Το «Brexit» κίνδυνος για την παγκόσμια Οικονομία, λένε οι G20

Κυριακή 24/07/2016 – 22:31

Μήνυμα ενότητας απέναντι στους κινδύνους που καραδοκούν έστειλαν από την Κίνα οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, που συναντήθηκαν στην G20.  Ένα από αυτούς τους κινδύνους, είναι το «Brexit» και όπως δήλωσαν υπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου,  οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ενεργά τις  οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. 

 

 Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει ενισχύει τις αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία, όμως οι αξιωματούχοι των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, μετά το Σαββατοκύριακο συνεδριάσεων στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσαν ότι οι χώρες της Ευρώπης, είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Brexit. Την τελική ανακοίνωση της Συνόδου,  ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι.

 
Κ.Λαγκάρντ: Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν Ανάπτυξη

  Ανάγκη για μεγαλύτερο βαθμό απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου εντοπίζει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ,  χαρακτηρίζοντάς την  καθοριστικής σημασίας  για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.

 Μάλιστα, αναφερόμενη στην σημασία που έχουν για την ανάπτυξη οι  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις χαρακτήρισε σημαντικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την κατανομή των κερδών σε μεγαλύτερο βαθμό.  «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα καθοριστικές, όπως δείχνουν πρόσφατες εργασίες του ΔΝΤ, ότι δηλαδή καλά σχεδιασμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη και να την καταστήσουν πιο περιεκτική», ανέφερε σε γραπτή της δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου.

Π.Πάντοαν: Δεν θα «κουρευτούν» καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες

Το ιταλικό ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στην κρίση του εθνικού τραπεζικού συστήματος και ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, σε συνέντευξή του, στο περιθώριο της Συνόδου ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων». Με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ιταλικές τράπεζες, να είναι η γιγάντωση του φόβου, που θα οδηγούσε μαζικές αναλήψεις (Bank run) ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν απέκλεισε «να καταστεί αναγκαία, στην φάση αυτή, προσφυγή σε κούρεμα καταθέσεων σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες».  Όπως είπε, «το σύστημα των ιταλικών τραπεζών είναι στέρεο, αν και, φυσικά, εξέρχεται μιας μακράς ύφεσης η οποία κόστισε, στην Ιταλία, το 10% του ΑΕΠ της. Όλοι ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει μια οικονομία η οποία βασίζεται στις πιστώσεις, κάτι που γίνεται αισθητό και στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Μ.Σαπέν: Οι Βρετανοί δεν είναι έτοιμοι για το Brexit

Οι Βρετανοί δεν είναι έτοιμοι για το για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου και χρειάζονται χρόνο για να αντιδράσουν, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών από το Τσενγκντού της Κίνας.  Όμως από την G7, , θέλουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από ΕΕ το συντομότερο δυνατό. «Ότι οι αγορές αντέδρασαν καλά, ότι τα πράγματα παραμένουν υπό έλεγχο, ότι υπάρχει ανάγκη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ο κ. Σαπέν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...