Τσίπρας: Δεν θα συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού και του νόμιμου

Τσίπρας: Δεν θα συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού και του νόμιμου

«Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική», ήταν το μήνυμα που έστειλε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Τρίπολη, επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο». «Ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες. Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν για 23.000 ευρώ, και άλλοι κάνουν την πάπια για 23 δισ. χωρίς να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «τόσο κόστισε το σκάνδαλο του φαρμάκου». «Αυτή η διαφθορά δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Τα έργα στην Πελοπόννησο

Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει ισχυρή παράδοση και ιδιαίτερη παρουσία. Όπως πρόσθεσε, στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης είναι καταχωρημένα πολλά προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια, ενώ ο τομέας των βιολογικών προϊόντων παρουσιάζει ξεχωριστή δυναμική.Για τη στήριξη του αγροτικού χώρου, είπε πως εκχωρήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε πως υλοποιούνται έργα και επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με την προσθήκη μικρών δημοσίων έργων φτάνουν τα 353 εκατ.

Στον κατάλογο των έργων, όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού – Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας, καθώς και η κατασκευή έργων διανομής νερού άρδευσης σε Δήμους της Αργολίδας.Είπε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες του «Μορέα», από την Κόρινθο σε Τρίπολη και Καλαμάτα, καθώς και ο κλάδος που πάει στην Σπάρτη. Επίσης, προχώρησε το έργο της Ολυμπίας Οδού, από την Κόρινθο ως την Πάτρα. «Έργα βαλτωμένα, με τεράστιες διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και με τελικό όφελος για το Δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, 520 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Για τη βιομηχανία, είπε πως οι υποβολές στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 10 με συνολικό ύψος 15,2 εκατ. ευρώ. Ακόμη, όπως πρόσθεσε, 12,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία».Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ειδικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε πρόσκληση 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Παράλληλα, υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική είδηση την επένδυση της Tesla στην Ελλάδα.

Τι είπε για τον λιγνίτη

Στον τομέα της ενέργειας, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.Ανέφερε εξάλλου ότι ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» υποχρέωνε την εταιρεία σεμεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και μέρος του πελατολογίου της. «Με τη νέα συμφωνία παραχωρείται ποσοστό του λιγνιτικού δυναμικού που αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού», πρόσθεσε.Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. «Τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: Η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς αλλά και σύγχρονοι θεσμοί, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα στηριχθεί με συνέχιση της χρηματοδότησης του από εθνικούς πόρους», συμπλήρωσε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/323254-Tsipras-Den-tha-symbibastoyme-me-opoiadepote-parekklise-apo-ten-ethike ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...