Τρέξιμο: Κερδίστε 3 χρόνια ζωής

Τρέξιμο: Κερδίστε 3 χρόνια ζωής
Οι δρομείς μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν τρέχουν, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όμως, το αισιόδοξο μήνυμα της μελέτης είναι ότι μπορείτε να αποκομίσετε το όφελος αυτό ακόμη και αν τρέχετε σε χαμηλές ταχύτητες για λίγα λεπτά κάθε ημέρα
«Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να τρέχουν πολλές ώρες για να βελτιώσουν την υγεία τους» επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Duck-chul Lee, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κινησιολογίας στο Iowa State University. «Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα παρακινήσει περισσότερους ανθρώπους να αρχίσουν να τρέχουν.»

Δεν είναι σαφές από τη μελέτη αν η παράταση ζωής προκύπτει αποκλειστικά  από το τρέξιμο. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν μόνο μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του τρεξίματος και της μακροζωίας. Σαφώς, θα μπορούσαν να συντρέχουν και άλλοι λόγοι για τη μακροζωία των δρομέων.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ για τη φυσική δραστηριότητα συνιστούν τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα τρέξιμο ή αεροβική δραστηριότητα ή 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, σε αντίθεση με τις παραπάνω οδηγίες, οι άνθρωποι που ασκούνταν λιγότερο λάμβαναν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το τρέξιμο σε μικρές δόσεις κάθε εβδομάδα, λιγότερο από 51 λεπτά, λιγότερο από 6 χιλιόμετρα, πιο αργό από 6 χιλιόμετρα την ώρα ή μόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα εξακολουθεί να συνδέεται με οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με την απουσία άσκησης, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο τεύχος Aug.5 της εφημερίδας American College of Cardiology. Μάλιστα, οι άνθρωποι που έτρεχαν τακτικά λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου όπως ακριβώς και οι δρομείς που ασκούνται τρεις ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα.

Η μελέτη
Στα πλαίσια της έρευνας μελετήθηκαν περισσότεροι από 55.000 ενήλικες ηλικίας 18 έως 100 ετών για μια περίοδο 15 ετών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και στη μακροζωία. Περίπου το ένα τέταρτο αυτής της ομάδας ήταν δρομείς. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες τους στο τρέξιμο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που δεν έτρεχαν είχαν προσδόκιμο ζωής τρία χρόνια μικρότερο από εκείνο των δρομέων. Το τρέξιμο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 30% από οποιαδήποτε άλλη αιτία και με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 45% σε σύγκριση με την έλλειψη τρεξίματος.
Ακόμη και οι λιγότερο φανατικοί δρομείς έλαβαν σημαντικά οφέλη. Το τρέξιμο για 30 λεπτά έως 59 λεπτά κάθε εβδομάδα -κάτι που ισοδυναμεί με μόλις 5 έως 10 λεπτά την ημέρα- συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου και με 58% μείωση του κινδύνου του θανάτου από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με την έλλειψη αυτής της δραστηριότητας. Τα οφέλη ήταν ευεργετικά και σε περιπτώσεις όπου ο συμμετέχων ήταν υπέρβαρος, καπνιστής, έπινε αλκοόλ ή είχε προβλήματα υγείας. Μάλιστα, βρέθηκε ότι  αυτοί που έτρεχαν συστηματικά για έξι χρόνια η καρδιά και οι πνεύμονές τους λειτουργούσαν καλύτερα.

Ο Emery, καρδιολόγος στο Greenville, SC, είπε ότι το τρέξιμο μπορεί να επιφέρει τραυματισμό σε σχέση με το περπάτημα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών προβλημάτων, διάστρεμμα στον αστράγαλο, πόνο στην πλάτη και τράβηγμα στους μυς.  Και επισήμανε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν παρόμοια οφέλη και από το περπάτημα. Με τη σειρά του ο Lee τόνισε ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το τρέξιμο θα πρέπει να ξεκινούν αργά και να αυξάνουν τη διάρκειά του με την πάροδο του χρόνου. «Το τρέξιμο είναι μια έντονη δραστηριότητα, έτσι οι αρχάριοι μπορούν να αρχίσουν το περπάτημα για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού, πριν το τρέξιμο»

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...