Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα new deal

Τετάρτη 29/06/2016 – 21:13ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ                                                                                                                                                Στην ανάγκη δημιουργίας ενός New Deal για την Ευρώπη που θα εμπνεύσει όπως είπε κυρίως τους νέους, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν χωρίς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, στον απόηχο του Brexit.
Στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η «Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο» και χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, καθώς όπως επεσήμανε «η Ευρωπαϊκή Ένωση μικραίνει».
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», συνέχισε ο πρωθυπουργός που τόνισε πως πρέπει να συνειδητοποιήσει η Ε.Ε. ποιος είναι ο λόγος που οι Βρετανοί έδωσαν αυτή την απάντηση στο δημοψήφισμα. «Να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η απάντηση εάν γίνει αντίστοιχο δημοψήφισμα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.», συνέχισε και πρόσθεσε:
Πρέπει να αναστοχαστούμε και να δουλέψουμε για ένα νέο ελκυστικότερο όραμα και προοπτική για το μέλλον και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πέρυσι τέτοιο καιρό, μέσα από τη διεκδίκηση των πολιτών της και της κυβέρνησης, ανέδειξε τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα στην Ένωση. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η συζήτηση στη σύνοδο έγινε σε φορτισμένο κλίμα, «αλλά οι εταίροι μας αναγκάζονται να πάρουν αποφάσεις».
Όπως εκτίμησε, οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν πως βρίσκονται μπροστά σε δύο δρόμους: «Ή θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ή θα αποφασίσουμε για τη δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης, πιο δημοκρατικής και πιο κοινωνικής».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι «σκληρές πολιτικές λιτότητας, η α λα καρτ αντιμετώπιση του προσφυγικού, η αίσθηση πως οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων οδηγούν σε μια αίσθηση νευρικής κρίσης στην Ευρώπη» και πρόσθεσε:
Πρέπει να τεθεί ένα σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη ημέρα. Ένα New Deal για την Ε.Ε. που θα εμπνεύσει κυρίως τους νέους ανθρώπους. Πέραν του δημοσιονομικού έχουμε και το κοινωνικό έλλειμμα. (…) Η Ευρώπη με τις μεγάλες ανισότητες δεν έχει προοπτική. Να βάλουμε στο τραπέζι μία κοινωνική ατζέντα, με ενίσχυση των Ευρωπαϊκών θεσμών που οι πολίτες θα αισθάνονται πως θα έχουν λόγο.
Τέλος, προανήγγειλε την ανάληψη «πρωτοβουλιών από την Ελλάδα» σε περιφερειακό επίπεδο και εντός των κρατών-μελών για τη «συγκρότηση συμμαχιών σε γεωγραφικό και πολιτικό επίπεδο».
Στο τραπέζι η προσπάθεια για το «μέτωπο του Νότου»
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται πάντως στις δυνάμεις που μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο μετασχηματισμό της Ευρώπης και κατ’ επέκταση στη συγκρότηση μιας πλατιάς πολιτικής συμμαχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετείχε ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών, ενώ τελικώς θα μεταβεί στο Παρίσι στις 9-10 Ιουλίου όπου κα θα μετέχει στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών. Εκεί, οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα δομικά προβλήματα της ΕΕ, ώστε η Ευρώπη να μην γίνει δύο ή τριών ταχυτήτων.
Σε πλήρη εξέλιξη άλλωστε είναι η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ο «νότιος άξονας», το λεγόμενο κλαμπ των χωρών της Μεσογείου που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη οι χώρες του νότου να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, μια ιδέα που στηρίζουν ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Οι δύο άνδρες, συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός πόλος, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη και να δημιουργηθεί μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...