Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Τσίπρας: Οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο υπονομεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ε.Ε., τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έθεσε τόσο στη Σύνοδο -από κοινού με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη-, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε τους εταίρους για το περιστατικό στα Ίμια. Είπε επίσης ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι «κόκκινη γραμμή» και σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έλαβαν ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε.

Αναφερθείς δε στο Ονοματολογικό, τόνισε ότι  «η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη σφαιρική και σταθερή αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την γειτονική χώρα. Και αυτό σημαίνει λύση erga omnes».Όπως εξήγησε, «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το όνομα αυτό να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση». Για να συμπληρώσει: «εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε». Και έκανε λόγο για ένα «πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε δεν βρισκόμαστε στο 2008 όπου κάποιοι μας πιέζουν για να προσθέσει ότι «αποτελεί δική μας άποψη ότι πρέπει να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα». Όπως ανέφερε, «η εκδοχή της λύσης είναι μια πολύ θετική εκδοχή». Αναφερθείς δε στους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, χαρακτήρισε «θεμιτό» να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις (μιλώντας κυρίως για τους ΑΝΕΛ) και υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει αυξημένη πλειοψηφία και με τα άλλα πολιτικά κόμματα «αν φτάσουμε σε προοπτική λύσης».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/322769-Tsipras-Oi-parabiaseis-se-Ellada-kai-Kypro-yponomeyoyn-tis-eyrotoyrkikes-scheseis ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...