Τσίπρας απο Χανιά: Προτεραιότητα μας η προστασία του περιβάλλοντος

Τσίπρας απο Χανιά: Προτεραιότητα μας η προστασία του περιβάλλοντος

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, μιλώντας στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ».

Η πρωτοβουλία για τα  «Ενεργειακά Νησιά», αποτελεί συνέχεια της πολιτικής διακήρυξης καθαρής ενέργειας για τα νησιά της Ε.Ε., που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στη Βαλέτα της Μάλτας, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Κεντρικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στα νησιά, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων.

1

 Ο κ. Τσίπρας, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές. Επεσήμανε τις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας και είπε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Επίσης, ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

1

Παράλληλα, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη των οποίων θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.Σε συνεργασία με την Επιτροπή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα προχωρά επίσης με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ΑΠΕ.

1

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/302349-Tsipras-apo-CHania-Proteraioteta-mas-e-prostasia-toy-periballontos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...