Τρέμουν την ύφεση…

Τρέμουν την ύφεση…

Η διαµάχη Τουρκίας-ΗΠΑ οδήγησε το τουρκικό νόµισµα σε ελεύθερη πτώση που συνεχίζεται και αυτή την εβδοµάδα. Η αντίδραση της Άγκυρας δεν φαίνεται να βοηθά την κατάσταση. Η πτώση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται και αναστατώνει τα χρηµατιστήρια. Η δραστική πτώση είχε ξεκινήσει ήδη την προηγούµενη εβδοµάδα και την Κυριακή το δολάριο έφτασε στις 7,23 λίρες. Η κατιούσα του τουρκικού νοµίσµατος συνεχίστηκε και τη Δευτέρα.

Από την αρχή της χρονιάς η λίρα έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της. Στο µεταξύ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύµατα λέγοντας ότι η οικονοµία της χώρας είναι ισχυρή. Για κρίση ούτε λόγος.

«Αρνείται την πραγµατικότητα» σχολιάζει ο επικεφαλής οικονοµολόγος της γερµανικής Commerzbank Γεργκ Κρέµερ. «Φυσικά και βρίσκεται η Τουρκία εν µέσω µιας πολύ µεγάλης κρίσης. Και είναι πολύ πιθανό όλο αυτό να καταλήξει σε ύφεση». Μια ύφεση που ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποφύγει µε κάθε τρόπο.

Γι’ αυτό και τους τελευταίους µήνες αύξησε την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Διότι κανονικά αυτή, αντιδρώντας όπως συνηθίζεται στην πτώση του νοµίσµατος και τον καλπάζοντα πληθωρισµό, θα έπρεπε να είχε αυξήσει σηµαντικά τα επιτόκια. Στη συνεδρίαση του Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από 16,5 στα 17,75%. Οι αυξήσεις όµως δεν αρέσουν καθόλου στον πρόεδρο Ερντογάν αφού τα χαµηλά επιτόκια είναι αυτά που τους τελευταίους µήνες ενισχύουν την αδύναµη οικονοµία του.

Η δύσκολη οικονοµική συγκυρία δεν αποτυπώνεται µόνο στις αγορές αλλά και στις συνήθειες των πολιτών αφού και αυτοί αντιµετωπίζουν προβλήµατα όσο ο πληθωρισµός αυξάνεται αλµατωδώς. Οι άνθρωποι καλούνται να βάλουν για τα ψώνια τους το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη.

Για να περιορίσουν την κρίση η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα έλαβαν µια σειρά µέτρων. Από τη µια πλευρά η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει όση ρευστότητα χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας.

Από την άλλη ο υπουργός Οικονοµικών και γαµπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλµπαϊράκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει ετοιµάσει σχέδιο δράσης για να κατευνάσει τις αγορές. Μέχρι τώρα πάντως τα µέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Οι περισσότεροι οικονοµολόγοι εκτός Τουρκίας εκτιµούν ότι χρειάζεται κυρίως αύξηση των επιτοκίων για να γίνει το νόµισµα πιο σταθερό. «Το καλό σενάριο θα ήταν ο Ερντογάν να καταλάβει ότι έχει κάνει λάθος. Τότε µια ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα θα µπορούσε να αποκαταστήσει και πάλι την εµπιστοσύνη ανεβάζοντας τα επιτόκια» επισηµαίνει ο Γεργκ Κρέµερ.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και αυτό φαίνεται και σε άλλους τοµείς της αγοράς. Η Τουρκία καλείται να πληρώνει όλο και υψηλότερα επιτόκια οµολόγων. Η απόδοση του κρατικού οµολόγου αξίας 419 εκατοµ. λιρών (περίπου 55 εκατοµ. €) που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ορίστηκε από το τουρκικό υπουργείο Οικονοµικών στο 24,98%. Τον Ιούλιο η απόδοση αντίστοιχου οµολόγου κυµαινόταν στο 20,3% ενώ τον Μάρτιο στο 14%.

Ως µόνη λύση σ’ αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις ο επικεφαλής οικονοµολόγος της Commerzbank βλέπει τα capital control για να σταθεροποιηθεί και πάλι το νόµισµα. «Προς τα εκεί πάει. Διότι ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει γνώµη. Στο τέλος θα υπάρξει µάλλον ύφεση δηλαδή µια βαριά οικονοµική κρίση».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/340089-Tremoyn-ten-yphese ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...