Τσίπρας: Σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια

Στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Βουκουρέστι, ο συντονισμός Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

Δείτε τις δηλώσεις κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κα. Βιόριτσα Ντάντσιλα, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Μπόικο Μπορίσοφ, τον Πρόεδρο της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας.

Ως μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχει ως στόχο τη συνεργασία, την ανάπτυξη και ειρήνη στη περιοχή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την τετραμερή συνάντηση των Βαλκανίων, «μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους, συγκρούσεις», αλλά ταυτόχρονα, μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες.

Όπως είπε, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό που θεσμοθετείται η τετραμερής συνεργασία που έχει στόχο οι βαλκανικές χώρες να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητες των λαών «και όχι με βάση τις στοχεύσεις και τις ατζέντες τρίτων».

Όπως τόνισε: «Η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών».

 

111111111

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/329628-Tsipras-Semantiko-diplomatiko-plaisio-synergasias-sta-Balkania ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...