Τροφές που προκαλούν φούσκωμα. Της Νατάσας Δ.Τρουμπούκη

natasatroumpoukiΈχεις νιώσει ποτέ φούσκωμα μετά από κάποιο γεύμα;

Από πού μπορεί να βρέθηκε όλος αυτός ο αέρας; Σύμφωνα με το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περισσότεροι από εμάς γεμίζουν με αέρια από 12 μέχρι 15 φορές την ημέρα. Το να έχεις ένα απόλυτα επίπεδο στομάχι όλη την ώρα δεν είναι φυσιολογικό. Μόλις φας και πιεις, οι τροφές και τα υγρά παίρνουν χώρο στο στομάχι και το έντερό σου, γεγονός που οδηγεί σε κάποια επέκταση της κοιλιάς. Φυσικά όταν νιώθεις πρησμένη στην κοιλιά, αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι κάτι συμβαίνει με τις τροφές που λαμβάνεις. Αλλά αν η κοιλιά σου είναι πολύ πρησμένη τις φυσιολογικές μέρες, μάλλον θα πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις τις τροφές που σε φουσκώνουν και προκαλούν αέρια.

Όσπρια

Μάλλον θα έχεις ακούσει ότι τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια προκαλούν αέρια. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές πρωτεΐνες αλλά και σάκχαρα και φυτικές ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα. Όταν, λοιπόν, τα όσπρια φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί αναλαμβάνουν δράση και τρέφονται από αυτά. Αυτή η διαδικασία παράγει αέρια και μπορεί να φουσκώσει την κοιλιά σου. Είναι καλό να συνδυάζεις τα όσπρια με δημητριακά ολικής άλεσης που χωνεύονται εύκολα, όπως το ρύζι και η κινόα. Αν τρως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης συχνά, δε θα σε ενοχλούν τόσο πολύ όσο αν τα έτρωγες σποραδικά.

Μπρόκολο, λάχανο και λαχανίδα

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ραφινόζη- ένα σάκχαρο που παραμένει αχώνευτο μέχρι να ζυμωθεί από τα βακτήρια στο έντερό σου, μία διαδικασία που παράγει αέρια και σε φουσκώνει. Είναι σημαντικό να τα τρως όμως συστηματικά, γιατί είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που οδηγούν σε ένα πιο ισχυρό πεπτικό σύστημα, που δεν πρήζεται εύκολα. Μπορείς να δοκιμάσεις να τα μαγειρεύεις στον ατμό, καθώς έτσι μαλακώνουν οι φυτικές τους ίνες.

Γαλακτοκομικά

Έχεις νιώσει ποτέ περισσότερο πρησμένη μετά από ένα μπολ με γάλα και δημητριακά ή ένα κομμάτι τυρί; Μπορεί να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για να διασπάσει τη λακτόζη(το σάκχαρο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα).Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα. Μείνε μακριά από τα κανονικά γαλακτοκομικά και δοκίμασε αυτά που δεν περιέχουν λακτόζη, για να δεις διαφορά.

Μήλα

Με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μήλα (όπως και τα αχλάδια, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα) περιέχουν φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και κάποιοι οργανισμοί δεν τα ανέχονται. Το αποτέλεσμα; Πολλά αέρια και φούσκωμα. Τα μήλα αποτελούν ιδανικό σνακ αλλά είναι σημαντικό να τα τρώμε με μέτρο. Ένα μόνο μήλο περιέχει 4,5γρ. πρωτεΐνης και περίπου το 10% των καθημερινών απαιτήσεων του οργανισμού σου σε βιταμίνη C. Δεν αξίζει λοιπόν να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου.

Αλμυρές τροφές

Γνώριζες ότι το αλάτι προσελκύει το νερό; Η κατανάλωση τροφών με πολύ νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και να σε κάνει να πρηστείς. Το να αποφύγεις το νάτριο δεν είναι τόσο εύκολο όσο να αποκλείσεις το αλάτι από τη διατροφή σου. Το νάτριο βρίσκεται στο απόγειό του στις επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές, όπως οι σούπες και το ψωμί. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις, οπότε αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πίνεις αρκετό νερό ώστε να το αποβάλεις από τον οργανισμό σου.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...