Τσίπρας: Ανθρωπισμός, αλληλεγγύη και συνευθύνη θα πρέπει να διέπουν την Ε.Ε.

Τσίπρας: Ανθρωπισμός, αλληλεγγύη και συνευθύνη θα πρέπει να διέπουν την Ε.Ε.

«Δύσκολη» χαρακτήρισε την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα, ενώ όπως δήλωσε δεν θα υπάρξει αύξηση της τιμής του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

“Δύσκολη Σύνοδος, διότι δεν συνέβη αυτό που κανονικά θα έπρεπε να διέπει τις αποφάσεις μας, που θα έπρεπε να διαπνέονται από τιις αρχές δηλαδή, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελούν θεμέλιο λίθο των αξιών του ευρωπαΊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς αυτές οι αρχές δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28».

“Η Ε.Ε. είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις μία σοβινιστική και μία πιο δημοκρατική. Υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια λύση συνολική ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις που επιλέογουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και όχι στη βάση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων ως χώρες – μέλη της Ε.Ε.”

“Η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της άποψης της συνολικής λύσης. Καταλήξαμε τελικά σε μία λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφεύχθηκε ένας μεγάλος κίνδυνος δηλαδή να προκριθεί μια απόφαση όπως ότι η επαναπροώθηση στην Αφρική θα γίνει σε κλειστά κέντρα κράτησης και κάθε άνθρωπος θα επιστρέφει πίσω στην Αφρική. Μια τέτοια άποψη θα ήταν απόλυτα αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης αποφεύχθηκε ένα μικρό δυτικοευρωπαϊκό Σένγκεν καθώς και να απομακρυνθεί η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έφεραν στα όρια της την συνεργασία μας στο υψηλότερο επίπεδό της στο πλαίσιο της Συνόδου των ηγετών. Η Γερμανία και Ισπανία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την ολοκλήρωση του Δουβλίνου, καθώς και την λήψη έκτακτων πρωτοβουλιών για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με πρωτοβουλίες την άμεση οικονομική στήριξη και ανκούφιση των 5 νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον όπως ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Συνόδου καλωσορίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για τα Βαλκάνια όπως και χθες στο PES και μαζί με τη συμφωνία για τη Βουλγαρία αποτελούν παράδειγμα καλής γειτονίας.

Οι ενταξιακές πρωτοβουλίες για την ΠΓΔΜ, θα ξεκινήσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στην ΠΓΔΜ. Αν όλα πάνε καλά, την Άνοιξη του 2020 θα είναι η χώρα αυτή μέλος του ΝΑΤΟ, ως Βόρεια Μακεδονία.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κυρίους Σεντένο, Γιούνκερ και Ντράγκι για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος της ελληνικής κρίσης. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό καθώς όλοι  είχαν καλά λόγια να πουν για την Ελλάδα. Επιπλέον το θετικό κλίμα ενισχύθηκε και από την απόφαση για το χρέος που έλαβε το τελευταίο Eurogroup.

Τσίπρας: Αναστέλλεται η αύξηση ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό

Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα. «Είχα θέσει ανάγκη να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, στο βάρος που σηκώνουν».

Τα πέντε νησιά αυτά είναι: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κώς, Λέρος

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «χθες καταλήξαμε στον τρόπο, που θα γίνει η αναστολή. Στις τεχνικές λεπτομέρειες και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα εφαρμοστεί άμεσα».

«Η αναστολή θα αναιρεί την άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ηταν δίκαιη επιλογή και έγινε πράξη», υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς για το διάστημα το οποίο δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ο πρωθυπουργός τόνισε: «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Θα διαρκέσουν και τα δύο πολύ και δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/336029-Deite-zontana-ten-omilia-toy-Alexe-Tsipra-apo-tis-Bryxelles ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...