Τρια “Αν” προσθέτει ο Τσκαλώτος στον οδικό χάρτη του πρωθυπουργού

Τρια

Στον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε χθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «πάτησε» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετριάζοντας ωστόσο την κυβερνητική αισιοδοξία αναφορικά με την επίτευξη των επόμενων κρίσιμων στοιχημάτων.

«Αν γίνει με επιτυχία η αξιολόγηση, αν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, αν υπάρξει λύση στο χρέος. τότε μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και επιστροφή τραπεζικών καταθέσεων και άρση των capital controls» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος. δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στην Ολομέλεια. Αίσθηση επίσης προκάλεσε η φράση πως τώρα η κυβέρνηση έχει καλύτερη οργάνωση για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα οικονομικά στοιχεία για «το τρίτο εξάμηνο» (!) είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι «είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και επιτυχώς. Αισθάνομαι ότι μετά τις οργανωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Πως μπορούμε να συζητήσουμε τα 4-5-6-7-8 σημαντικά ζητήματα. Έχουμε σημαντικές μάχες, όπως αυτές για τα «κόκκινα» δάνεια, τις συντάξεις, τους αγρότες, την φορολογία κ.α. Όμως, για να κερδίσουμε τις μάχες όπως την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων απαιτείται μεγάλη καμπάνια σε Ελλάδα – εξωτερικό. Ακούνε πλέον πολλοί την φωνή του ΣΥΡΙΖΑ. Ευελπιστούμε σε συμμαχίες. Το ίδιο μπορώ να πω και για συντάξεις». Τόνισε δε ότι το θέμα της αξιολόγησης είναι «δύσκολο» και πως «οι θεσμοί δεν απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα».

«Τον Αύγουστο κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις. Δημιουργήσαμε πρόβλημα στους 57χρονους που βγήκαν στην ανεργία. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας» ανέφερε σε άλλο σημείο, για να συνεχίσει τις παραδοχές: «Είναι πρόβλημα η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με φορολογική πολιτική, αλλά με δημιουργία νησιωτικής πολιτικής. Δημιουργούμε προβλήματα στους αγρότες, όμως δεν μπορούμε να τα λύσουμε με το φορολογικό, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους αγρότες, που θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς τον Οκτώβριο. Πρέπει να έχουμε πολιτικές που να απαντούν σε αυτά τα προβλήματα».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να γίνει «γρήγορα και να υποστηρίξουμε τους μετόχους, είτε της κυβέρνησης είτε τους ιδιώτες και να βρούμε ένα σύστημα, ώστε τα λεφτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα διακυβέρνησης τραπεζών, ίσως μέσω ενός ταμείου που θα προστατεύει τα περιουσιακά μας στοιχεία». Για το χρέος είπε ότι η μεγάλη νίκη της κυβέρνησης είναι η «διεθνοποίηση του ζητήματος». Παράλληλα, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που θα ακολουθήσουν γραφει το protothema.gr

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...