Τσίπρας: Χρειάζεται συνολική λύση στο μεταναστευτικό

Τσίπρας: Χρειάζεται συνολική λύση στο μεταναστευτικό

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι 16 για το μεταναστευτικό

Η λύση στο προσφυγικό να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

 Συνολική λύση για το προσφυγικό ζήτησε ο Πρωθυπουργός από την Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης συνόδου για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη και πως θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη. Όπως είπε, αυτό που έχει σημασία, είναι «το μεγάλο δίλημμα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα. Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά , καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «το θέμα είναι αν η κρίση θα αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως κρίση που αφορά αυτούς που τα συμπτώματα εμφανίζονται και κάθε χώρα θα αναζητεί ξεχωριστά εθνικές λύσεις».

 Η Ελληνική πρόταση για το μεταναστευτικό

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε τέσσερις προτάσεις για το μεταναστευτικό και την πολιτική ασύλου. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τα εξής:

1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.

2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.

3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.

4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

 Μπορεί η σύνοδος να ήταν άτυπη, όμως η μεγάλη συμμετοχή από τα κράτη-μέλη και η ευρωπαϊκή ανάγκη για να αντιμετωπιστεί η κρίση, έχουν ανεβάσει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες για σημαντικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό, βρήκαν κοινά σημεία επαφής, όμως  δεν κατάφεραν ωστόσο να καταλήξουν σε κοινή ανακοίνωση.

Σάντσεθ: Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό

Πρώτος, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό. Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας. «Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Χρειάζονται περισσότερες ευρωπαϊκές λύσεις

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές». «Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής». Σύμφωνα με τα όσα είπε η έμπειρη πολιτικός, η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε. Αφού ακούστη όλες οι προτάσεις, διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Η Ιταλική πρόταση 10 σημείων

Δέκα σημεία για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Ιταλία που κατέθεσε τη δική της πρόταση στη σύνοδο των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει τα εξής:

  1. Εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.

  2. Δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.

  3. Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  4. Ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».

  5. Ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.

  6. Κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

  7. Κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.

  8. Δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

  9. Την ιδέα πως σε ό,τι αφορά τις “δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων” μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

  10. Κάθε χώρα να καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών και θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/335558-Den-katelexan-se-symphonia-oi-16-gia-to-metanasteytiko ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...