάσουμε ταχύτητες όλοι, ο καθένας σε αυτά που είναι επισπεύδων» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής και εξήγησε: «Η Ελλάδα οφείλει να τρέξει για να ολοκληρώσει έγκαιρα την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και για να παρουσιάσει αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Οι δανειστές οφείλουν, μέσα στις ίδιες προθεσμίες, μέχρι το τέλος του προγράμματος να ολοκληρώσουν την εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και για την μεταμνημονιακή εποπτεία, με βάση τον κανονισμό 472/2013 που θα αντικαταστήσει την άγρια μνημονιακή επιτροπεία».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση για την εφαρμογή απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Και η Ελλάδα έχει μπει πια οριστικά -με επιλογή των πολιτών και όχι του Σκουρλέτη η του ΣΥΡΙΖΑ- στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Η απλή αναλογική απλώς θεσμικά υποχρεώνει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να μάθουν να διαλέγονται και να συνεργάζονται».«Η απλή αναλογική», εκτίμησε, «είναι ένα εργαλείο που δεν πρέπει να μας φοβίζει, είναι εξευρωπαϊσμός της χώρας και πρέπει όλα τα κόμματα -του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου- να αποκτήσουν μία ισχυρότερη κουλτούρα συμμαχιών στηριγμένων στις προγραμματικές συγκλίσεις».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/329168-To-psephisma-toy-EK-gia-toys-dyo-stratiotikoys-deichnei-ten-axia-poy-echei-e-ethnike-synennoese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...